Het Microsoft Azure-Cloudplatform behoort tot de beste én meest betrouwbare Cloudplatforms ter wereld. Niet voor niets dat Azure dé keuze is voor organisaties die al gebruikmaken van Microsoft producten en/of diensten zoals Microsoft 365. Maar is dit de enige reden? Wanneer en waarom zou je voor Azure moeten kiezen? Cloudspecialist Robbie neemt je mee… 

Wat is Microsoft Azure?

Microsoft is hét Cloud Computing platform van Microsoft. Microsoft Azure voor bedrijven biedt een omvangrijk platform met enterprise klasse support, documentatie en bovendien een wereldwijd bereik. Met meer dan 200 producten en Cloudservices verdeeld over 54 regio’s zijn de mogelijkheden eindeloos.

Om klanten te garanderen van een goed product is Microsoft Azure gebouwd op 4 fundamentele pijlers:

  • Vertrouw op jouw Cloud
  • Kies voor naadloze hybride activiteiten
  • Bouw op eigen voorwaarden
  • Wees klaar voor de toekomst

Op Microsoft Azure is het mogelijk om een breed scala aan bedrijfsapplicaties te ontwikkelen. Deze applicaties kunnen op verschillende manieren in Microsoft Azure gehost worden, van virtuele machines tot containers zelfs in Cloud native web apps én serverless.

Hybride oplossingen tussen on-premises en Microsoft Azure, maar ook tussen andere populaire Cloud platformen als AWS van Amazon en GCM van Google worden naadloos ondersteund.

Veel klanten kiezen ervoor om hun volledige IT-omgeving te implementeren en te beheren in Microsoft Azure middels een Azure cloud migratie.

Wat doe ik zelf binnen Azure?

Om een zo goed mogelijke dienstverlening te garanderen, zijn alle partijen samen verantwoordelijk. Het gaat dus echt om een samenwerking. Wat betekent dat dan? Microsoft Azure neemt de verantwoordelijkheid voor de Cloud zelf en de klant is degene die verantwoordelijk is ín die Cloud. De klant en Microsoft zijn Inn it together! We like it :).

Wat doe ik zelf dan? Dit hangt een beetje af van het gekozen model (IAAS, CAAS, PAAS, FAAS of SAAS) waarmee je je applicaties binnenin Microsoft Azure uitrolt. Afhankelijk van die keuze neemt Microsoft Azure meer of minder verantwoordelijkheden over van de klant. Bijvoorbeeld, in het IAAS model zorgt Microsoft Azure voor het datacenter, fysieke netwerk, hypervisors, opslaglocaties, Azure Portal enzovoorts en zorgt de klant voor al het andere.

Een ander voorbeeld, in het PAAS model krijgt de klant een volledig beheerde webserver. Microsoft Azure zorgt voor de onderliggende infrastructuur inclusief beheer van de webserver. De klant dient enkel nog de applicatie te installeren, de url te kiezen en de capaciteit van de onderliggende virtuele machine te bepalen. Ik heb in feite mijn handen vrij om me te focussen op mijn business in plaats van op het managen van de infrastructuur.

Als laatste is er het SAAS model. In dit model neem ik als klant enkel een dienst af en Microsoft Azure garandeert dat deze naar behoren werk.

Waarom zou mijn bedrijf overstappen naar Azure?

1. Veiligheid

Microsoft Azure zorgt continue dat het up-to-date is met de laatste beveiligingsstandaarden en encryptie technieken voor klanten om te gebruiken. Als klant kun je er  vanuit gaan dat de data binnen Microsoft Azure altijd versleuteld opgeslagen is op basis van AES256 versleuteling. Deze sleutels worden standaard door Microsoft Azure geleverd. Mocht je dit willen dan kun je ook eigen encryptie sleutels gebruiken.

Door regelmatige toetsing kan ik ervanuit gaan dat aan mijn compliance eisen voldaan wordt. Microsoft Azure ondersteunt onder andere ISO 27001 en SOC 1 t/m 3. Voor de Nederlandse markt is er ondersteuning voor onder andere NEN 7510, AFM en DNB. Met behulp van duidelijk inzichtelijke documentatie denkt Microsoft Azure mee op het gebied van privacy wetgeving zoals GDPR en AVG. Hierin wordt ook uitgelegd hoe met persoonlijk identificeerbare informatie (PII) omgegaan wordt. Om mij als klant op weg te helpen om compliant te zijn, zijn er een heleboel handleidingen en richtlijnen beschikbaar.

2. Flexibiliteit

Om te kunnen innoveren moet je snel kunnen schakelen. Dat weten wij als IT-ers maar al te goed. Dit betekent niet gebonden zijn aan lange termijn investeringen en mijn bestaande infrastructuur zonder problemen kunnen aanpassen. Microsoft Azure maakt dit mogelijk door zijn diensten in schaalbare niveaus onder te verdelen, hierdoor kan vrijelijk worden gewisseld tussen zwaardere of juist lichtere machines. Deze manier van schalen wordt verticaal schalen genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van grotere of kleinere machines afhankelijk van de benodigde capaciteit. Dit schalen kan geheel geautomatiseerd plaats vinden.

Meerdere kleinere machines kunnen meer werk tegelijkertijd verzetten dan één grote machine. Dit zorgt ervoor dat horizontaal schalen vaak kosten-effectiever is dan verticaal schalen. Bijkomend voordeel is dat je hiermee ook direct high availability realiseert. Je kan dus meer verkeer aan, vermindert downtime bij upgrades én elimineert een single point of failure (SPOF) in je infrastructuur. Microsoft Azure biedt voor veel van zijn diensten de mogelijkheid aan om horizontaal te schalen. Ook dit schalen kan geheel geautomatiseerd ingericht worden.

In veel gevallen is het aan te raden om voor een horizontaal schalende oplossing te kiezen en in te zetten op geautomatiseerd schalen. Zijn er piek momenten gedurende de dag? Dan schaal je extra machines bij en schaal je weer af zodra de piek voorbij is. Ook kan je bij onverwachte pieken geautomatiseerd laten opschalen en afschalen wat weer risico’s mitigeert.

3. Kosteneffectief

Om kosteneffectief bezig te zijn is het van belang je geld op het juiste moment én aan de juiste dingen uit te geven. Daarbij komt dat je investeringen niet langer wil laten duren dan noodzakelijk. Je kunt geld immers maar één keer uitgeven. Daarom heb je als Microsoft Azure klant de mogelijkheid om diensten af te nemen op basis van daadwerkelijk gebruik middels een pay-per-use afreken model.

Omdat Microsoft Azure je vooraf een goed inzicht wil bieden in de kosten zijn er verschillende tools beschikbaar vanuit Microsoft Azure. Met de Azure prijs calculator kan je exact berekenen hoeveel een specifieke dienst kost.

Ben je je aan het oriënteren op een Cloud migratie? Dan is er de Total Cost of Ownership calculator. Hiermee kan je de te realiseren besparingen ten opzichte van je huidige on-premises omgeving in kaart brengen. Dit is echter een ruwe inschatting, dus om een meer gedetailleerd beeld te krijgen is het aan te raden om een Microsoft Azure Readiness Assessment uit te laten voeren.

Naast Microsoft Azure is AWS het grootste Cloud platform ter wereld, het is dus zinvol om te kijken naar o.a. het verschil in kosten. Wat blijkt is dat Microsoft Azure niet alleen gemiddeld gezien goedkoper is, het kan nog goedkoper door bestaande on-premises licenties mee te nemen. Met Azure Hybrid Benefit kan tot 85% bespaard worden door bestaande Windows Server-, RedHat-, SUSE Linux- en SQL Server-licenties naar Azure te brengen.

4. Makkelijk te implementeren

Ontwikkelaars houden nu eenmaal van hun tools en programmeertalen, althans ik wel. Daarom kan je op Microsoft Azure aan de slag met alle populaire tools en programmeertalen. Voor mij als ontwikkelaar maakt het dus niet uit of ik nu werk met Rider, Eclipse, Visual Studio en/of Visual Studio Code. Voor elke tool is er ondersteuning om naadloos te integreren met Microsoft Azure. Ook op het gebied van programmeer talen is de keuze reuze. Je kunt werken met C#, JavaScript, F#, Java, PowerShell, Python, TypeScript en zelfs talen als GO en Rust.

Dit alles betekent dat de learning curve voor mij als ontwikkelaar erg laag is omdat ik mijn huidige tools kan blijven gebruiken. Ik zal enkel nog moeten leren omgaan met Cloud hosted en Cloud native applicaties. Daarnaast is het ontzettend gemakkelijk om gebruik te maken van Cloud diensten zodra applicaties eenmaal aan een Cloud migratie begonnen zijn.

Voor de wat exotischere situaties waar een on-premises applicatie naar Microsoft Azure gebracht moet worden is dit vaak ook goed te doen.
Ik kan bijvoorbeeld de applicatie in een Container hosten. Of in het uiterste geval kan ik zelfs de gehele on-premises machine naar Microsoft Azure kopiëren met behulp van Azure Migrate.

5. Duurzaam en milieuvriendelijk

Omdat alle grote Cloud leveranciers hun product inmiddels CO2 neutraal hebben weten te maken heeft Microsoft zichzelf enkele ambitieuze duurzaamheidsdoelen gesteld.

  • 100% gebruik maken van hernieuwbare energie bronnen in 2025
  • Water positief zijn voor 2030, dit houdt in dat Microsoft Azure meer vers water aan de natuur teruggeeft dan dat het gebruikt
  • Gecertificeerd afval loos vóór 2030
  • Netto nul ontbossing door nieuwbouw

Met de energie transitie is de volgende stap het realiseren van nul uitstoot. Het World Economic Forum geeft aan dat Microsoft leidend is als het gaat om transparantie in het bereiken van het realiseren van deze doelstelling.

6. Snelheid

Weg is de tijd dat je als IT afdeling een nieuwe server besteld en weken moet wachten totdat deze uiteindelijk in je datacenter geïnstalleerd word. Als je pech had was het zelfs zo dat deze nieuwe server ook nog eens niet aan je specificaties voldeed in verband met redenen van de leverancier. In een Cloud omgeving is het de norm dat deze zelfde server binnen enkele minuten voor je klaar staan naar jouw specificaties.

7. Integreert met je gehele Microsoft toolstack

Voor organisaties die al gebruik maken van Microsoft 365, Outlook, SharePoint en/of Teams is het gebruik van Microsoft Azure vaak een no-brainer. Al deze producten integreren naadloos met elkaar én Microsoft Azure biedt de mogelijkheid om naadloos maatwerk te integreren met al deze producten. Met de komst van Azure Arc is het zelfs mogelijk om je gehele on-premises infrastructuur vanuit Microsoft Azure te managen.

Conclusie

Met Microsoft Azure kan je als organisatie met een gerust hart de toekomst in. Je kunt erop vertrouwen dat jouw data veilig is opgeslagen. Ongeacht of schaalbaarheid of kosten de doorslag geven, er hoeft geen compromis gedaan te worden binnen Microsoft Azure. Van organisaties groot tot klein ongeacht de grootte van de IT organisatie is Microsoft Azure hét Cloud platform om future proof te zijn. Ben je geïnteresseerd in advies? Of wil je graag kennismaken met onze experts? neem dan contact op! 

Over de auteur: Ras-techneut vol humor, Innvolver in hart en nieren, dát is Robbie Kouwenberg. Helemaal in zijn element als de beste oplossing door de complexiteit onmogelijk lijkt. Zijn ervaringen deelt hij graag, met collega’s én op onze blog. 

 

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over 7 redenen waarom Microsoft Azure perfect is voor jouw bedrijf, neem dan contact met ons op.