Azure Portal

De kans is groot dat je terecht bent gekomen op dit blog omdat je op zoek bent naar de Azure Portal inlogpagina. Maar nu je hier tóch bent: lees verder en ontdek alle tools en mogelijkheden van Microsoft Azure Portal. Waar kan je resources, portaalelementen en besturingselementen vinden en hoe kan je jouw portaal aanpassen op jouw gebruik? Wij nemen je er graag in mee.     

Nog even in het kort: de Azure Cloud

Microsoft Azure is een openbaar Cloudcomputing platform en infrastructuur van Microsoft, die het mogelijk maakt om applicaties en services te bouwen, ontwikkelen en managen. Dit werkt via een wereldwijd netwerk aan services binnen Microsoft, waaronder Platform as a Service (PaaS), Infrastructure as a Service (IaaS) en de mogelijkheden tot beheerde databaseservices. Met Microsoft Azure kunnen gebruikers ervoor kiezen om diensten als virtual computing, analytics, opslag en dergelijke, veilig en betaalbaar in de Public Cloud te plaatsen.

En wat is dan Microsoft Azure Portal?

Gebruikers kunnen Azure services benaderen via het web-based Azure Portal. Dit portaal is een centraal console waarin alles binnen het Azure-abonnement van de organisatie kan worden beheerd, gebouwd en gecontroleerd. Via één geïntegreerde hub kan je als gebruiker alle toepassingen bekijken en beheren. Zoals web-apps, databases, Virtual Machines, Virtual Networks, opslag en Visual Studio-projecten. Ook maakt Azure Portal het mogelijk om actieve resources te ontdekken via begeleide wizards, om instellingen te wijzigen, nieuwe resources te lanceren én data te monitoren van actieve virtual machines en services.

De grafische interface van het portaal maakt het optimaal gebruiksvriendelijk, flexibel en kent veel integraties. Bijvoorbeeld de geïntegreerde opdrachtregelervaring van Cloud Shell en andere Azure-services. Een ander voordeel van Microsoft Azure Portal is dat de console kan worden ingericht specifiek voor jouw team, project, of afdeling. Afgestemd op de behoeftes van de gebruikers. Op basis van rollen kunnen beheer- en toegangsrechten worden toegevoegd aan een account, service en operationele niveaus voor een groep of medewerker.

Hoe benader je Azure Portal?

  1. Voldoen aan de voorwaarden voor toegang

Je hebt pas toegang tot het Azure Portal als je in het bezit van een geldig e-mailadres en Azure wachtwoord bent. Dit wachtwoord is hetzelfde wachtwoord als het wachtwoord dat de gebruiker gebruikt om toegang te krijgen tot zijn of haar Microsoft Office 365-applicaties. Azure Portal is benaderbaar via een groot aantal ondersteunde apparaten, zoals Microsoft Edge, Safari, Chrome en Firefox. Ook is het te beheren via een mobiel apparaat, via de Azure-app voor iOS en Android. Zorg er dus voor dat je toegang hebt tot één van deze browsers.

  1. Inloggen

Wanneer je in het bezit bent van een Microsoft Azure account, open je een ondersteunde browser en navigeer je naar https://portal.azure.com. Je selecteert in het overzicht jouw Microsoft-account, dat je navigeert naar een inlogscherm waar je je bijbehorende wachtwoord invoert. Klik vervolgens op “Sign in” of “Aanmelden”.

  1. Ontdek het portaal

Standaard is Azure Home de eerste pagina die je ziet nadat je je hebt aangemeld bij de portal. Hier vind je een overzicht van resources, snelkoppelingen naar recent bezochte resources, koppelingen naar gratis online cursussen, kernservices, documentatie én informatieve links naar actualiteiten en nieuws. Ook is het vanuit hier mogelijk om wijzigingen binnen de organisatie te beheren.

Portaalelementen en besturingselementen

Altijd aanwezig in Azure Portal startpagina zijn portaalelementen in het linkermenu en besturingselementen in de header. Zij vormen de “shell” voor de interface, waar je alle services en functies kunt bereiken. Ook binnen een venster van een specifieke resource of service is er mogelijk een resourcemenu. De basiselementen van Microsoft Azure Portal zijn:

Microsoft Azure Portal

Portaalmenu

Het Azure Portal geeft toegang tot belangrijke functionaliteiten en typen resources. Het portaalmenu kan worden ingesteld als flyout (verborgen tot je het menu uitklapt) of docked menu (altijd zichtbaar en handmatig in te klappen) in de startpagina. Hier vind je ook de favorietenlijst, die door de gebruiker kan worden gewijzigd en aangevuld om zo het gebruiksgemak- en snelheid te verhogen

Dashboard

Het dashboard geeft snel toegang tot de meest belangrijke resources voor de betreffende gebruiker. Als nieuwe gebruiker van Azure Portal krijg je een dashboard in standaard instellingen. Deze kan je personaliseren door de resources naar het dashboard te slepen of nieuwe dashboards aan te maken. Deze dashboards zijn vervolgens ook te delen met andere gebruikers binnen de organisatie.

  1. Maak je eerste resource aan

Als nieuwe gebruiker van Azure Portal, begin je met het creëren van een nieuwe resource voordat je iets kan beheren in je account. Dit doe je door in het portaalmenu op “+ Create a resource” te klikken of op de startpagina de beschikbare services in het Azure Marketplace te ontdekken. Hier vind je een heel groot aantal apps en services van verschillende providers die draaien op de Azure Cloud. Alle beschikbare services zien? Kies dan voor “All services” in de zijbalk.

  1. Uitloggen

Als je het portaal wil verlaten, kan je uitloggen door op je gebruikersnaam te klikken rechtsboven in de interface van het portaal. Hier verschijnt de knop “Sign out” of “Afmelden” in het drop-down menu.

Conclusie

Microsoft Azure Portal is een gebruikersinterface waarin Azure-toepassingen kunnen worden gebouwd, bekeken, beheerd en gecontroleerd. De interface van het portaal biedt de gebruiker niet alleen documentatie, snelkoppelingen en kernservices maar ook functies tot personalisatie. Op basis van rollen kunnen beheer- en toegangsrechten worden toegevoegd aan een account, service en operationele niveaus voor een groep of medewerker. We kunnen ons voorstellen dat de implementatie en het toepassen van Azure en Azure Portal ingewikkeld kan zijn, dus onze Microsoft-specialisten kijken graag met je mee. Of gewoon even sparren over Microsoft Azure of Azure Portal in het algemeen? Neem vrijblijvend contact op met Dave!

 


Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over Aan de slag met Azure Portal, neem dan contact met ons op.