Altijd en overal toegang tot de online werkomgeving. Werknemers die verbinding kunnen maken met hun gepubliceerde Windows-bureaubladen en -toepassingen voor een volledige Windows-ervaring met Windows 11, Windows 10 of Windows Server. Maar wat is Azure Virtual Desktop precies? Wat zijn belangrijke mogelijkheden, welke kosten zijn daaraan verbonden en wat zijn de verschillen met Windows 365?
Wat is Azure Virtual Desktop?
Azure Virtual Desktop, afgekort AVD, is een service voor het virtualiseren van desktops en applicaties die in Azure worden uitgevoerd. Het levert de gebruiker een volledige Windows-ervaring met Windows 11, Windows 10 of Windows Server. De gebruiker heeft altijd en overal veilige en betrouwbare toegang tot de eigen Windows-bureaubladen en -apps. Het is ook mogelijk om meerdere gebruikers tegelijkertijd op één virtuele machine toe te staan. Ondertussen heb je als organisatie of servicedesk zelf maximale controle over de configuratie en het beheer van de omgeving.
Functies van AVD
De belangrijkste functies van Azure Virtual Desktop zijn het instellen van een schaalbare en flexibele omgeving, het implementeren en beheren van bureaubladen en toepassingen en verbinding maken voor gebruikers. Er kan een volledige bureaubladvirtualisatieomgeving in de Azure-licentie worden uitgevoerd zonder gatewayservers. Deze functie biedt ook flexibele configuraties voor verschillende workloads.
Om virtuele bureaubladen en toepassingen te implementeren en beheren, kunnen Azure Portal, PowerShell, REST API en Azure CLI worden gebruikt. Om zo hostgroepen, toepassingsgroepen en werkruimten te maken en te configureren, gebruikers toe te wijzen én resources te publiceren. Er kan een volledig bureaublad worden gepubliceerd of je gaat voor afzonderlijke toepassingen vanuit één hostgroep. Wanneer gebruikers zijn toegewezen aan de toepassingen of bureaubladen, kunnen zij hier altijd en overal verbinding mee maken via de Windows-app of de Extern bureaublad-client. Het toekennen van gebruikers gaat op een veilige manier door omgekeerde verbindingen met de service te leggen. Hierdoor worden geen binnenkomende poorten geopend.
Ook in het geval van bestaande bureaublad- en app-virtualisatieomgevingen met VMware Horizon Cloud Service of Citrix DaaS voor Azure, kan Azure Virtual Desktop worden geïmplementeerd. Voor organisaties met VMware geldt dat met deze modernisatie Windows 11 en Windows 10 Enterprise voor meerdere sessies ingesteld kunnen worden op AVD’s. Voor Citrix-klanten geldt hetzelfde.
Azure Virtual Desktop vs. Windows 365
Microsoft biedt twee DaaS-oplossingen, maar wat zijn precies de verschillen? Een tijd geleden schreven we hier al uitgebreid over, maar we zullen je nog eens meenemen in het verschil tussen AVD en Windows 365. Azure Virtual Desktop is een flexibel Virtual Desktop Infrastructure (VDI-) platform. Dit platform in de Cloud levert beveiligde bureaubladen en applicaties, waarbij de organisatie volledige controle heeft. Aan de andere kant heb je Windows 365. Een Cloudservice die persoonlijke Windows-ervaringen van elke gebruiker van de Cloud naar elk apparaat biedt (cloud-pc’s). Zowel AVD als Windows 365 maakt gebruik van een vergelijkbare set Microsoft-Cloudtechnologieën. Technisch gezien is Windows 365 gebouwd bovenop bestaande AVD-componenten, maar heeft het een ander transactiemodel.
Een ander verschil zit hem in de Azure subscriptions. Azure Virtual Desktop vereist dat alle sessiehost VM’s, FSLogix profielopslag én netwerken zijn opgenomen in het Azure-abonnement van de klant. In het geval van Windows 365 is alle rekenkracht opgenomen in een door Microsoft beheerd Azure-abonnement. Dit betekent dat klanten niet direct toegang hebben tot het beheer van de VM-resources, zoals bij AVD. Een ander verschil is de kosten voor gebruik. Waar Azure Virtual Desktop werkt met pay-as-you-go, is Windows 365 gebaseerd op een vaste prijs per gebruiker per maand. Andere verschillen hebben te maken met Storage, Security, Networking, User profiles en Identity.
De belangrijkste functies van AVD
Kort door de bocht biedt Azure Virtual Desktop de werknemer altijd en overal toegang tot haar werkomgeving, externe bureaubladen en applicaties. Dit alles is echter te specificeren in een lijst aan functies:
Beveiligde virtuele machines
Virtuele machines worden geconfigureerd en geïmplementeerd met Windows 10- en Windows 11-bureaublad- en toepassingservaringen.
Tolerantie en controle
Microsoft kan alle aspecten op besturingsvlak voor je organisatie beheren.
Gegroepeerde virtuele bureaubladen
Met het gebruik van meerdere sessies voor Windows 11 en Windows 10 kan je als organisatie kosten besparen. Op die manier hebben meerdere gebruikers toegang tot één virtuele machine.
Wereldwijde beschikbaarheid
De virtuele infrastructuur binnen Azure betekent beveiligde implementatie in Azure-regio’s over de hele wereld.
Flexibele netwerkopties
Extra security en betrouwbaarheid wordt gerealiseerd door netwerkopties als RDP Shortpath en Azure Private Link.Â
Kostenefficiënte Cloudmigratie
Doordat Azure Virtual Desktop een on-premise oplossing is, ben je niet alleen in staat om de kosten voor licenties en je IT-infrastructuur goed te beheren, maar ook om deze zo laag mogelijk te houden.
Vertrouwde Windows-ervaring
Azure Virtual Desktop betekent toegang tot bekende Windows-ervaringen als Windows 10, Windows 11 en Windows Server 2022, 2019 en 2016.
Beheer van hostgroepen
Los van algemene functies kent Azure Virtual Desktop ook geavanceerde mogelijkheden als installatiekopiesjablonen die implementaties op schaal beheren.
Pay-as-you-go
Het verbruik kan worden op- en afgeschaald op basis van het gebruik. Door het model voor betalen per gebruik betaal je niet alleen per seconde voor computercapaciteit, zonder langetermijntoezeggingen of betalingen vooraf, maar betaal je ook niet voor ongebruikte service.
Wat kost Azure Virtual Desktop?
Eén van de voordelen van Azure Virtual Desktop is dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Ook wel het pay-as-you-go model. Je bent hierdoor in staat om kosten te optimaliseren. Als organisatie of beheerder heb je namelijk de mogelijkheid om meerdere sessies op een bureaublad plaats te laten vinden via gegroepeerde virtuele bladen. Azure Virtual Desktop-kosten zijn gebaseerd op twee bronnen: het resourceverbruik op basis van het gebruik, en de licenties.
Prijsopties
Pay-as-you-go
Voor de aanschaf van deze Cloud-VDI-oplossing zijn verschillende prijsopties. Zo kan je betalen naar gebruik: betaal per seconde voor rekencapaciteit waarbij er geen sprake is van een langetermijntoezegging of facturatie vooraf. Je kunt op aanvraag het gebruik verhogen of verlagen en zo heb je daar dus volledige controle over.
Azure saving plan for Compute
Een andere mogelijkheid is om AVD op basis van het Azure-besparingsplan aan te schaffen. Hiermee bespaar je kosten door vast te leggen dat er gedurende één of drie jaar een vast uurbedrag wordt uitgegeven. Met het Azure Reserved Virtual Machine Instances kan je tot wel 72 procent besparen ten opzichte van pay-as-you-go. Hierdoor ontgrendel je lagere prijzen totdat de toezegging per uur bereikt is. Dit is met name geschikt voor geplande en ongeplande wijzigingen, en voor dynamische workloads.
Reservations
Tot slot is het mogelijk om korting te ontvangen als je er als organisatie voor kies om de Azure-services op basis van een reservering aan te schaffen. Dit betreft een overeenkomst voor wederom één of drie jaar, waarbij het gebruik van een specifiek exemplaar van de service wordt vastgesteld.
Kostencalculator
Voor een concrete kostenindicatie voor jouw organisatie, verwijzen we je naar de kostencalculator van Microsoft. Door je aan te melden, kan je een kostenindicatie aanvragen in de rekenmachinemodule van Azure Virtual Desktop. Je voert hier de waarden in van jouw implementatie, om een schatting van de kosten voor jouw situatie in te schatten. Let er wel op dat deze calculator alleen de kosten van verbruik kan inschatten voor sessiehost-VM’s en de cumulatieve extra opslag voor optionele functies die opslag vereisen.
Hoe schaf je AVD aan?
Nu de kosten besproken zijn, kunnen we het wat concreter maken. Hoe schaf je Azure Virtual Desktop voor jouw organisatie aan? Dit kan in principe rechtstreeks via de Azure-website, waarbij je je Azure-omgeving zelf gaat beheren of je hulp inschakelt van een partner. Wanneer er behoefte is of ontstaat naar meer mogelijkheden binnen de Azure-omgeving, kan dit worden aangeschaft via een Azure-ondersteuningsplan. Een andere mogelijkheid is om via een Microsoft-vertegenwoordiger of een partner van Azure, Azure Virtual Desktop aan te schaffen. Samenwerken met een partner betekent een volledige en beheerde Cloudoplossing, waarbij partners belangrijke activiteiten op zich nemen. Zoals het inrichten, implementeren en beheren van de Azure-services. Maar denk ook aan het beheren van het factureringsplan op basis van organisatiebehoeften. Én het optimaliseren van de kosten en benodigde ondersteuning.
Je kiest ervoor om een maandelijkse factuur te ontvangen of te betalen via creditcard. Microsoft accepteert geen prepaid- en virtuele creditcards. Denk aan de voorkant goed na over de wijze van betaling. Want als je eenmaal kiest voor betaling via factuur, kan je niet meer overstappen naar betalen met creditcard.
Voor de aanschaf van Azure Virtual Desktop voor jouw organisatie moet de organisatie aan een aantal vereisten voldoen op basis van gebruikerstoegangsrechten en de Azure-infrastructuur. Denk hierbij aan Microsoft- en Windowslicenties per gebruiker, een RDS CAL-licentie met actieve Software Assurance (SA) per apparaat of gebruiker en goede opslagmogelijkheden.
Conclusie
Met Azure Virtual Desktop hebben gebruikers toegang tot hun hun online werkomgeving, bestanden, applicaties en licenties in de Microsoft Cloud. Dit alles op basis van Windows 10, Windows 11 of Windows Server. Het grootste voordeel van AVD is dat het volledig in eigen beheer kan draaien en dat je als organisatie grip op de kosten kunt houden. Azure Virtual Desktop is te vergelijken met Windows 365, maar onderscheidt zich op basis van het pay-as-you-go betaalmodel, geavanceerde beheeropties, de hoeveelheid security-mogelijkheden, controle en beheer over de Cloud werkplek, en remote apps.
Wil je meer weten over het optimaal (her-)inrichten van jouw moderne werkplek of de beste Cloudservice voor jouw organisatie? Onze specialisten staan altijd klaar om te helpen. Mét een goed bak koffie, natuurlijk. Neem contact op met Dave om een afspraak te maken of telefonisch te sparren.
Meer innformatie?
Wil je meer weten over Kosten, aanschaf en functies van Azure Virtual Desktop, neem dan contact met ons op.