Kleine en middelgrote organisaties (ook wel: het MKB) krijgen steeds meer te maken met uitdagingen als het gaat om de implementatie van cybersecurity. Sterker nog: volgens een studie beoordeelt slechts 14% van de kleine bedrijven hun vermogen om cyberrisico’s en -aanvallen te beperken als zeer effectief. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat cyberaanvallen vaker voorkomen, maar ook dat de aanvallen steeds geavanceerder worden. Daarmee wordt de beveiliging van gegevens als bijna onoverkomelijk ervaren. Wat zijn de grootste uitdagingen voor het MKB op het gebied van cybersecurity? En wat betekent het als je dit zou uitbesteden? Â
Uitdagingen
Voor kleine organisaties kan het een grote uitdaging zijn om de veiligheid van gegevens optimaal in te richten. Dit kan te maken hebben met drie veelvoorkomende drempels:
-
Beperkt IT-budget
Voor kleine bedrijven geldt vaak dat zij minder IT-budget hebben. Ondernemen betekent het vinden van een balans tussen het bedrijf laten groeien en optimaal laten draaien. Hierdoor is er vaak minder ruimte voor investeringen in zaken als cybersecurity. Concreet: het overgrote deel van de kleinere organisaties heeft geen dedicated budget voor security. Hierdoor besteedt dit type organisatie vaak niet meer dan €500 per jaar aan online beveiliging.
-
Smartphones en BYOD
Smartphones en beleidsregels voor het meenemen van je eigen apparaat (Bring Your Own Device) kunnen een groot aantal voordelen bieden voor het MKB. Het BYOD-beleid wordt als positief ervaren omdat het de productiviteit, mobiliteit en efficiëntie binnen een organisatie kan verbeteren. Aan de andere kant verhoogt het ook het risico op cyberaanvallen. Er moeten namelijk veel meer endpoints beschermd worden. Dit zorgt niet alleen voor meer werk, maar hierdoor kan je ook het overzicht verliezen. Wanneer meer onbeveiligde apparaten aangesloten zijn op je netwerk, verhoogt het risico op datalekken, phising, malware en andere cyberaanvallen.
-
Gebrek in expertise van cybersecurity
Het zal niet als een verrassing komen: de cybersecurity-sector heeft een ernstig tekort aan gekwalificeerd personeel. Dat betekent dat het moeilijk is om de juiste mensen te vinden voor het intern beheren van je security. In een onderzoek van Ninja RMM hebben drie van de vier kleine organisaties zelfs aangegeven dat ze niet over het benodigde IT-personeel beschikken. Meer nog dan budgetbeperkingen hebben bedrijven moeite om de juiste mensen te vinden voor deze rol. Zelfs als de organisatie databeveiliging als prioriteit stelt en er budget voor is vrijgemaakt.
Cybersecurity voor het MKB met een MSP
Ruim 70% van de MKB’ers in Nederland kregen in 2023 te maken met enige vorm van cybercriminaliteit. Deze cijfers geven maar al te goed weer waarom optimale cybersecurity belangrijk is. Een Managed Service Provider kan daarbij ondersteunen met hun kennis en ervaring. MSP’s bieden security tegen vaste, voorspelbare tarieven en bieden prijsstellingen afgestemd op wat jouw organisatie zoekt of nodig heeft. Deze diensten kunnen duurder zijn dan wanneer je de expertise intern beschikbaar hebt. Echter is het een stuk betaalbaarder dan het opbouwen van een eigen Security Operations Center (SOC) vanaf nul. De kosten voor een intern SOC kunnen jaarlijks minimaal €500.000 kosten.
Een MSP beveiligt alle endpoints die zijn aangesloten op het netwerk van je organisatie. Zij maken gebruik van geavanceerde systemen als SIEM (Security Information and Event Management) en Endpoint Detection And Response-software. Om alle apparaten in het netwerk in de gaten te houden. Daardoor kunnen ze verdacht gedrag en potentiële bedreigingen detecteren en erop reageren vóórdat het serieuze problemen worden.
Het inhuren van een MSP geeft je ook de mogelijkheid om expertise in te huren die je anders moeilijk kunt krijgen vanwege het tekort aan security-experts. Een betrouwbare MSP heeft een team van gecertificeerde professionals die goed thuis zijn in verschillende IT-gebieden en verschillende beveiligingsdisciplines.
Voordelen van het uitbesteden van cybersecurity
-
Schaalbaarheid
Eén van de grootste uitdagingen voor kleinere organisaties is het aanpassen van de IT-infrastructuur aan veranderende situaties, zoals het geavanceerder worden van cybercriminaliteit. Een MSP biedt altijd een schaalbare oplossing, waardoor jouw IT-diensten zich makkelijker kunnen aanpassen aan de situatie. Ze nemen uitgebreide maatregelen om je organisatie te beschermen tegen cyberaanvallen en datalekken.
-
Lage instapkosten
Een ander argument voor outsourcing is dat veel MSP’s relatief lage instapkosten bieden. Als je als MKB’er niet de middelen hebt om veel budget vrij te maken voor cybersecurity, kan het uitbesteden van security interessant zijn. Je krijgt daarmee het meeste waar voor je geld, omdat je een set diensten kunt afnemen die qua investering passen bij jouw organisatie. Bovendien vergt deze oplossing lang niet dezelfde investering in tijd en middelen als het bouwen van een eigen SOC.
-
Ervaring en expertise
Door je security uit te besteden aan een bedrijf dat al ervaren en gecertificeerde professionals in dienst heeft, heb je de beschikking over kennis die je zelf niet in huis hebt of moeilijk te vinden is. MSP’s nemen daarnaast uitgebreide maatregelen om jouw bedrijf te beschermen. Daarvoor gebruiken zij geavanceerde cybersecurity-oplossingen waar jouw organisatie wellicht geen toegang toe heeft.
-
24/7 bescherming
Een ander groot voordeel van uitbesteden is 24/7 bescherming, wat een MSP vaak aanbiedt. Al heb je security-experts in dienst, je moet rekening houden met pauzes, vakanties en de uren buiten werktijd. Het uitbesteden van cybersecurity aan een bedrijf dat 24/7 service biedt, kan helpen om die gaten in je verdediging op te vullen.
Nadelen van het uitbesteden van cybersecurity
-
Minder controle
Het uitbesteden van je IT betekent dat je enige controle moet opgeven. Je bent op dat moment gebonden aan een serviceovereenkomst met de provider. Dit kan in sommige gevallen ook betekenen dat je bepaalde software of systemen in overleg moet implementeren, omdat zij daarin vertrouwen en voor gecertificeerd zijn.
-
Risico van standaardoplossingen
Weinig organisaties hebben dezelfde behoeften als het gaat om cybersecurity. Daarom bieden – als het goed is – MSP’s services afgestemd op jouw organisatie en situatie. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in een securityorganisatie voordat je een commitment met elkaar aangaat. Er zijn altijd organisaties die meer gericht zijn op winst dan op resultaat. In dat geval loop je het risico dat er alleen sprake is van een kant-en-klare oplossing. Een aanpak die misschien niet aansluit op de wensen en behoeften van jouw organisatie.
-
Gedeelde aandachtÂ
De gemiddelde provider behandelt vaak de IT-beveiligingsbehoeften van meerdere organisaties tegelijkertijd. Dat betekent dat security-organisaties niet altijd in staat zijn om zich volledig te richten op de behoeften van één organisatie. Hoewel providers jouw kritieke problemen snel zullen aanpakken, kan het oplossen van kleinere problemen meer tijd in beslag nemen. Omdat ze nu eenmaal de tijd moeten verdelen. Wanneer je je security intern geregeld hebt, ligt de prioriteit en focus altijd bij jouw organisatie.
Conclusie
Het is duidelijk hoe cruciaal goede cybersecurity voor het MKB is. Een type organisatie dat vaak slachtoffer is van cyberaanvallen. Echter zijn binnen kleinere organisaties vaak minder middelen beschikbaar om optimale cyberveiligheid te beheren. Andere uitdagingen voor goede beveiliging is het tekort aan security-experts en de inrichting van endpoint-beleid in een organisatie. Een geschikte MSP is hiervoor een oplossing. Voor een vaste, op jouw organisatie afgestemde prijs, biedt het jouw organisatie schaalbaarheid en geavanceerde bescherming.
Meer weten over een samenwerking met een MSP? Of over het onderwerp cybersecurity? Lees er meer over of kom gerust eens langs in Vught voor een kop koffie.
Meer innformatie?
Wil je meer weten over Cybersecurity voor het MKB, neem dan contact met ons op.