FAQ 1 Copilot van Microsoft

Microsoft Copilot is ondertussen alweer een tijdje beschikbaar in Nederland. In een hele korte tijd werd het een groot begrip binnen de verschillende Office 365-applicaties en Nederlandse organisaties. Echter roept zo’n razendsnelle ontwikkelingen ook altijd veel vragen op.  En daar schieten wij juist van in de startblokken, want we helpen graag om die vragen te beantwoorden. Bij deze: 

Zit jouw vraag er niet tussen? Let us know!

 

1. Wat is het verschil tussen Copilot en ChatGPT? 

We snappen de verwarring maar al te goed, want deze applicaties werken met dezelfde onderlinge technologie. Zowel Copilot als ChatGPT draaien op basis van kunstmatige intelligentie (beter bekend als Artificial Intelligence of AI) met als doel om de gebruiker te helpen met alle mogelijke vragen in de vorm van prompts. Waar Copilot echter verschilt van ChatGPT, zit hem in bronvermelding bij de gegeven antwoorden op de prompts. Beide services maken gebruik van GPT-4 (in ChatGPT alleen het geval wanneer je de Pro-versie van de app gebruikt). ChatGPT genereert alleen de inhoud, terwijl Microsoft Copilot, naast het (goede) antwoord, ook een link naar de gebruikte bron deelt. Hierdoor kan je als gebruiker ook altijd de juistheid van de informatie achterhalen. 

2. Starten met Copilot: wat heb je daarvoor nodig? 

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor het implementeren van Copilot. Uiteraard start je als organisatie met een doel die je duidelijk communiceert naar iedereen die Copilot in hun werk gaat gebruiken. Ook daar komt een stukje regelgeving en security bij kijken. Want waarvoor mag Copilot worden gebruikt, en waarvoor vooral niét? Zo voorkom je dat gebruikers via Copilot vertrouwelijke informatie kunnen ontvangen of zelf gaan delen. Het is daarom van belang dat werknemers alleen toegang hebben tot documenten die nodig zijn voor hun werk.  

Ook op technisch vlak zijn er een aantal stappen die gezet moeten worden vóórdat je Copilot gaat gebruiken. Zo werk je je Windows 11 bij naar de laatste update. Iets specifieker: naar de KB5030309-update van Microsoft, welke Copilot aanbiedt. 

3. Wat zijn de kosten van Microsoft Copilot? 

De prijzen van Microsoft Copilot voor Microsoft 365 zijn gebaseerd op het aantal gebruikers per maand. Als je nog geen bestaande klant bent van Microsoft-365, moet je daar in eerste instantie een zakelijk abonnement voor aanschaffen. Hiervoor heb je abonnementen inclusief en exclusief Microsoft Teams: 

Met Teams, zonder Copilot 

 • Business Basic: €5,60 per gebruiker per maand 
 • Business Standard: €11,70 per gebruiker per maand 
 • Business Premium: €20,60 per gebruiker per maand 

Zonder Teams, zonder Copilot 

 • Business Basic EEA: €4,60 per gebruiker per maand 
 • Business Standard EEA: €9,70 per gebruiker per maand 
 • Business Premium EEA: €18,60 per gebruiker per maand

Wanneer je één van deze abonnementen hebt aangeschaft of al een abonnement hebt, kan je Copilot voor Microsoft 365 gemakkelijk als invoegtoepassing aanschaffen. Dit geldt overigens niet voor de Business Basic pakketten. De prijs voor het gebruik van de Copilot-functies binnen de Office 365-apps als Word en PowerPoint, is €28,10 per gebruiker per maand. Dit bedrag komt boven op je bestaande Business Standard- of Business Premium licentie.  

Met Teams en Copilot 

 • Business Standard: €39,80 per gebruiker per maand 
 • Business Premium: €48,70 per gebruiker per maand 

Zonder Teams, met Copilot 

 • Business Standard EEA: €37,80 per gebruiker per maand 
 • Business Premium EEA: €46,70 per gebruiker per maand 

(Prijzen zijn exclusief BTW) 

4. Wat levert het gebruik van deze AI-assistent op? 

Het antwoord op deze vraag is voor elke organisatie anders en we willen ook geen valse beloftes doen. Maar, cijfers liegen niet dus we lichten er een aantal voor je uit. Zo geeft 77% van de early adopters van Office 365 aan dat zij, sinds het gebruik van Copilot, geen afstand meer zouden willen doen van de AI-assistent. Ze voelden zichzelf productiever en creatiever, en het bespaart veel tijd. Sterker nog, 68% van de gebruikers van Copilot geeft zelfs aan dat de kwaliteit van hun werk in het algemeen is verbeterd. Zo komen teksten eerder op papier, bespaart het tijd met het vinden van bestanden en ben je sneller door je mailbox heen. 

Conclusie 

Vandaag beantwoordden we vier veelgestelde vragen rondom de aanschaf en het gebruik van Copilot. Binnenkort pakken we door met meer vraag- en antwoorden. Want dat er nog veel onbekend is over Copilot, begrijpen we maar al te goed. Ondanks de snelgroeiende populariteit van AI-assistenten, blijft het belangrijk om bewuste keuzes te maken voor diens toepassing. Ongeacht welke AI-assistent uiteindelijk gekozen wordt.  

In de volgende FAQ’s: 

 1. Op welke Office 365-apps kan ik Copilot toepassen? 
 2. Wat zijn de grootste problemen die voorkomen bij de implementatie van Copilot? 
 3. Hoe zorg je dat je data veilig en betrouwbaar blijft bij het gebruik van Copilot? 
 4. Hoe weet ik of mijn IT-omgeving er klaar voor is? 
 5. Wat gebeurt er met mijn gegevens bij het gebruik van Copilot? 
 6. Hoe betrouwbaar zijn de antwoorden die de assistent mij geeft? 
 7. Hoe zorg je dat je data veilig en betrouwbaar blijft bij het gebruik van Copilot? 

 

FAQ Microsoft Copilot

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over FAQ 1: Copilot van Microsoft, neem dan contact met ons op.