Met de moderne werkplek hebben werknemers van een organisatie de flexibiliteit om buiten het bedrijfsnetwerk met hun (zakelijke) devices te werken. Dit heeft als gevolg dat verschillende apparaten op netwerken met een onbekend beveiligingsniveau draaien. Om hier grip op te houden en de veiligheid van data en applicaties te waarborgen, is een goed beveiligingssysteem belangrijk. Microsoft Defender is hier een goed voorbeeld van. We begrijpen ook dat elk systeem of applicatie veel kosten met zich meebrengt. Echter, kunnen de kosten voor Microsoft Defender interessant blijven door kostenbesparingsmogelijkheden. Wij maken het concreet voor je: hoe bespaar je kosten op Microsoft Defender?
Microsoft Defender: wat is dat?
Microsoft Defender is een securityapplicatie die een bedrijfsnetwerk helpt beveiligingen tegen cyberaanvallen. Defender XDR scant de omgeving continu op bedreigingen en kwetsbaarheden. Bijvoorbeeld wanneer bestanden of applicaties worden gedownload of geïnstalleerd.
Microsoft Defender kennen we in drie vormen:
1. Defender for Endpoint
Een beveiligingsapplicatie die specifiek is gericht op security van devices van eindgebruikers binnen een organisatie. Denk aan telefoons, laptops en tablets, waar gebruikers hun werk op uitvoeren. Deze vorm van security wordt steeds belangrijker door de toename van cyberaanvallen, die grotendeels gericht zijn op werknemers. Defender for Endpoint legt een beveiligingslaag over de applicaties, zoals het instellen van gebruikersrechten en het beveiligen van applicaties aan de achterkant. Wanneer een applicatie een zwakte of cyberrisico detecteert, krijgt zowel de gebruiker als de IT-beheerder een melding en bijpassende aanbeveling tot actie.
2. Defender for Identity
Een real-time online service dat wordt ingezet om een Hybride Cloudoplossing tegen cyberaanvallen en interne aanvallen te beschermen. Het is volledig geïntegreerd met Microsoft Defender XDR. Daarmee is het een extra beveiligingslaag over de Office 365-exchange. De service maakt gebruik van Microsoft Entra ID en Cloud-identities. Om zo signalen op te vangen en geavanceerde bedreigingen te identificeren die gericht zijn op de organisatie. Met behulp van rapportages en profielanalyses worden kwetsbaarheden van een organisatie weergegeven. Als organisatie kan je zo acteren op beveiligingsrisico’s. De service is er om een organisatie te alarmeren op situaties die verdacht zijn of componenten uit te lichten in de Cloudomgeving waar de security minder sterk is. Het onderneemt dus zelf geen actie.
3. Defender for Cloud
Tot slot heeft Defender for Cloud als doel om Cloudtoepassingen te beschermen. Daarvoor maakt het gebruik van drie componenten: DevSecOps, Cloud Security Posture Management en het Cloud Workload Protection Platform. Samen zorgt dit ervoor dat security wordt geïntegreerd in omgevingen met meerdere clouds en pipelines en bij identificatie van een zwak punt in je bedrijfsnetwerk, advies wordt gegeven over mogelijke acties. Tot slot biedt Defender for Cloud specifieke beveiliging voor je servers, containers, Storage, databases en andere workloads.
Wat kost Microsoft Defender?
Microsoft Defender werkt met licentie-abonnementen, waar de vaste prijs afhangt van de module en het aantal gebruikers, devices of workloads. In de basis is Microsoft Defender echter gratis opgenomen in Microsoft 365-Family of Persoonlijke abonnementen. Zo is Plan 1 van Defender for Endpoint inbegrepen in de Microsoft 365 E3-licentie en Plan 2 ontgrendel je gratis binnen de E5-licentie van Microsoft 365. De kosten van Defender for Endpoint, Defender for Cloud en Defender for Office 365 variëren.
Een overzicht van de kosten van Microsoft Defender
Product | Kosten |
Defender for Endpoint |
|
Defender for Cloud | De totale kosten zijn gebaseerd op de gebruikte cloudworkloads, op te splitsen in de volgende resourcetypen:
Servers
Databases
Aanvullende threat protection
|
Defender for Identity/Office 365 |
|
Hoe bespaar je op de kosten van Microsoft Defender?
De kosten voor Microsoft Defender kunnen flink oplopen wanneer je workload verhoogd. Echter, zijn er verschillende manieren om te besparen op je Microsoft Defender uitgaven. Wij nemen je erin mee:
- Bepaal het juiste Defender Plan. Een groot voordeel van het pay-as-you-go prijsmodel is dat je niet betaald voor resources die je niet gebruikt. Allereerst is het belangrijk om je goed in te lezen in de resources, zodat je de onderliggende concepten goed begrijpt en daardoor goede keuzes kunt maken voor de inrichting van je security met Defender. Heb je bijvoorbeeld kleine development-omgevingen draaien, dan voldoet een basic plan al. Naarmate je workloads en security toenemen, nemen ook de kosten van Defender toe;
- Beheer je resourcegebruik actief. Het is belangrijk om vooraf goed uit te denken hoeveel producten en resources je organisatie nodig heeft, omdat de kosten van Microsoft Defender afhangen van het aantal devices, gebruikers, workloads en eventueel aanvullende threat protection. Microsoft Defender is voor 30 dagen gratis met de free trial. Na die 30 dagen wordt alles dat in gebruik is, automatisch in rekening gebracht. Zorg er dus voor dat je op tijd nodige opt-outs doorvoert, zodat je niet betaald voor resources die je niet nodig hebt. Hierbij is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goede balans tussen optimale beveiliging en een kosteneffectieve implementatie;
- Pre-Purchase Plan. Je kunt tot wel 22% aan kosten besparen, ten opzichte van pay-as-you-go-pricing, wanneer je ervoor kiest om voor Microsoft Defender for Cloud Commit Units (doorvoereenheden, ook wel DCU’s) vooraf aan te schaffen. Dit is dan beschikbaar voor de daaropvolgende 12 maanden of tot het moment dat de Units op zijn. De korting loopt op wanneer er meer Commit Units vooraf worden afgenomen, van 10% tot wel 22%.
De korting voor Pre-Purchase is van toepassing op de volgende producten:
- Servers
- App Service
- Storage
- Key Vault
- SQL
- DNS
- Resource Manager
- PostgreSQL
- MariaDB
- Azure Cosmos DB
- Containers
- CSPM
- API’s
Conclusie
Microsoft Defender for Cloud biedt sterke beveiliging voor verschillende Cloudomgevingen en bedrijfsnetwerken. De prijs is echter wat minder concreet, want deze hangt af van verschillende resources en de keuzes die organisaties daarin maken. Het grote prijsvoordeel van Defender is dat het op basis van pay-as-you-go gaat, waardoor je niet betaald voor resources die je niet gebruikt. Echter, is het daardoor wel belangrijk om je resourcegebruik actief te beheren en verder vooruit te kijken om zo beroep te kunnen doen op kortingen volgens het Pre-Purchase Plan.
Al met al is Microsoft Defender de investering waard. Het biedt uitgebreide bescherming voor de hybride cloud, devices, applicaties en Office 365. Hiermee voorkom je datalekken of andere cyberincidenten die tot veel grotere bedragen – in de vorm van schade – kunnen zorgen.
Meer weten over Microsoft Defender of concreet sparren over wat het voor jouw organisatie kan betekenen? Wij denken graag mee! Plan gerust een vrijblijvende (bel)afspraak in met Dave.
Meer innformatie?
Wil je meer weten over Kosten besparen op Microsoft Defender, neem dan contact met ons op.