Micro SOC

Een Micro SOC biedt een flexibele, betaalbare en snelle oplossing voor cybersecurity. Hierdoor is het ook voor kleinere organisaties interessant en haalbaar. Echter zijn er ook een aantal beperkingen aan Micro SOC ten opzichte van de volledige SOC. In dit blog gaan we in op de voor- én nadelen van een Micro SOC.

Wat is een Micro SOC?

Een Micro SOC  is een lichte versie van een Security Operations Center (SOC). Dit is een centraal punt waar alle cybersecurityactiviteiten worden gemonitord, geanalyseerd en gecoördineerd. Het maakt gebruik van geavanceerde technologieën, zoals Microsoft Sentinel, om dreigingen te detecteren en te reageren op cyberincidenten. De service wordt beheerd door een externe partij, zoals Innvolve, die gespecialiseerde securityanalisten inzet om jouw organisatie te beschermen tegen cyberaanvallen of digitale kwetsbaarheden.

Wat zijn de nadelen van een Micro SOC?

Een Micro SOC is niet voor elke organisatie geschikt. Daar willen we transparant over zijn. Hoe interessant een Micro SOC ook is, er zijn ook enkele nadelen die je moet overwegen voordat je besluit om het in te zetten.

  1. Alleen beschikbaar voor Azure Cloud

Een Micro SOC is alleen beschikbaar voor organisaties die werken in Azure, het Cloudplatform van Microsoft. Als je met een andere Cloudprovider werkt of on-premise systemen gebruikt, kun je geen beroep doen op deze service.

  1. Alleen beschikbaar voor (co-)Managed IT-klanten

Het is daarnaast alleen beschikbaar voor (co)-Managed IT-klanten van Innvolve. Dit betekent dat je een samenwerking dient te hebben met Innvolve voor het beheren van je IT-infrastructuur en -diensten. Dit heeft te maken met het feit dat we aan de voorkant jouw infrastructuur door-en-door moeten kennen om Micro SOC goed in te richten. Daarnaast moeten we in beheer zijn van jouw IT-omgeving om cybersecurityactiviteiten te monitoren, analyseren en coördineren.

  1. Beperkte security ten opzichte van de complete SOC op maat

Ten opzichte van de complete SOC op maat voor jouw organisatie, is een Micro SOC minder compleet. Het maakt namelijk gebruik van standaardregels en algoritmes om te bepalen waarop gemonitord dient te worden. Dit geeft minder volledige veiligheid dan een SOC die rekening houdt met je specifieke omgeving en dreigingslandschap.

En wat zijn de voordelen?

Een Micro SOC heeft ook veel voordelen ten opzichte van een traditionele SOC. Dit zijn:

  1. Flexibiliteit

Het is flexibel, zowel qua contract als op het gebied van de omvang van de dienstverlening. Je kunt op- en afschalen naar wens en de contractduur kan al vanaf drie maanden. Dit geeft je meer vrijheid en controle over je cybersecuritybudget en -behoeften.

  1. Betaalbaar

Ten opzichte van een complete SOC op maat, is Micro SOC een stuk minder kostbaar. Een Micro SOC maakt gebruik van bestaande technologieën en processen, waardoor je geen hoge investeringen hoeft te doen in hardware, software of personeel. Je betaalt alleen voor de service die je nodig hebt. Onze prijzen voor deze service vind je hier.

  1. Operationeel

Binnen een week kun je jouw Micro SOC al inrichten en activeren, waardoor je geen tijd verliest met lange implementatietrajecten. Je kunt direct profiteren van de voordelen van een proactieve en waakzame securityaanpak.

  1. Behapbaar voor minder grote organisaties

Een Micro SOC is specifiek ontwikkeld voor organisaties vanaf 50 tot 1000 medewerkers. De oplossing houdt rekening met de uitdagingen en kansen van deze doelgroep, die vaak minder middelen en expertise hebben op het gebied van cybersecurity. Er zijn verschillende vormen waarin de service afgenomen kan worden. Op basis van jouw wensen, behoeften en budget, ga je voor de Basic SOC, Standard SOC of Premium SOC.

Conclusie

Een Micro SOC van Innvolve is een aantrekkelijke optie voor organisaties die op zoek zijn naar een flexibele, betaalbare en snelle oplossing voor cybersecurity. Deze oplossing biedt een proactieve en waakzame securityaanpak, die je organisatie beschermt tegen steeds complexere en frequentere cyberaanvallen. Een Micro SOC heeft echter ook enkele beperkingen ten opzichte van een complete SOC. Deze beperkingen moet je als organisatie afwegen tegen de voordelen, om zo een weloverwogen keuze te maken.

Meer weten over de licenties of sparren over de beste keuze voor jouw organisatie? Wij helpen graag! Plan hieronder makkelijk een korte (bel)afspraak in met Dave of lees er meer over.

 


Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over Waarom (niet) kiezen voor een Micro SOC?, neem dan contact met ons op.