First things first: Wat is Power BI?

We kunnen wel meteen ingaan op de voordelen en features van Power BI voor bedrijven, maar laten we eerst even duiken in een beschrijving van het Microsoft-systeem op zich. Power BI is – kort door de bocht – een suite van zakelijke, analytische tools. Met als doel om hier een groot aantal databronnen gemakkelijk aan te koppelen. Dit geeft inzicht in relevante data en maakt het bovenal visueel, zodat de data en gegevens heel goed geanalyseerd kunnen worden.

Voordelen van Power BI

Het grootste voordeel van Power BI? Het voorspellen van de toekomst en het ontdekken van trends en verbanden op basis van je data. Je ziet hoe processen verlopen en weet hierdoor waar en hoe je deze kan verbeteren. Zo kan je uiteindelijk weloverwogen beslissingen maken, op basis van de informatie uit verschillende datasoorten.

Maar we kunnen zo nog wel even doorgaan en om het overzichtelijk te houden, zetten we de voordelen van Power BI op een rijtje:

  1. Nogmaals, het creëren van inzichten op basis van honderden databronnen
  2. Samenwerken met collega’s: Doordat er relevante data voor elke rol beschikbaar is, kunnen verschillende afdelingen, teams en/of rollen de informatie gebruiken en hier – met elkaar afgestemd – proactief mee werken
  3. Gave data visualisaties waarin je zelf kunt bepalen welke data je inzichtelijk maakt
  4. Goede integratie met (Cloud-based) softwarepakketten
  5. Er wordt binnen één Microsoft 365-omgeving gewerkt
  6. Je deelt veilig rapportages van data met collega’s en afdelingen
  7. De datarapportages zijn anywhere en anytime beschikbaar

Power BI is sterk in het koppelen van gestructureerde data, zoals bijvoorbeeld financiële data uit databases. Ongestructureerde data (ook wel “logging”) is meer geschikt voor Big Data-pakketten zoals Splunk.

Nadelen van Power BI

En zoals het systeem voordelen kent, kunnen we ook niet altijd om de nadelen heen. Om Power BI succesvol in een organisatie te laten landen, is eigenaarschap heel erg belangrijk. Je moet als organisatie snappen welke data je beschikbaar hebt en hoe je deze kan laten werken voor jou, om het zodoende geld op te laten leveren. Het is geen holy grail die uit het niets alles voor je doet. Nee, je moet intern investeren in mensen die analyses kunnen maken en scherp hebben wat de data voorstelt en hoe dit inzichtelijk kan worden. Dashboard an sich zeggen natuurlijk niets.

Power BI in de Moderne Werkplek

Wanneer Power BI in de Moderne Werkplek wordt toegepast, kan je meteen over van inzicht naar actie. Je plaatst de voor jou belangrijke data en informatietegels in je dashboard, zodat je real-time (relevante!) informatie beschikbaar hebt. En als je meer informatie nodig hebt, ben je met één klik weer bij alle data uit je Power BI-omgeving.

Wat schuift dat? Licenties en kosten van Power BI

Power BI kent verschillende licenties met bijbehorend kostenplaatje, namelijk:

  • Power BI Free: spreekt voor zich, toch?
  • Power BI Pro: Business voor individuen en teams
    • Kost je 8,40 euro per maand per gebruiker
  • Power BI Premium & Premium Per User: Enterprise voor organisaties
    • Kost je 16,90 euro per maand per gebruiker, of
    • Kost je 4.212,30 euro per capaciteit per maand (en toegang tot Microsoft 365-beheercentrum is vereist)
  • Power BI + Microsoft 365 Embedded: Enterprise voor ontwikkelaars
    • Op aanvraag
    • Wat we wél weten: gaat per node per maand

Next: de implementatie

Ik hoor het je denken: het zal wel een bak werk kosten om Power BI Enterprise in mijn organisatie te implementeren. Maar nee, integendeel. Door middel van slimme koppelingen voor het importeren van de gegevens en data uit de externe systemen, wordt een overzichtelijk datamodel en dashboard in Power BI gebouwd. Ook zijn er genoeg partijen die je kunnen helpen bij het op maat maken van een dashboard, óf je maakt simpelweg gebruik van de bestaande dashboard-templates van Power BI. Kortom: Power BI is laagdrempelig om te implementeren en er is genoeg hulp te vinden.

Innvolve ♥ Power BI

Als we het dan tóch hebben over partijen die kunnen helpen met Power BI: ook Innvolve houdt zich er steeds meer mee bezig. Zowel om onszelf te voorzien van inzicht in onze uren, kosten, projecten en administratie door een koppeling van het administratiesysteem met Power BI, als dat we onze klanten toegang bieden tot hun eigen Power BI workspace. Dit laatste doen we door de applicatie vast te knopen aan informatie van de klant, om zo een overzicht te bieden waarin de klant zelf kan zien wat er goed gaat en waar bijsturing nodig is. Je ziet precies welke incidenten er spelen, wat hun age (= aantal dagen dat ze openstaan) is, welke prioriteit het heeft en wat het aandeel van elke medewerker is (geweest) bij de verwerking van de incidenten en tickets. En dat alles kan letterlijk in vijf (!) minuten worden gerealiseerd. Zo heeft de klant een aparte, mooie workspace waarin zij bijvoorbeeld het verloop van al hun incidenten (Flow) kunnen zien, kunnen nagaan waar die incidenten met name over gaan (Textmining) en wat veelvoorkomende oorzaken (Root Cause) ervan zijn. Onder andere een watervalgrafiek (Breakdown) brengt dit dan weer allemaal samen in een visueel plaatje.

Kortom: binnen Innvolve maken we er op het gebied van administratie én op de Servicedesk dankbaar gebruik van!

Conclusie

En daarvoor hebben wij Alexander Klomp, Engineer en Data Analist bij Innvolve en tevens Power BI-fanaat en -expert. Hij weet als geen ander dat Power BI voor bedrijven heel interessant is. Als bedrijf ben je zo in staat om data-gedreven beslissingen te nemen en proactief in te spelen op trends en verbeteringen die je met die informatie voorziet.

Meer weten over Power BI voor jouw bedrijf of gewoon nieuwsgierig? Contact us (en als je slim bent, vraag je naar Alexander)!

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over Is Power BI de beste keuze voor jouw bedrijf?, neem dan contact met ons op.