‘Make Your Mark’ is het thema van VMworld 2019, hét jaarlijkse event van VMware, waarin het bedrijf vernieuwingen, updates en nieuwe partnerships introduceert. Vanuit de hele wereld stromen techneuten richting het aangename Barcelona om zich te goed te doen aan drie dagen vol interessante keynotes, technische sessies, labs, netwerken en natuurlijk zon en gezellige feestjes. Dat laatste was voor Willem en Patrick natuurlijk ábsoluut geen reden om namens Innvolve af te reizen naar Spanje voor aanwezigheid op VMworld ?. Zij brengen voor ons serieus verslag uit van VMworld 2019.

Highlights VMWorld 2019

Door Patrick Twisterling & Willem Snijder

VMworld Day 1

Na een goede nacht waren we stipt om 08:30 present. Ruim op tijd voor de General Session waar Pat Gelsinger uit één zette waar VMware nu staat en waar de toekomst naar toe gaat. Het zal je niet verbazen dat het cloud is wat de boventoon voert, maar dit geldt voor bijna het hele event. Pat sprak over de behoeft om elke applicatie te draaien vanuit elke cloud en deze aan te bieden op elk device.

Na de General session heeft Patrick een sessie gevolgd over het monitoren van vCenter via de nieuwe Rest API’s.  Hierbij werd gebruik gemaakt van PowerShell en Grafana. Erg leerzaam, ik ben van mening dat het onvermijdelijk is om goed naar de monitoring van de omgevingen te kijken, en dan met name om te bepalen wat de impact van een verstoring is op de business processen. Bij vele organisaties is het niet duidelijk welke business processen last hebben van een verstoring, waardoor impact bepaling niet altijd even goed plaats vind.

Willem was parallel aanwezig op een sessie over vRealize. Met vRealize vult VMware het gat over alle verschillende cloud providers. On-prem, private of public cloud omgevingen kunnen door vRealize 8.0 worden beheerd en geautomatiseerd. Aanvullend hierop zijn alle vRealize producten nu ook als SaaS dienst af te nemen. Met de toevoeging van CloudHealth worden ook kosten inzichtelijk gemaakt en proactief advies uitgebracht om deze kosten beter beheersbaar te maken over de verschillende cloud omgevingen.

Vervolgens een sessie gevolgd over real life misconfiguraties in AWS en Azure die door klanten van VMware werden uitgelegd. Hier werd VMware Secure State naar voren gebracht. Met secure state scan je de hele (cloud) omgeving op basis van vooraf ingegeven regels en worden eventuele kwetsbaarheden zichtbaar, en wordt gelijk inzichtelijk gemaakt welke andere componenten er mogelijk geraakt worden.

In de middag werden er nog twee sessies gevolgd, één over NSX, het netwerk virtualisatie platform van VMware waar de aandacht uit ging naar het creëren van een multi cloud netwerk gemanaged vanuit een console. De laatste sessie over het Managed Service Provider framework en hoe een aantal service providers VMware on AWS gebruiken of gebruikt hebben om de klant verder te helpen.

VMworld Day 2

Na een laat feestje bij VEEAM gisteren hebben we ervoor gekozen om de general session van deze dag over te slaan en even rustig op te starten met een goede kop koffie. Om 11 uur de sessie bijgewoond over Cross-Cluster en Cross-Cloud service mesh archtitectuur. Deze sessie was gericht op een overlay van NSX waarbij je op microservice niveau de applicatie uit elkaar gaat halen en firewall rules op losse stukjes van de applicatie gaat plaatsen. Door gebruik te maken van Service Mesh kun je de verschillende componenten van de applicatie over meerdere clouds heen plaatsen met een eenduidige firewall policy.

Vervolgens hebben we een keynote sessie bijgewoond over Multi-Cloud strategieën en hoe je deze op schaal kan uitvoeren. Hier kwamen klanten aan het woord die spraken over praktijkvoorbeelden van CloudHealth en VMware Secure State.

Na de lunch op de Solutions Exchange een sessie van VMware gevolgd over de nieuwe features in VMware Cloud Automation waarbij ook de nieuwe SAAS variant de revue passeerde. Cloud Automation stelt organisaties in staat om over de verschillende Clouds heen geautomatiseerde taken uit te voeren. Iets wat mij (Patrick) bijzonder aanspreekt. Het concept Infrastructure as Code.

De laatste sessie van deze dag ging over het hosten van Microsoft applications op VMware on AWS, waar moet je rekening mee houden qua sizing licenties etc. Deze was minder interessant als gehoopt en het waren vooral de no brainers over CPU en Memory sizes en het concept “meten is weten”. Na deze sessies terug gelopen naar het hotel om even op te frissen en daarna terug naar het congres centrum voor een avondje ‘netwerken’. Tenminste, zo hebben we het bij Innvolve verkocht ;), in werkelijkheid waren we aanwezig op het VMware Fest: een mooi feest met veel muziek, eten en gezelligheid!

VMworld Day3

We starten deze ochtend wederom rustig en met een welverdiende kop koffie. Al dat netwerken hakt er flink in natuurlijk… Om 9 uur melden we ons bij de eerste sessie, over best practices van security en compliancy voor Cloud workloads.

De tweede sessie waar Patrick heen is gegaan, ging over VMware Skyline proactive support. Een nieuwe service van VMware waarmee op een proactieve manier naar de omgeving gekeken kan worden qua patches, best practices maar ook zeker known errors en eventuele fixes daarvan. Wat mooi was om te horen is dat er nu ook volledige support voor Dell/EMC support in verwerkt is waarmee het plaatje nog completer gemaakt kan worden. Ik hoop dat ze in de toekomst ook hardware van andere leveranciers gaan meenemen in deze skyline appliance. Wil je weten hoe Skyline binnen jullie VMware omgeving toegepast kan worden? Wij kunnen je hierover adviseren!

De laatste gezamenlijke sessie was een deep dive over VMware secure state en hoe dit product kan helpen bij het beveiligen van uw multi cloud omgeving. Het is goed om te zien dan zowel AWS als Azure subscriptions toegevoegd en gemonitord kunnen worden. Het product is overzichtelijk en laat duidelijk zien waar in de omgeving zich (bekende) kwetsbaarheden bevinden.

We kunnen terug kijken op een geslaagde week VMworld met zeer veel nieuwe indrukken en ideeën die we verder gaan uitwerken en uitdenken!

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over Highlights VMWorld 2019, neem dan contact met ons op.