Windows 11 is de nieuwste versie van het populaire besturingssysteem van Microsoft. Het biedt een aantal nieuwe functies, verbeteringen en beveiligingsupdates die de productiviteit, creativiteit en samenwerking van gebruikers kunnen verhogen. Windows 11 is echter niet zomaar een update, maar een grote verandering die een zorgvuldige planning en voorbereiding vereist. In dit blog geven we een stappenplan voor organisaties die willen migreren van Windows 10 naar Windows 11. We bespreken de belangrijkste aandachtspunten, benodigde voorwaarden én beste praktijken voor een succesvolle migratie.
Met Jorg Tibosch.
Stap 1: Bepaal de doelstellingen en scope van de migratie
Voordat je begint met de migratie, is het belangrijk om de doelstellingen en scope van de migratie te bepalen. Wat wil je ermee bereiken? Welke voordelen verwacht je van Windows 11? Hoeveel tijd en budget heb je beschikbaar? Welke gebruikers, apparaten, applicaties en data zijn betrokken bij de migratie? Hoe ga je de migratie monitoren en evalueren? Door deze vragen te beantwoorden, kun je een duidelijk plan van aanpak opstellen en de verwachtingen van alle betrokkenen managen.
Stap 2: Controleer de compatibiliteit en vereisten van Windows 11
Eén van de belangrijkste stappen in de migratie, is het controleren van de compatibiliteit van en de vereisten voor Windows 11. Windows 11 stelt namelijk hogere systeemeisen dan Windows 10. En niet alle apparaten en applicaties zijn geschikt voor de nieuwe versie. Om te controleren of je apparaten en applicaties compatibel zijn met Windows 11, kun je gebruikmaken van de volgende hulpmiddelen:
-
De Windows 11-compatibiliteitscontrole.
Dit is een app die je kunt downloaden van de Microsoft-website. Het scant je apparaat en geeft aan of het voldoet aan de minimale hardwarevereisten voor Windows 11. De app geeft ook aan of je apparaat bepaalde functies ondersteunt, zoals Windows Hello, BitLocker en DirectX 12.
-
De Windows 11 Health Check.
Een online tool die je kunt vinden op de Microsoft-website, die je apparaat analyseert en aangeeft of het in aanmerking komt voor een gratis upgrade naar Windows 11. De tool geeft ook aan of je apparaat deel uitmaakt van een domein of een Azure Active Directory, Dit kan van invloed kan zijn op de beschikbaarheid van de upgrade.
-
De Windows 11 Ready App Assure.
Dit hulpmiddel is een service die je kunt aanvragen bij Microsoft. Het helpt je om eventuele compatibiliteitsproblemen met applicaties op te lossen. De service biedt technische ondersteuning, documentatie en best practices om je applicaties klaar te maken voor Windows 11.
Als je apparaten of applicaties niet compatibel zijn met Windows 11, heb je een aantal opties om dit op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld je hardware upgraden of je applicaties bijwerken of vervangen. Ook kan je gebruikmaken van virtualisatie- of cloudoplossingen om je bestaande omgeving te behouden. Let wel op: je laptop of desktop moet TPM-versie 2.0 compatible zijn. Als je dit niet hebt, zul je voor de migratie nieuwe hardware moeten aanschaffen.
Stap 3: Maak een migratie- en testplan
Nadat je de compatibiliteit en de vereisten van Windows 11 hebt gecontroleerd, kun je een migratieplan en een testplan opstellen. Een migratieplan beschrijft hoe je de migratie gaat uitvoeren, welke methoden en tools je gaat gebruiken en welke fasen en mijlpalen je gaat volgen. Ook beschrijf je hierin hoe je de communicatie en adoptie gaat verzorgen. Een testplan beschrijft hoe je de migratie gaat testen, welke scenario’s en criteria je gaat hanteren, en hoe je de feedback en de resultaten gaat verwerken. Een goed migratie- en testplan zijn essentieel om de kwaliteit, veiligheid en de continuïteit van de migratie te waarborgen.
Stap 4: Communicatie naar de organisatie
Een belangrijk onderdeel van het migratieplan is de communicatie naar de organisatie. Het is belangrijk om alle betrokkenen goed te informeren over de migratie van Windows 10 naar Windows 11. Denk hierbij aan duidelijkheid over de redenen en voordelen, de planning en verwachtingen. Maar ook de mogelijke impact en risico’s. De communicatie moet duidelijk, tijdig en consistent zijn. Ook is het belangrijk dat dit wordt aangepast aan de verschillende doelgroepen, zoals managers, medewerkers, IT-afdeling en externe partners. De communicatie moet ook een feedbackmechanisme bevatten, zodat vragen, zorgen en suggesties van de betrokkenen gehoord en beantwoord kunnen worden. Het resultaat van goede communicatie is het verminderen van weerstand en het creëren van draagvlak, vertrouwen en betrokkenheid. Daarnaast kan de communicatie ook gebruikt worden om de training en de ondersteuning voor de migratie te organiseren en te coördineren, zodat iedereen goed voorbereid en begeleid wordt.
Stap 5: Voer de migratie en de testen uit
De volgende stap is het uitvoeren van de migratie en de testen. Dit is de meest kritische en complexe stap, die veel aandacht en zorgvuldigheid vereist. Je kunt de migratie en de testen in verschillende fasen uitvoeren, bijvoorbeeld per afdeling, locatie of functie. Je kunt ook verschillende methoden en tools gebruiken om de migratie makkelijker te maken. Bijvoorbeeld de Windows Update, Windows Update for Business, Windows Autopilot, Microsoft Endpoint Manager, Microsoft Deployment Toolkit of System Center Configuration Manager. Het is belangrijk om de migratie en de testen goed te documenteren, monitoren en evalueren. Zo kan je eventuele problemen of afwijkingen snel en effectief oplossen.
Stap 6: Evalueer de migratie en implementeer nazorg
Tot slot evalueer je de migratie en ga je over tot nazorg. Dit houdt in dat je de migratie en de testen vergelijkt met de doelstellingen en de scope die je in de eerste stap hebt bepaald. Je identificeert in deze fase ook de voordelen, uitdagingen en leerpunten van de migratie. Dit houdt ook in dat je de nazorg voor de gebruikers, apparaten, applicaties en data regelt. Bijvoorbeeld door het bieden van ondersteuning, training, updates, back-ups en beveiliging. Door de migratie en de nazorg goed te evalueren, kun je de tevredenheid, productiviteit en veiligheid van je organisatie verhogen.
Conclusie
Migreren van Windows 10 naar Windows 11 betekent voor veel organisaties nieuwe functies, verbeteringen en beveiligingsupdates die de gebruikservaring van werknemers optimaliseren. Zo’n migratie gebeurt idealiter volgens een aantal opeenvolgende stappen die belangrijk zijn om te volgen én goed uit te voeren. Zo weet je zeker dat je digitale werkomgeving goed is ingericht en kan er effectief, efficiënt en veilig worden gewerkt met Windows 11 door alle gebruikers.
Meer weten over de migratie naar Windows 11 of de adoptie van een nieuwe digitale werkomgeving? Wij helpen graag!
Maak bijvoorbeeld vrijblijvend een belafspraak met Dirk.
Meer innformatie?
Wil je meer weten over Hoe migreer je van Windows 10 naar Windows 11?, neem dan contact met ons op.