Wat is Azure Devops?

Azure Devops [ehzjhur dèf ohps] vindt zijn oorsprong in de mentaliteit van DevOps zelf. DevOps is het gecombineerde proces van de Development en Operations wereld. Hierbij zorg je voor een gecoördineerd proces waar beide werelden nauw met elkaar samenwerken. Azure DevOps vindt zijn voornaamste gebruik in het managen van softwareprojecten. Via Azure DevOps heb je ook veel mogelijkheden om services op een gemakkelijke manier te koppelen. Voorbeelden van services, die we kunnen koppelen, zijn Jenkins, Sonarcloud en Git.

Binnen Azure Devops heb je de mogelijkheid voor Insights, het beheren van projectboards (denk hier aan technieken zoals scrum), het beheren van Repos, Pipelines voor het CI/CD en het bijhouden van test plannen. Het voornaamste doel van dit proces zit hem in het creëren van overzicht voor een team. Om gemakkelijk software te plannen, uit te rollen én bij te houden. Bij het gebruik van Azure DevOps profiteer je van het feit dat alles op één locatie te vinden is voor de complete lifecycle van project development. Azure DevOps geeft je als gebruiker en admin de mogelijkheid om de omgeving in te richten naar hoe jij het wil. Je krijgt bijvoorbeeld de keuze voor de version version van software die je wilt gebruiken voor repo’s. En hetzelfde geldt voor het builden van je project of het uitrollen ervan.

Wist je verder dat de originele naam “Visual Studio Team Services” was? Dit betekent echter niet dat het gebruikt moet worden met Visual Studio of .NET: het DevOps proces is geschikt voor elke programmeertaal, op elk platform. Het is ook nog een gratis te gebruiken voor open source projecten den voor kleine teams (tot 5 gebruikers).