Wat is Azure?

Microsoft Azure (spreek uit: “eh-zjur”), voorheen ook wel Windows Azure, is het publieke cloud computing platform van Microsoft. Dit platform bestaat uit meer dan 200 cloud producten en services. Hier vallen Infrastructure as a Service (Iaas), Platform as a Service (PaaS), Software as a Service (SaaS) én ook serverless oplossingen onder.

Met Microsoft Azure kunnen gebruikers ervoor kiezen om diensten als virtual computing, analytics, opslag en meer te veilig en betaalbaar in de public cloud om te zetten. Vanwege de pay-as-you-go formule van het platform, betaal je slechts voor datgene waar ook écht gebruik van wordt gemaakt.

Voor veel bedrijven biedt het gebruik van dit platform een makkelijke en schaalbare manier om over te stappen naar een cloud-native omgeving voor hun software, apps of organisatie.

Omdat het platform veel verschillende diensten aanbiedt, zijn de toepassingen ervan ook heel breed. Zo gebruiken veel bedrijven het platform om virtual machines (VM) of containers in de cloud te draaien. Hetzelfde geldt voor het hosten van databases in de cloud.

Maar ook zien we dat veel teams Microsoft Azure gebruiken voor het maken van backups en disaster recovery. Op die manier kunnen organisaties onder andere voldoen aan richtlijnen omtrent het bewaren van gegevens. Ten slotte kun je dit platform ook nog uitbreiden met Azure Devops. Dit helpt teams nog beter plannen, samenwerken, en sneller shippen.

En om het leuk af te sluiten: het originele project dat uiteindelijk leidde tot de release van Windows Azure in 2010 had als codenaam ‘Project Red Dog’.