Vecozo

  • 1
    - Opgericht in 2002
  • 2
    - Hoofdvestiging in Tilburg
  • 3
    - Zorgsector
  • 4
    - 200 werknemers
  • 5
    - www.vecozo.nl

De transitie van VECOZO naar de cloud

VECOZO speelt een grote en belangrijke rol in de digitale transformatie in de zorg. Met hun platform bieden zij een veilige digitale omgeving waarin zorgaanbieders, zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten gegevens uit kunnen wisselen. Het betreft zo’n 50.000 Nederlandse zorgorganisaties, samen goed voor zo’n 3 miljard berichten per jaar die over het platform gaan. Ter vergelijking: bij BKR in Tiel zijn dit maar 50 miljoen berichten per jaar en toch kent iedereen BKR en veel minder mensen VECOZO, bizar toch!?

Ton Bogerd van VECOZO

Wat is jouw rol binnen VECOZO?
“Ik ben de IT verantwoordelijke binnen VECOZO (Update; Ton Bogerd is nu de CEO van VECOZO). Vanuit mijn rol zorg ik dat de software ontwikkeling, het beheer, de security en de architectuur blijft aansluiten bij de Nederlandse zorgmarkt.”

Eind 2018 startte het project ‘Discover-V’. Een innovatief project waarin de gehele infrastructuur van VECOZO werd gemigreerd naar de Azure Cloud. VECOZO ging dit avontuur samen met Innvolve aan. Wij vroegen Ton hoe hij terugkijkt op het Discover-V project en de samenwerking met Innvolve.

Was dit jouw eerste ervaring met het migreren naar de Publieke Cloud?
“Jazeker! Sterker nog, toen ik zes jaar geleden bij VECOZO kwam werken was het beleid: ‘geen cloud’. Zo kan je zien wat er in 6 jaar kan veranderen, want nu hebben wij geen on-premise oplossingen meer, alles draait in de cloud.”

Wat zochten jullie in een partner toen voor VECOZO duidelijk werd dat er een migratie naar de cloud van Microsoft wenselijk was?
“Wij hebben voor Innvolve gekozen vanuit een stuk geschiedenis en vertrouwen dat er al lag. Voor VECOZO is het belangrijk dat wij samenwerken met een partij die zich volledig wil committeren aan het resultaat van Vecozo. Uiteindelijk is dit voor ons een grote, belangrijke stap. Discover-V is een groot project van anderhalf jaar, dus is het belangrijk dat je bij een partner merkt dat zij de juiste kennis én het juiste commitment hebben”

Vecozo

Vooronderzoek

Wat kun je vertellen over het startpunt van deze migratie en de keuze voor Microsoft?
“De cloud transitie bij VECOZO is begonnen op het moment dat we zagen dat onze infrastructuur over twee jaar end-of-life zou zijn. Toen zijn wij om ons heen gaan kijken en hebben we gekozen voor een cloudtransitie. Ik geloof namelijk dat echte on-premisse datacenters straks niet meer bestaan, uiteindelijk gaan we allemaal naar grote Public Cloud providers als Microsoft of AWS. Wij zijn gestart met de keuze voor een cloudprovider en kozen uiteindelijk voor Microsoft. Samen met de architecten van Innvolve en Vecozo hebben we eerst het cloudplatform gebouwd. Hierna zijn we onze diensten gaan migreren naar dit platform. Het was dus geen lift en shift. Uiteindelijk hebben we alle diensten van een .NET framework naar een .NET Core framework gemigreerd. Op deze manier is de software nog kleiner binnen het datacenter en kunnen we nog meer software op hetzelfde datacenter draaien, en hier zit ook een stuk van de businesscase.”

Security & Compliance

Voor wat betreft security en compliance hebben jullie dus een zwaar traject doorlopen. Kun je hier iets meer over vertellen?
“Het is essentieel dat VECOZO beschikt over veilige en betrouwbare infrastructuur die voldoet aan AVG, NEN7510 en ISO27001. VECOZO is voor de verwerking van gegevens bij heel veel partijen verantwoordelijk en uiteindelijk hebben we van al deze partijen ook toestemming gekregen om de stap naar de Public Cloud te maken. Dat geeft ook wel aan dat het een veilige en verantwoorde stap is. Want ook bij deze bedrijven zitten allerlei security officers die hier heel nauwkeurig meekijken. Denk bijvoorbeeld aan zorgverzekeraars, gemeenten, maar ook bijvoorbeeld de Dienst Justitiële Inlichtingen. Er gaan hier van 17 miljoen Nederlanders gegevens door de systemen, dus het is hartstikke belangrijk dat security en compliance op orde is. We kunnen ons niet veroorloven om een datalek te hebben met deze gegevens. Wij zullen er dus ook alles aan doen om dit te voorkomen.”

Businesscase

De aanleiding voor VECOZO was ook financieel gedreven: een infrastructuur bouwen waarmee jullie kunnen groeien, maar de kosten voor hardware, software, infrastructuur en mensen afnemen. Wat kun je hier nu over vertellen? Hebben jullie de gewenste besparingen uiteindelijk ook behaald?
“De besparingen die wij zien zitten met name op het stuk van infrastructuur en licenties. We gaan grote bedragen naar beneden op onze ‘run-kosten’, maar ook op basis van FTE’s. Onze afdeling IT-Beheer is straks 3 personen minder groot. Wij zijn straks echt alleen bezig met het managen van ons cloudplatform, maar de infrastructuur is geen zorg meer voor VECOZO. Het uiteindelijke resultaat is een besparing van meer dan een miljoen jaarlijks.

Maar de business case was ook onderdeel van de afweging om zo’n groot programma in zo’n korte tijd te realiseren. Als we de huidige infrastructuur geleidelijk hadden vervangen, dan betekent dit ook dat je twee platformen te beheren hebt, en van twee dingen kennis moet houden, backups moet maken en patches moet uitvoeren. Wij hebben nu een aantal kleine verstoringen gehad in het afgelopen half jaar omdat we heel snel de transitie hebben gemaakt. Maar ik ben er heilig van overtuigd dat we anders deze verstoringen in de komende zes jaar ook tegen waren gekomen. Dus ik geloof dan ook in ‘liever korte pijn dan lange pijn’ voor de zorgketen.

Een toekomst­bestendige oplossing

De migratie is nu afgerond, zou je spreken van een succesvolle migratie?
Alle diensten van VECOZO zijn inmiddels gemigreerd. Komend kwartaal gaan we onze datacenters uitzetten. Dit is absoluut een heel mooie prestatie die we met elkaar hebben geleverd. Uiteindelijk hebben we de besparing gerealiseerd waar het oorspronkelijk om te doen was. Maar we zijn ook de komende tien tot twintig jaar klaar met datacenter migraties. Want als je eenmaal de stap naar de Public Cloud hebt gezet, dan ben je daarna jarenlang zeker van de juiste technologie. En áls je dan iets nieuws wilt, dan zet je bij Microsoft de nieuwe licentie aan, of je maakt gebruik van een nieuwe Azure service en vanaf dat moment heb je daar al profijt van. De manier van werken is totaal anders. Vroeger moest je stukken infrastructuur kopen, gaan implementeren en dan gebruikte je het vijf jaar en ging je het weer vervangen. Nu kunnen we iets aanzetten en als het niet bevalt zetten we het uit en zetten we het over op nieuwe technologie. Dus de manier van werken wordt zoveel sneller en zoveel makkelijker dan we dat in het verleden hadden.

Samen met AJAX in één rijtje…

Hoe kijken jullie terug op de hele migratie?
We kijken terug op dit hele traject met niets meer dan trots en Innvolve is hierin absoluut van zeer toegevoegde waarde geweest. Het is een zware reis geweest. Collega’s hebben weekenden en nachten overgewerkt om de migratie te doen. Zeker de laatste stappen naar productie, die konden niet onder werktijd, dus ik heb diep respect voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt. Maar dus ook met heel veel trots. We zijn in de Computable Awards uiteindelijk in de top 10 terecht gekomen van de meest innovatieve projecten van Nederland. Samen met Ajax genoemd in één lijstje en dat is toch een mooie prestatie.