Wat is Docker?

Docker is een Platform-as-a-Service (PaaS) product dat gebruikt wordt om software geïsoleerd te kunnen draaien. Dit zijn containers, die elk de applicatie en alle benodigde dependencies bij zich dragen. Hierdoor zijn containers klein en snel te draaien. Het platform wordt vaak toegepast in microservices en schaalbare applicaties, met een orchestrator zoals Kubernetes. Zelden zie je Docker alleenstaand in gebruik.

Het grote voordeel van applicaties distribueren als Docker Container, is dat deze applicaties snel ingezet kunnen worden. De logica om alle dependencies te installeren, zit in het platform. En omdat alles meegeleverd zit in de container, kan een orchestrator hier makkelijk nieuwe instanties van opzetten tijdens piekmomenten en daarbuiten afbouwen.

Door de simpele en flexibele configuratie past Docker goed in een DevOps-omgeving, waarin de containers automatisch gebouwd worden en in een registry geplaatst kunnen worden. Dit alles maakt applicaties stabieler, goedkoper om te draaien (omdat er alleen omhoog geschaald wordt als het nodig is) en haalt (foutgevoelig) werk uit handen.

Fun fact: gemiddeld draaien bedrijven die Docker inzetten 8 containers per host, 25% zelfs 18! Dit laat goed de flexibiliteit en efficiëntie van het platform zien.