Wat is ELK Stack?

ELK Stack [elk-sthek] – waarvan “ELK” de afkorting is van de drie open sources 1) Elasticsearch, 2) Kibana, en 3) Logstash – is een platform voor het binnenhalen, opslaan, zoeken en visualiseren van data in elk format en in real-time. De drie pijlers van ELK Stack vormen het uiteindelijke doel van de engine:

Elasticsearch: Een zoek- en analytics engine gebaseerd op JSON. Is met name gemakkelijk in gebruik, schaalbaar en flexibel. Dat maakt het ook zo ontzettend populair bij gebruikers en bedrijven die er gebruik van maken om – uiteraard – te “zoeken”.
Logstash: Een data proces pijplijn die aan de server-kant data van verschillende bronnen tegelijkertijd binnenhaalt, transformeert en het naar een zogenoemde “stash” verstuurd, waar Elasticsearch een goed voorbeeld van is.
Kibana: Visualiseert op haar beurt deze data in de vorm van grafieken en tabellen in, opnieuw, Elasticsearch.

Als we in de toekomst kijken van ELK Stack, komen we uit bij The Elastic Stack. De nieuwe evolutie van ELK. Een vergelijkbaar open source product waar gebruikers vooralsnog mee weglopen. Maar dan nog wat beter geïntegreerd dan ELK stack; het bevat meer power en de gebruiksvriendelijkheid maakt het extra prettig.
Of zoals ze het zelf zeggen: “The Elastic Stack is the ELK Stack, but with more flexibility to do great things” (elastic, 2022).