Wat is SQL?

SQL (Spreek je uit als: Es Kuu El, wat een afkorting is voor Structured Query Language), is een standaardtaal voor het opslaan, manipuleren en vergaren van data. SQL is een taal ontwikkeld in de jaren 70 door IBM, waarna het in 1986 door de American National Standards Institute (ANSI) een standaard is geworden. En in 1987 voor de International Organization for Standardization (ISO). De programmeertaal werd oorspronkelijk alleen gebruikt binnen relational database management system (RDMS), maar wordt tegenwoordig veelvuldig toegepast in database systemen in de breedste zin. Het is zelfs zó standaard geworden in de software-industrie, dat het haast onmogelijk is om je werk te doen als programmeur zonder de kennis van SQL toe te passen.

SQL is een taal waarmee je onder andere query’s kan uitvoeren, gegevens kan ophalen uit een database, gegevens kan opslaan, wijzigen en verwijderen uit een database. En waarmee je een nieuwe databases kan opzetten. Deze programmeertaal staat ook wel bekend als een ‘Power Query language’. Waarmee je eenvoudig grote datasets (Big Data) kan verwerken. Door het beperkte aantal SQL commands is het vrij eenvoudig om deze taal te leren en toe te passen. Een voorbeeld van zo’n command vind je hieronder, waarmee alle medewerkers uit de INNVOLVE database gehaald worden!

SELECT *
FROM medewerkers

Als we dit nog uitbreiden zouden we ook bijvoorbeeld alle medewerkers kunnen selecteren waarvan de voornaam begint met de letter a.

SELECT *
FROM medewerkers
WHERE medewerkerNaam LIKE ‘a%’;