Wat is TOGAF?

TOGAF [toowgaf], ook wel het TOGAF Framework genoemd, is een methode en open standaard voor het ontwikkelen en beheren van enterprise architectuur van een organisatie. In principe is TOGAF een geregistreerd handelsmerk. Het staat voor The Open Group Architecture Framework, waarvan “Open Group” de beheerder is van het TOGAF framework. Het is een combinatie van best practices en richtlijnen voor het plannen, ontwerpen en implementeren van enterprise architectuur. Ook het bestuur komt hierbij kijken.
De Architecture Development Method (ook wel ADM) staat centraal in de TOGAF methode. Dit gaat over de verschillende fasen binnen de ontwikkeling van de enterprise architectuur. De vier domeinen die binnen het framework voorbijkomen, zijn:

  • Application architecture
  • Business architecture
  • Data architecture
  • Technology architecture

Veel organisaties passen het framework toe omdat het een bewezen methode en best practice is. Want het biedt een stap-voor-stap aanpak voor het opstellen en implementeren van architectuur. Deze toepassing heeft invloed op het verbeteren van het gebruik van open systemen en vermindert de risico’s daarbinnen.