Wat is NoSQL database?

NoSQL databases [Noow Es Kuu El Daataabeejsus] slaan data op in documenten, in plaats van in relationele databases. En precies om die reden wordt de benaming “NoSQL” vaak afgewisseld met “niet-relationeel”.  De voornaamste eigenschap van deze databases is dat ze snelveranderende en ongestructureerde gegevens van gigantische volumes kunnen verwerken. Dit doen ze niet op basis van rijen en tabellen (lees: relationele databases, genaamd SQL), maar met nieuwe instrumenten.

Een NoSQL-database worden dankbaar gebruikt door ontwikkelaars die in razendsnel tempo databasesystemen maken voor het opslaan van nieuwe informatie. Hetzelfde geldt voor de situatie waarin ze deze informatie beschikbaar willen stellen. Op die manier kan die informatie snel worden opgezocht en samengevoegd met andere gegevens. Deze gegevens kunnen uiteindelijk worden geanalyseerd.

Het grootste voordeel van de databases is dat IT-ers en ontwikkelaars in staat zijn om een steeds grotere diversiteit aan informatie en modellen te kunnen verwerken.  Van tweets tot levensreddende informatie uit medische records. Met allemaal één eigenschap: razendsnelle generatie.