Wat is Kubernetes?

Als app ontwikkelaar kun je tegenwoordig eigenlijk niet meer om open-source Container-orchestratie platform Kubernetes (spreek uit: Koe-ber-net-ties, ook wel k8s of ‘kube’ genoemd) heen. Met dit platform kun je een hoop handmatige processen omtrent het deployen, managen en opschalen van gecontaineriseerde applicaties automatiseren.

Dit platform werd in eerste instantie ontwikkeld door Google. Google leverde namelijk als één van de eersten bijdragen aan Linux container technologie en het platform helpt clusters van groepen hosts die Linux containers draaien gemakkelijk en efficiënt te managen.

Deze clusters kunnen hosts overbruggen over on-prem, publieke, private of hybride clouds. Vandaar dat dit het ideale platform is om cloud-native applicaties op te hosten die snel opgeschaald moeten kunnen worden. Zoals het streamen van realtime data met Apache Kafka.

Ook gebruiken veel ontwikkelaars Kubernetes in combinatie met Docker. Een groot verschil tussen de twee is dat Docker op één knooppunt wordt uitgevoerd, waar Kubernetes bedoeld is om te worden uitgevoerd op een cluster.

Wist je trouwens dat Kubernetes uit het Grieks komt en ‘stuurman voor een schip’ betekent? Best een toepasselijke naam voor een systeem dat voornamelijk orkestreert en beheert.