Als je een IT-specialist wilt inhuren, is het belangrijk dat het hele traject van het begin tot het eind soepel verloopt. Daarom bespreken we 5 Valkuilen bij het inhuren van IT-specialisten die je moet vermijden om succesvol te zijn bij het binnenhalen van externe kennis.

Valkuil 1: Een onduidelijk vraagstuk

Het is van groot belang dat je een duidelijk vraagstuk formuleert voordat je een IT-consultant inhuurt. Als het vraagstuk niet helder is, kan de partner die je inschakelt niet goed inschatten wie of wat er nodig is om het probleem op te lossen. Dit kan leiden tot vertraging, extra kosten en uiteindelijk een slechte oplossing.

Het is belangrijk om het volgende helder te hebben:

  • Criteria waarop de consultant geselecteerd gaat worden;
  • Duidelijke verwachtingen wat de consultant moet brengen;
  • De dagelijkse werkzaamheden die de consultant gaat uitvoeren;
  • Het tarief waarvoor de consultant ingehuurd kan worden;
  • De duur van de opdracht.

Valkuil 2: Een slechte relatie met partners

Een slechte relatie met je partners kan ervoor zorgen dat de consultant niet de juiste ondersteuning krijgt. Dit kan ontstaan als er onvoldoende communicatie is tussen beide partijen, waardoor er misverstanden ontstaan. Het is daarom belangrijk om regelmatig contact te hebben en open te staan voor feedback.

Bepaal een duidelijke communicatiestructuur en stel een contactpersoon aan voor de partners en zorg dat deze persoon en de partners voldoende met elkaar communiceren. Zorg ook voor duidelijke verwachtingen (KPI’s) en bespreek deze regelmatig tijdens evaluatiemomenten.

Valkuil 3: Partners zonder specialisatie

Het is van groot belang dat je als organisatie kiest voor partners die gespecialiseerd zijn in een vakgebied. Een niet-gespecialiseerde partner kan bijvoorbeeld onvoldoende kennis hebben van de technologie die nodig is om het vraagstuk op te lossen. Dit kan leiden tot vertraging en extra kosten.

Door met meerdere partners samen te werken die ieder hun eigen specialisatie hebben, kan je jouw IT-omgeving beter beheren en onderhouden omdat je de beste specialisten in huis hebt. Het werken met meerdere partners biedt niet alleen risicospreiding, je kan ook sneller opschalen als dat nodig is wat je afdeling flexibel maakt. Door de verschillende expertises van leveranciers vis je tegelijkertijd in een grotere vijver en er zijn eigenlijk geen extra kosten aan verbonden. Het kost je alleen meer tijd om het contact met de leveranciers te onderhouden.

Valkuil 4: Te laat beginnen

Een veelgemaakte fout is dat organisaties te laat beginnen met het inhuren van een IT-consultant. Dit kan leiden tot extra druk op het inhuren van de consultant, waardoor er sneller fouten worden gemaakt en de oplossing langer op zich laat wachten. Het is daarom belangrijk om tijdig te beginnen met het uitzetten van de aanvraag en voldoende tijd te nemen voor het formuleren van het vraagstuk.

Maak tijdig kenbaar bij je partners dat er een aanvraag aankomt. Zo kunnen zij zich voorbereiden en alvast inventariseren wat er tegen die tijd mogelijk is qua beschikbaarheid. Zorg wel dat je de tips uit ‘Valkuil 1’ van Valkuilen bij het inhuren van IT-specialisten gebruikt om zodoende de benodigde informatie te kunnen bieden aan je partners.

Valkuil 5: Niet openstaan voor externe invloed

Als organisatie is het belangrijk om open te staan voor de inzichten van de IT-consultant. Het kan zijn dat de consultant met een oplossing komt die anders is dan wat je in gedachten had. Het is belangrijk om hier serieus naar te kijken en de mogelijkheden te bespreken. Het niet openstaan voor externe invloed kan leiden tot een ongewenste oplossing en verspilling van kostbare tijd en budget.

Dit kan je gedeeltelijk voorkomen door vooraf duidelijk af te spreken wat de verwachtingen zijn van de consultant. Iedereen binnen de organisatie weet dan wat voor kennis en kunde de consultant komt brengen. Ook voorkom je op die manier dat de consultant buiten de scope van de opdracht raakt.

Conclusie valkuilen bij het inhuren van IT-specialisten

Het inhuren van een IT-consultant kan veel voordelen bieden voor een organisatie, het is belangrijk om het proces niet te onderschatten. Door tijdig te beginnen, een duidelijk vraagstuk te formuleren en open te staan voor externe invloed, kan een succesvolle samenwerking worden gerealiseerd. Kies bovendien voor gespecialiseerde partners met kennis van de branch en/of technologie en onderhoud een goede relatie om het traject soepel te laten verlopen.

Lees meer over Innvolve consultancy of neem direct contact met ons op.

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over 5 valkuilen bij het inhuren van IT-specialisten, neem dan contact met ons op.