Het is vandaag niet zomaar een donderdag. Nee. Het is Wereld Wachtwoorddag. En wat is frustrerender dan elke twee maanden je wachtwoord moeten vernieuwen, je wachtwoord vergeten of nóg erger: je wachtwoord te vaak verkeerd hebben ingevoerd en een geblokkeerde simkaart hebben. Nou, precies. Niks. En toch gaan we er even aandacht aan besteden, want er is weinig zo belangrijk als je gegevens veiligstellen. Achter digitale slot en grendel. Maar zo’n wachtwoord hè, hoe pak je dat het beste aan? 

Hierbij. Vijf tips voor een goed en veilig wachtwoord:

Gebruik verschillende – en genoeg – karakters

Gebruik zowel kleine letters, hoofdletters, cijfers, spaties én leestekens door elkaar, tot een wachtwoord van minimaal 12 karakters. Bij Voorkeur Niet Alleen De Eerste Woorden met hoofdletter bijvoorbeeld, maar allemaal random. Lastiger te onthouden, maar daarvoor bestaat het volgende:

Schaf een wachtwoordbeheerder aan

Schaf een wachtwoordbeheerder aan voor privé (en zakelijk!) gebruik. Veel wachtwoordbeheerders bieden ook een gratis proefperiode aan, dus dit is het teken waar je al lang op wachtte om dit eens te proberen. Een wachtwoordbeheerder als LastPass beheert – de naam zegt het al – het aanmaken, onthouden én zelfs invullen van jouw wachtwoorden. Je meldt je eenmaal aan bij LastPass zelf, waar je jouw gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoorden opslaat. Je kunt al je wachtwoorden dus “onmogelijk te onthouden” maken, zolang je maar in LastPass kunt komen. Het platform vult jouw wachtwoord vervolgens in wanneer je een account probeert te bereiken.

Kies voor een wachtzin in plaats van een wachtwoord

We lieten al vallen dat je wachtwoord minimaal 12 karakters lang moet zijn, maar nóg beter is het opbouwen van een zin. Hoeft niet logisch te zijn, integendeel zelfs. Maar voor een wachtwoord geldt simpelweg: hoe langer, hoe beter. Dit noemen we ook wel een wachtzin.

Hergebruik je wachtwoorden niet

Gebruik voor elk account een uniek wachtwoord, hoe verleidelijk het ook is om voor ongeveer al je accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Het gevaar daarvan is echter dat wanneer jouw wachtwoord lekt, een hacker of cybercrimineel veel te gemakkelijk bij meerdere accounts van je kan.

Schakel tweestapsverificatie in

Als de optie wordt geboden, zorg er dan altijd voor dat je je accounts dubbel beveiligd. Dit betekent niet dat je zowel een slot als een knip op je voordeur doet, maar dat je via een verificatieapp op bijvoorbeeld je telefoon elke zoveel tijd – of zelfs elke keer dat je inlogt – een code invoert voordat je in je account kunt.

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over “0000, maar de volgorde zeg ik niet”, neem dan contact met ons op.