FAQ 3 Copilot van Microsoft

Microsoft Copilot is ondertussen alweer een tijdje beschikbaar in Nederland. In een hele korte tijd werd het een groot begrip binnen de verschillende Office 365-applicaties en Nederlandse organisaties. Echter roept zo’n razendsnelle ontwikkelingen ook altijd veel vragen op.  Wij schieten daar juist van in de startblokken, dus wij beantwoorden graag die vragen voor je: 

Zit jouw vraag er niet tussen? Let us know!

 

1. Wat gebeurt er met mijn gegevens bij het gebruik van Copilot? 

Copilot verwerkt de gegevens die je hebt verstrekt of geconfigureerd voor een functie of service. Wanneer een gebruiker zich aanmeldt bij Copilot, worden gegevens direct versleuteld. Dit betekent dat geen enkel andere persoon dan degene die de prompts verstuurt, de gegevens kan inzien. Ná de sessie worden alle vragen en antwoorden automatisch verwijderd. De gegevens die worden gedeeld in de prompts door de gebruiker, of te vinden zijn in de resultaten van de prompts, worden door Copilot of andere AI-modellen niet gebruikt om te optimaliseren, leren of testen. Je hebt verder te allen tijde zelf controle over je gegevens. Ze worden namelijk nooit gedeeld met externen tot je daar zelf expliciet toestemming voor geeft. Copilot houdt zich aan machtigingen voor gegevens en uitgebreid gegevensbeleid van Microsoft Azure. Lees er hier meer over.  

2. Hoe betrouwbaar zijn de antwoorden die de assistent mij geeft? 

Het doel van Copilot is om de meest accurate, relevante antwoorden te geven op de prompts van de gebruiker. De tool is echter beperkt tot de context waar deze toegang toe heeft. Aan de andere kant heeft Copilot toegang tot een groot aantal bronnen door het internet te gebruiken. De assistent wordt ook regelmatig bijgewerkt om ervoor te zorgen dat het de meest recente informatie kan bieden. Er is overigens altijd de kans dat er enige vertraging plaatsvindt tussen de meest up-to-date data en de antwoorden die de gebruiker op dat moment krijgt. Zorg er daarom altijd voor dat je de gekregen antwoorden van Copilot zorgvuldig controleert op juistheid en accuraatheid. Copilot maakt dit zelf ook al gemakkelijk door bronnen bij informatie aan te leveren waar gewenst. 

3. Hoe zorg je dat je data veilig en betrouwbaar blijft bij het gebruik van Copilot? 

Hoe zorg je ervoor dat je voldoet aan de wet- en regelgeving die van toepassing is op jouw sector en regio? Copilot draait allereerst binnen de Microsoft Azure OpenAI Service en wordt daardoor volledig uitgevoerd binnen de Azure Cloud. Hierdoor worden alle gegevens die worden gedeeld met Copilot in de prompts, beschermd door toonaangevende compliance- en beveiligingscontroles van Microsoft. Verder worden, op basis van drie topics binnen de verwerking van data, bedrijfsgegevens beschermd via: 

Data classificatie

Het proces van het toewijzen van labels aan je data, om aan te geven hoe gevoelig of vertrouwelijk ze zijn, en welke beveiligings- en toegangsmaatregelen er nodig zijn. Data classificatie helpt je om je data te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, verlies of lekken. Én om te voldoen aan de compliance-eisen die gelden voor jouw organisatie. Copilot kan je helpen om je data automatisch te classificeren. Het maakt hiervoor gebruik van vooraf gedefinieerde of aangepaste labels die gebaseerd zijn op de inhoud en context van je data. 

Data retentie

Dit is het proces van het bepalen hoe lang je data bewaard mag worden, en wanneer je data verwijderd of gearchiveerd moet worden. Data retentie helpt je om de opslagkosten te beheersen, de prestaties te optimaliseren, en te voldoen aan de wettelijke bewaartermijnen die gelden voor jouw organisatie. Copilot kan je helpen om je data retentiebeleid te definiëren en toe te passen. Het maakt gebruik van vooraf gedefinieerde of aangepaste regels. Deze zijn gebaseerd op de classificatie en het type van je data. 

Data governance

Het vaststellen van de rollen, verantwoordelijkheden, processen en procedures die nodig zijn om je data effectief te beheren, gebruiken en delen. Data governance helpt je om de kwaliteit, integriteit, consistentie en beschikbaarheid van je data te waarborgen. En om de waarde en het potentieel van je data te benutten. Copilot kan je helpen om het data governance framework te ontwerpen en implementeren. Hiervoor maakt het gebruik van best practices, templates en tools, die afgestemd zijn op jouw organisatiedoelen en -behoeften. 

Conclusie 

Vertrouw nooit blindelings op een AI-assistent. Dit advies geldt ook voor Microsoft Copilot. Hoe vaak deze ook aan de achterkant wordt ge-updated en tot hoe veel informatie de assistent ook toegang heeft, perfect zijn de antwoorden niet altijd. Controleer dus altijd de antwoorden zonder ze direct over te nemen. Microsoft Copilot is op het gebied van security en governance van je data heel betrouwbaar. Het voldoet aan de privacy- en gegevensbeleid van Microsoft Azure en gebruikt de gegevens in prompts alleen om de juiste antwoorden voor de gebruiker te genereren.  

 

FAQ Microsoft Copilot

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over FAQ 3: Copilot van Microsoft, neem dan contact met ons op.