Dit jaar natuurlijk volledig digitaal, maar daardoor zeker niet minder inspirerend: Ignite 2020. Het moment voor veel Innvolvers om het laatste nieuws vanuit Microsoft mee te pakken en zich te goed te doen aan al het nieuws dat de techgigant uit Redmond te bieden heeft. Uiteraard veel aandacht voor de impact van de Covid-19 pandemie op onze manier van werken en de wijze waarop Microsoft hierop aansluit. .NET ontwikkelaar en ras-Innvolver Anthony Alberto pakte tussen de bedrijven door heel wat sessies mee en deelt wat hem het meest opvalt.

Digitale veerkracht door middel van technologie

Dinsdag 22 september 17:00 was het dan eindelijk zover: Microsoft Ignite begon met de keynote presentatie “Building digital resilience”. Vrij vertaald: bouwen aan digitale veerkracht. Natuurlijk refererend naar de huidige Covid-19 pandemie en hoe daarmee om te gaan, zowel als individu als voor organisaties. En natuurlijk de oplossingen die Microsoft hierin biedt. Centraal hierbij staat de technology stack van Microsoft waarvan zij pretenderen het enige bedrijf te zijn dat zowel tech adoption (het adopteren van de laatste technieken en integratie in de eigen organisatie) als tech capability, (een bedrijfscultuur waar alle medewerkers een deel zijn van een innovatieproces van continue leren en uitvoeren), volledig te ondersteunen. Azure is de computer van de wereld, daarbovenop de infrastructuur, data en applicatielagen. En met 61 regio’s dus beschikbaar waar je ook bent. Het nieuwe model van distributed computing heeft Azure dichterbij gebracht naar waar de data is genereerd. En met de invoering van 5G in een tijd waarin de data groeit en petabytes worden verzameld en verwerkt, wordt het begrijpen van deze data kritischer dan ooit. Datastores zijn compleet opnieuw ontworpen om op petabyte schaal analyses cloud-native te kunnen doen. Hiermee biedt Microsoft -in een tijd die vraagt om snel schakelen naar nieuwe manieren- oplossingen aan uiteenlopende bedrijven. Van gebouwen beheer organisatie welke beelden van camera’s met AI razendsnel analyseren tot Dynamics welke vanuit de chat met behulp van AI kan voorspellen welke oplossing de klant nodig heeft. Van scholen die op het Power Platform zelf apps en workflows in elkaar zetten toen de kinderen niet meer fysiek naar school konden. Of de bloemist in Miami, die van de een op andere dag haar inkomsten uit verse bloemen zag verdwijnen, overschakelde naar droogbloemen en alle uitdagingen het hoofd kon bieden door de oplossingen die Microsoft bood. Er was te zien hoe uiteenlopend de mogelijkheden zijn die de technology stack biedt, bijvoorbeeld te zien bij Lockhead Martin die de Orion spacecraft bouwt hoe zij met behulp van Azure mixed reality en de hololens 8 uur werk terugbrachten tot 45 minuten en met 0 fouten. Als developer vond ik een mooi voorbeeld van de huidige manier van het moderniseren van de developer workflow, Dick’s sportgoods. Een winkelketen met sportartikelen die van de ene op de andere dag moest sluiten en alleen maar online mocht verkopen. Maar doordat ze al de combinatie van Visual Studio/GitHub en Azure gebruikten waren ze in staat om op zondag de email te ontvangen, op maandag de eerste versie de eerste versie van een app voor afhalen op locatie te releasen en op dinsdag de tweede versie waarin de eerste klantfeedback al was verwerkt.

Succesvol en gezond digitaal werken in Corona tijden

Buiten de techniek was er op Ignite ook buitengewoon veel aandacht voor de impact van het op afstand werken op het menselijke aspect, of zoals zij het noemen: employee well-being. Een derde van de werknemers zegt dat de problemen rondom het scheiden van werk en prive een negatieve impact op hun welzijn heeft. Zelfs 30% geeft aan meer burn-out klachten te vertonen. Er werd ook gesproken over het feit dat veel mensen tegenwoordig veel meer uren werken dan normaal. Een Fortune 50 CEO gaf het volgende aan:

“What keeps me up at night isn’t supply chain logistics or sales. It’s the well being of my workforce – because I know our company lives and dies by them”

Om op de huidige ontwikkelingen in te springen komt Microsoft binnenkort met nieuwe features in Teams welke hulp bieden bij de huidige problemen. Bijvoorbeeld om “video-meeting fatigue” tegen te gaan heeft Microsoft onderzocht wat de vermoeidheid veroorzaakt en onder andere de “together mode” ontwikkeld welke minder verstorend is. Met de toevoeging van Insights en MyAnalytics in Teams gaat de feature “Virtual commute” helpen structuur te brengen aan de werkdag op afstand. Er is zelfs een samenwerking aangegaan met de meditatie app HeadSpace omdat 70% van de ondervraagden aangaf dat meditatie hielp bij het bouwen aan veerkracht en het reduceren van stress, ook deze integratie gaan we binnenkort in Teams vinden.

.NET 5.0

Developers konden natuurlijk hun hart ophalen aan de introductie van .NET 5.0 met veel nieuwe features: Single file application, beter in kleinere containers, web en cloud investments, Windows ARM64 support, performace verbeteringen (socket, serialization, grote collecions/arrays, gRPC) en C#9.0. Opvallend was de One .NET Vison, het samen brengen van het .NET Framwework, .NET Core en Mono/Xamarin in 1 SDK en base class libraries. Maar aangezien er zoveel te vertellen valt over de nieuwe .NET versie verwijs ik voor de details hiervan naar de .NET Conf 2020, een 3 daags gratis event op 10-12 November.

Ten slotte, cloud is de toekomst

Tot slot wil ik nog een sessie onder aandacht brengen van mijn favoriete spreker, Scott Hanselman. Deze keer ging het over een samenwerking tussen Visual Studio en GitHub, CodeSpace. Hoe je met een light-weight Visual Studio, welke dus snel geinstalleerd kan zijn(enkele minuten) toch de volledige functionaliteit tot je beschikking hebt omdat het zware werk wat Visual Studio normaal gesproken op je lokale machine doet(builden enz) allemaal verplaatst is naar de cloud(GitHub CodeSpace). Dit vond ik een mooi voorbeeld van de verschuiving van de computing naar de cloud, wat we al zoveel om ons heen zien en bevestigd en vooral bewezen zagen op Ignite. Juist in deze tijd die vraagt om een snelle omschakeling en innovativiteit: de cloud is de toekomst.

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over Ignite 2020 in het teken van digitale veerkracht, neem dan contact met ons op.