Allemaal leuk en aardig, migreren naar de Cloud, maar wat levert het eigenlijk op? We hebben al vaker geschreven over de praktische voordelen van werken in de Cloud voor jouw organisatie. Maar ook niet onbelangrijk is het om eens extra stil te staan bij de financiële voordelen. Want het zorgt er niet alleen voor dat al je data veilig staat opgeslagen, werknemers makkelijk en efficiënt kunnen (samen)werken en je meegaat met de nieuwste ontwikkelingen. Nee, het levert ook wat op de in kas. Of anders gezegd: kosten besparen in de Cloud.

Niets zo frustrerend als een heel traject zijn doorgegaan, om vervolgens geen resultaat te zien. Het is daarom goed om te weten dat Cloud computing onder andere kostenbesparing als voornaamste doel hanteert. Op basis van variabele kosten, flexibele prijsmodellen en controle over het verbruik van de diensten in de Cloud. Dit kunnen we natuurlijk wel zeggen, maar laten we het concreet maken:

Van vaste kosten naar pay-per-use

Als je organisatie werkt in de Cloud, betaal je geen vast bedrag meer voor servers en software. Je betaalt alleen nog maar voor de diensten – ook wel bekend als computing resources – waar je daadwerkelijk gebruik van maakt. Hierdoor voorkom je dus dat je kosten verliest doordat je hebt moeten investeren in kapitaal waar je uiteindelijk geen gebruik van maakt. Met “kapitaal” bedoelen we de server hardware en computing resources waarop de IT-omgeving wordt gebouwd. Dat het kostenplaatje op een andere manier is ingericht, is de voornaamste reden dat je met Cloud computing effectief met de kosten van je IT-omgeving omgaat.

Azure heeft ook de mogelijkheid om resources voor langere tijd weg te zetten. Zodat je meer kosten bespaart ten opzichte van pay-per-use. Daarmee verschuiven kosten boekhoudkundig van operationele uitgaven (OpEx = Operational Expenditures) naar kapitaaluitgaven (CapEx = Capital Expenditures). En dat is soms wenselijk.

De variabele kosten zijn relatief laag te houden door met schaalvergroting te werken, omdat het mogelijk is om op te schalen vanuit je Cloudprovider. Jouw organisatie betaalt dan relatief minder per afgenomen dienst en betaalt ook in dit geval alleen het verbruikte aandeel van jouw werknemers en klanten. Je bespaart op die manier kosten op de toegang tot de Cloud, hardware, software én verbruik. Daardoor komt er meer budget vrij voor aanvullende, geavanceerde technieken in de omgeving. Zoals Robotics, Machine Learning of Artificial Intelligence.

Een flexibel prijsmodel

De Cloud biedt niet alleen flexibiliteit in het werk zelf, maar ook in de uitgaven die eraan verbonden zijn. Je kunt namelijk kosten besparen in de Cloud in vergelijking met services op basis van een vaste prijs, door het prijsmodel van Cloudproviders. Doordat je als beheerder volledige controle hebt over de diensten die je afneemt, zoals het toevoegen of verwijderen van gewenste resources. Hierdoor zorg je er geheel zelf voor dat je alleen betaalt voor wat je nodig hebt en daadwerkelijk gebruikt. Andersom ben je in staat om diensten van de Azure Cloud – die je niet direct hebt aangeschaft – ook (tijdelijk) toe te voegen aan je pakket van resources bij je Cloudprovider. Zo eindig je niet op voorhand met een duur pakket omdat je “het misschien ooit nog wel nodig hebt” maar kun je constant op- en afschalen waar nodig.

Daarnaast zijn de kosten voor het onderhoud, de upgrades en beveiliging van de Cloudomgeving vaak gedekt door de Cloudprovider. Ook dit bespaart heel direct op IT-uitgaven.

Gratis zelfs?

Voor grote organisaties is het vanzelfsprekender dat zij gebruikmaken van veel resources, waar het interessant is om regelmatig op- of af te schalen. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg kleine organisaties die naar de Cloud gaan, zonder veel resources nodig te hebben in hun werkzaamheden. Daarvoor biedt Azure een gratis account aan. Een kleine organisatie is hierdoor in staat om – in relatief kleine mate – gebruik te maken van de technologie, zonder daar kosten voor te maken. Dit toont ook aan dat het kostenplaatje van Cloud computing flexibel is voor het soort organisatie dat ernaar migreert. Het is niet alleen interessant voor grote organisaties of organisaties met een groot budget, maar ook voor kleinere organisaties of zelfs organisaties die het budget er (nog) niet voor hebben.

Met Azure klaar voor de toekomst

Met de juiste Cloudservices en inrichting van het Cloudplatform, kan de focus van je organisatie eindelijk weer op de business, op strategische ontwikkeling en groei liggen. Microsoft Azure biedt een omvangrijk platform én wereldwijd netwerk waarop je een breed scala aan bedrijfsapplicaties, of je volledige IT-omgeving, kunt bouwen, implementeren en beheren. Met meer dan 200 producten en Cloudservices zijn de mogelijkheden eindeloos. Dit maakt dat je als organisatie geen tijd meer verliest aan een onefficiënte manier van werken en omgang met data. Microsoft maakt zich hard voor de veiligheid en up-to-date houden van jouw data en omgeving. Sterker nog: de data in de Azure Cloud is veiliger dan het ooit op je eigen servers zou zijn. Daarom is dit is geen zorg meer van beheerders of gebruikers van jouw Cloudomgeving, wat maakt dat jouw werknemers zich volledig op hun werk kunnen focussen. Zonder zich bijvoorbeeld druk te maken over waar ze het beste hun documenten kunnen opslaan en een back-up naar een USB niet meer van toepassing is. Alle applicaties voor de dagelijkse werkzaamheden zijn altijd en overal bereikbaar, wat de effectiviteit van werken bevordert.

Azure Cost Center

Maar, na de Azure Cloud Migration begint het pas écht. Dan pas ga je kosten besparen in de Cloud. Met de Managed Cloud dienstverlening – van bijvoorbeeld Innvolve – krijgt jouw organisatie de naadloze integratie dat het verdient. Onze Managed Cloud dienstverlening is erop gericht organisaties te ondersteunen en daar waar gewenst te ontzorgen. De volledige dienstverlening is op te delen in afzonderlijke services, waarvan het Cost Center er één is. Door jarenlange ervaring op het gebied van kostenbesparing te combineren met moderne Cost Management tools en metrics, zorgt het Cost Center ervoor dat de uitgaven binnen de perken blijven en de IT-omgeving zo kostenefficiënt mogelijk is ingericht. Een goede inrichting van het Azure Cost Center verdient zich dan in de regel ook al heel snel terug.

Concurrentievoordeel

Ook indirect zal Cloud computing jouw organisatie – in zekere zin – financiële voordelen opleveren. Want door naar de Cloud te transformeren, ontwikkel je een concurrentievoordeel in de markt. Dit heeft met name te maken met het feit dat je altijd toegang hebt tot de nieuwste technologieën. Je wordt als organisatie een stuk flexibeler doordat je altijd en overal bereikbaar bent. Én je bent in staat om (interne) teams te vormen die zich focussen op innovatie. Het IT-team is namelijk niet meer verantwoordelijk voor het onderhoud van de IT-omgeving, maar wint tijd waarin zij zich onder andere kunnen focussen op nieuwe technieken en innovaties. Dit zorgt ervoor dat je een stapje voorloopt op je concurrentie in de markt. Wat – dat hoeven we je vast niet meer uit te leggen – op ten duur financiële voordelen oplevert.

Conclusie

Transformeren naar de Cloud betekent niet alleen dat werknemers sneller, efficiënter en makkelijker kunnen (samen)werken en je als organiseert meegaat met de nieuwste ontwikkelingen. Het heeft ook veel voordelen wat betreft uitgaven. Het kostenplaatje van Cloud computing is gebaseerd op variabele kosten, afhankelijk van de resources die je als organisatie afneemt. De vaste prijs van hardware en software is vervangen voor die variabele kosten. Het Cost Center – onderdeel van de Cloudmigratie dienstverlening zorgt ervoor dat de uitgaven van jouw organisatie binnen de perken blijven en de IT-omgeving kostenefficiënt is ingericht. Laten we wél benadrukken dat kosten besparen in de Cloud nooit de belangrijkste drijfveer moet zijn voor de migratie. Het belangrijkste voordeel van de Cloud is nog altijd om lekkerder, flexibeler te werken en altijd en overal bereikbaar te kunnen zijn.

Meer weten over de voordelen van de Azure Cloud of gewoon even sparren? Je weet ons te vinden!

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over Kosten besparen in de Cloud, neem dan contact met ons op.