Je hebt het linksom, rechtsom, of heel direct meegekregen: vanaf 1 april 2025 voert Microsoft opnieuw een prijsverhoging door. Dit keer treft het bedrijven die hun Clouddiensten, zoals Microsoft 365, Azure en Dynamics 365, maandelijks betalen. Voor deze maandelijkse betalingen stijgen de kosten met 5%. Maar hoe ga je als organisatie om met deze Microsoft-prijsverhogingen en hoe beheers je je IT-kosten in 2025? Wij nemen je mee.
Waarom verhoogt Microsoft haar prijzen?
Microsoft noemt de prijswijzigingen een manier om marktontwikkelingen en economische schommelingen, zoals valutakoersverschillen, te compenseren. Deze specifieke verhoging van 5% is gericht op bedrijven die kiezen voor maandelijkse flexibiliteit. Organisaties die kiezen of kozen voor jaarlijkse betaling, vallen buiten deze verhoging. Het is duidelijk: langeretermijnplanning wordt financieel aantrekkelijker gemaakt.
De Microsoft-prijsverhogingen op een rijtje
- Microsoft-licenties – de belangrijke wijziging – op basis van maandelijkse betaling zijn per 1 april 2025 5% duurder. Als je ervoor kiest je huidige prijs in één keer voor 12 maanden vooruit te betalen, behoud je je huidige prijs.
- Microsoft Copilot was voorheen alleen af te nemen op basis van een jaarlicentie met eenmalige betaling. Vanaf 1 december 2024 kan de jaarlicentie ook maandelijks worden betaald, waarvoor je 5% meer gaat neertellen;
- Power BI – een Business Intelligence applicatie – wordt wereldwijd 40% duurder. Voor de premium-versie geldt dat de prijs 20% stijgt;
- De prijzen voor Teams Phone Standaard – Cloudbellen binnen organisaties, geïntegreerd met Microsoft Teams – gaan 25% omhoog.
Hoe zit het met bestaande licenties?
Voor bestaande abonnementen geldt dat je huidige prijsstelling vaststaat tot de einddatum van je huidige abonnement. Bijvoorbeeld: als je op 1 augustus 2024 een jaarabonnement hebt afgesloten op basis van maandelijkse betaling, betekent het dat de prijsstijging voor jouw organisatie pas ingaat op 1 augustus 2025. Eventuele extra seats die je gedurende de looptijd hebt bijgekocht, gaan hier ook in mee. De Microsoft-prijsverhoging op 1 april 2025 heeft dus meestal niet direct effect op je kosten, maar geeft je wel een deadline voor wanneer je je huidige prijsstelling wil herzien en/of verlengen.
Wat kun je doen om hogere kosten te voorkomen?
Organisaties die geen actie ondernemen op deze kostenverhoging, krijgen niet alleen automatisch te maken met hogere maandelijkse kosten, maar missen ook waardevolle kansen om te besparen. Het goede nieuws: er zijn concrete stappen die je nu al kunt zetten om je IT-kosten in 2025 beheersbaar te houden. Maar hoe doe je dat?
Vier concrete tips:
- Schakel over naar jaarlijkse betaling
De simpelste manier om de prijsverhoging van 5% te omzeilen, is door over te stappen op jaarlijkse betaling. Hiermee bespaar je direct, zonder dat je concessies hoeft te doen aan functionaliteit. Daarnaast biedt jaarlijkse betaling stabiliteit: je weet precies waar je financieel aan toe bent voor het komende jaar. - Voer een licentie-analyse uit
Wil je naast deze specifieke besparing ook structureel besparen op IT-kosten? Veel organisaties gebruiken (veel) meer licenties dan nodig of hebben licenties met functies die niet volledig benut worden. Met een licentie-analyse ontdek je waar je slim kunt optimaliseren. - Optimaliseer je licentiebeheer
Overweeg de overstap naar meer kosteneffectieve licentie-opties die beter aansluiten bij je werkelijke behoeften. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van je abonnementstypes of het herstructureren van licenties binnen je organisatie. - Maak gebruik van Innvolve’s gratis Microsoft Licentie Nulmeting
Bij Innvolve helpen we organisaties om grip te krijgen op hun licentiebeheer. Onze gratis licentie nulmeting geeft inzicht in jouw huidige situatie en biedt concrete handvatten om gemiddeld 10% op je licentiekosten te besparen.
Conclusie
Al met al is het duidelijk: proactief handelen loont. De Microsoft-prijsverhoging is onlangs aangekondigd en als je hier direct actie op uitvoert, ben je nog in staat om je licenties en IT-kosten te herzien en te handelen op deze prijskennis. Schakel bijvoorbeeld naar jaarlijkse betaling en neem je licentiegebruik kritisch onder de loep. Bovendien biedt het optimaliseren van je licenties een structurele kostenbesparing die verder gaat dan deze specifieke wijziging.
Natuurlijk hoef je ook dit niet alleen te doen. We kunnen je concreet helpen met de gratis licentie-nulmeting of we hebben het er vrijblijvend over met een bak koffie. Schroom niet om een afspraak in te schieten of contact met ons op te nemen. Samen zorgen we ervoor dat jouw IT-kosten beheersbaar en toekomstbestendig blijven.
Meer innformatie?
Wil je meer weten over Hoe voorkom je hogere kosten na de Microsoft-prijsverhoging?, neem dan contact met ons op.