We zien steeds meer organisaties die actief aan de slag gaan met NIST 2. Innvolve is al bij verschillende implementaties actief betrokken. Daarbij merken we ook dat veel organisaties moeite hebben om NIST 2 te implementeren. Er is vaak beperkt kennis aanwezig of de drempel is te hoog om snel te starten. In deze blogpost geven we een globaal overzicht over de implementatie van NIST 2, en geven we inzicht in wat het betekent binnen je Microsoft infrastructuur. 

NIST staat voor het ‘National Institute of Standards and Technology’, wat een afdeling is van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Deze afdeling is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en promoten van normen en richtlijnen om de veiligheid en privacy van informatie en informatiesystemen te waarborgen.

NIST versus NIST 2

Het NIST Cyber Security Framework is een set van beveiligingsrichtlijnen die bedrijven en organisaties gebruiken om hun informatiesystemen te beschermen tegen complexe cyberaanvallen. NIST 2 (NIST SP 800-53 Revision 5) is de nieuwste versie van deze richtlijnen en bevat een uitgebreide set van beveiligingscontroles, gericht op bescherming tegen geavanceerde en complexe cyberdreigingen.

Hoewel de NIST 2 richtlijnen zijn ontwikkeld voor de Amerikaanse federale overheid, zijn ze ook nuttig voor organisaties buiten de VS die hun cybersecurity willen verbeteren. Dit geldt met name voor organisaties die gevoelige informatie beheren, zoals overheidsinstanties, financiële instellingen en zorginstellingen. De richtlijnen voldoen aan de hoogste standaarden en zijn altijd up-to-date. Ze worden regelmatig bijgewerkt om nieuwe bedreigingen en technologieën te delen. Dit betekent dat organisaties die de richtlijnen implementeren, een actuele en robuuste beveiligingsoplossing hebben.

Het Framework biedt een gestructureerde en effectieve aanpak voor informatiebeveiliging. De richtlijnen zijn opgebouwd uit drie categorieën:

  • Management
  • Operationeel
  • Technisch

Deze categorieën bevatten richtlijnen voor het beheer van informatiebeveiliging, de implementatie van beveiligingscontroles en technische beveiligingsmaatregelen. NIST 2 Cyber Security Framework bevat een uitgebreide set van beveiligingscontroles, waaronder toegangsbeheer, netwerkbeveiliging en identiteits- en toegangsbeheer.

Hoe implementeer je NIST 2

De implementatie van NIST 2 is een proces dat begint met een risicobeoordeling en eindigt met continuïteit in de monitoring van de beveiliging. Hieronder staan enkele stappen die organisaties nemen om de NIST 2 richtlijnen te implementeren:

  • Risicobeoordeling: Gebruik de richtlijnen in NIST 2 om te bepalen welke beveiligingscontroles nodig zijn voor de systemen.
  • Beveiligingsplan: Het plan moet beleid, procedures en technische beveiligingscontroles bevatten die de beveiliging verbeteren.
  • Implementatie: Software voor beveiligingsmonitoring, het upgraden van verouderde systemen, het instellen van toegangscontroles en andere technische maatregelen.
  • Testen: Deze testen bevatten onder andere ‘penetration testing’ en ‘vulnerability scanning’.
  • Opleiding en awareness: Geef regelmatig opleiding en awareness trainingen om het belang van beveiliging te benadrukken en om medewerkers te leren hoe ze zelf bijdragen aan een veilige omgeving.
  • Monitoring en onderhoud: Monitor regelmatig om er zeker van te zijn dat de systemen nog steeds voldoen aan de richtlijnen en nog steeds effectief zijn. Zorg ervoor dat alle systemen up-to-date blijven met de nieuwste beveiligingspatches en upgrades.

NIST 2 en Microsoft Azure

Microsoft Azure biedt een uitgebreide reeks beveiligingsfuncties en -tools die je kunt gebruiken om de NIST-richtlijnen te implementeren. Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van Azure voor de implementatie van de NIST-richtlijnen is dat Azure is ontworpen met beveiliging als prioriteit. Azure voldoet aan een breed scala aan wereldwijde beveiligingsnormen, waaronder de NIST-richtlijnen.

Om de NIST-richtlijnen te implementeren in Azure, begin je met Azure Policy. Azure Policy is een service waarmee je beleidsregels kunt instellen om ervoor te zorgen dat je cloud-infrastructuur voldoet aan de meest recente beveiligingseisen. Je kunt beleidsregels instellen voor verschillende aspecten van beveiliging, zoals toegangsbeheer, netwerkbeveiliging en dataclassificatie.

Een andere belangrijke functie om de NIST-richtlijnen in Azure te implementeren, is Azure Security Center. Azure Security Center biedt een breed scala aan beveiligingsfuncties, waaronder inzicht in de beveiligingsstatus van je cloud-infrastructuur, beveiligingsaanbevelingen en -waarschuwingen, en geautomatiseerde reacties op bedreigingen.

Naast deze tools biedt Azure ook andere beveiligingsfuncties, zoals Azure Firewall, Azure DDoS Protection en Azure Virtual Network. Door deze tools te combineren met Azure Policy en Azure Security Center, kun je een uitgebreide beveiligingsoplossing implementeren die voldoet aan de NIST-richtlijnen.

Conclusie

Het implementeren van de NIST-richtlijnen in Azure is uitdagend, ervaring geeft de beste resultaten. Zorg dus dat je die in huis hebt. Zo kun je er zeker van zijn dat je cloud-omgeving veilig en beschermd is tegen de steeds veranderende dreigingen van cyberaanvallen

Wil je meer uitleg over dit onderwerp of wil je direct starten neem contact op met Roel Rens.

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over NIST 2, steeds meer organisaties implementeren het. En jij?, neem dan contact met ons op.