De Cloud. We schreven er al regelmatig over, maar zoals er verschillende Cloudproviders zijn (bijvoorbeeld Microsoft, Amazon en Google), zijn er ook verschillende typen Cloud-computing. Het soort type wordt bepaald door de infrastructuur die wordt gebruikt. We kennen de Public Cloud en de Private Cloud én zelfs een hybride vorm van de combinatie van deze types. Maar weten dat het bestaat is iets anders dan duidelijk weten wat de verschillen zijn, dus wij werkten het voor je uit. Zoals de titel al zegt: de Private vs. Public Cloud.
Private Cloud
De Private Cloud, die we vaker de Privécloud noemen, is één van de drie manieren om Cloudservices te implementeren. De Private Cloud staat bekend om haar resources die bestemd zijn voor, en worden gebruikt door, één organisatie of bedrijf. Dit geldt voor zowel de hardware als de software. Het datacenter kan zowel binnen de organisaties als door onafhankelijke providers worden gehost, maar uiteindelijk wordt de infrastructuur altijd onderhouden op het privénetwerk van je organisatie.
Dit maakt het voor een bedrijf of organisatie makkelijker om de resources aan te laten sluiten op interne IT-behoeften. En precies dáárom passen we de Private Cloud met name toe binnen financiële instellingen, de overheid, en (middel-)grote organisaties. Organisaties die migreerden naar de Private Cloud hadden vrijwel altijd een behoefte aan een zekere mate van controle over de Cloudomgeving.
Public Cloud
Dat de Private Cloud ervoor zorgt dat je als organisatie veel controle hebt over je omgeving, neemt niet weg dat de Public Cloud minder populair is. Sterker nog, de Public Cloud, beter bekend als de Openbare Cloud, wordt onder de streep het meest geïmplementeerd. De belangrijkste eigenschap van dit type Cloud-computing is dat onder andere servers en opslag – maar gewoon alle Cloudresources – eigendom zijn van een externe Cloudserviceprovider. Doordat alle software, hardware en infrastructuur in handen blijft van de provider, regelen zij ook het beheer en onderhoud. Dit alles wordt geleverd via het internet. Public Cloud wordt met name gebruikt voor online kantoortoepassingen, ontwikkel- en testomgevingen, en webmail. Kort door de bocht is het een Cloudoplossing waarbij er gebruik wordt gemaakt van een gedeelde, online infrastructuur.
Dit betekent overigens niet dat je als organisatie in de Public Cloud zelf geen acties kunt uitvoeren. Sterker nog: je kunt hardware, opslag en netwerkapparaten met externe organisaties delen. Via een webbrowser – het internet, dus – heb je altijd en overal beheer over je account.
Private vs. Public Cloud: de belangrijkste verschillen
Nu duidelijk is wat de Cloud-computing types Private Cloud en Public Cloud inhouden, kunnen we door naar wat we in het begin al lieten vallen. De verschillen tussen deze Cloudservices. En om het niet moeilijker te maken dan nodig is, zetten we het op een rijtje:
Kosten
Waar de Public Cloud bekend staat om haar lagere kosten – je hebt namelijk geen aanschafkosten voor de hard- en software en je betaalt alleen voor de services die worden gebruikt – zijn de kosten van de Private Cloud vastgelegd door het “huren” of “kopen” van een Cloudomgeving bij de provider. Je betaalt hier investeringskosten en (beperkte) operationele kosten.
Controle
Waar je gegevens en resources binnen de Private Cloud niet met anderen worden gedeeld, geldt voor de Public Cloud dat de applicaties en data van jouw organisatie zich bevinden in een infrastructuur op locatie van de Cloudprovider. Binnen de Private Cloud blijf je eigenaar van de hardware, wat niet geldt voor de Public Cloud. Hier is de overweging belangrijk tussen de verantwoordelijkheid die je zelf over veiligheid en updates wil hebben. Binnen de Private Cloud regel je dit zelf, terwijl dit binnen de Public Cloud bij de Serviceprovider ligt. Hier heb je dus in principe geen extra IT-bezetting nodig.
Schaalbaarheid
Kort door de bocht is het op- en afschalen van de Cloud makkelijker binnen de Public Cloud dan de Private Cloud. Binnen de Public Cloud betaal je namelijk per gebruiker. Wanneer er behoefte is aan meer gebruikers binnen de omgeving, schaal je je abonnement op. Sterker nog: dit is binnen 30 minuten al geregeld. In de Private Cloud geldt dat zij meer schaalbaarheid bieden dan met een on-premise infrastructuur.
Maatwerk en flexibiliteit
Binnen de Public Cloud is het lastiger om oplossingen op de IT-behoeften van jouw organisatie aan te passen, omdat je de praktisch gezien betaalt voor een maandelijks of jaarlijks “stuk” Cloud van een provider. Hier maak je de keuze voor een bepaald pakket. Voor de Private Cloud geldt dat je een stukje Cloud koopt of huurt, die je kunt inrichten naar eigen wensen. Hier is het belangrijk om jezelf af te vragen: weten we precies wat we willen met de Cloud en hoe veel ervaring hebben we er al mee?
… en overeenkomsten
Want voor zowel de Private als Public Cloud geldt:
- Ze bieden grote voordelen in gegevensbescherming en privacy.
- Automatische synchronisatie van bestanden zodat je altijd in de laatste versie (samen)werkt.
- Je hebt anywhere, anytime en anyplace (ook zowel online als offline!), je data en bestanden bereikbaar, onder andere met een digitale werkplek in de Cloud.
Conclusie
Voor zowel de Private Cloud als de Public Cloud zijn genoeg voor- én nadelen te benoemen. Het is vooral belangrijk om als organisatie te kijken waar de wensen liggen binnen de Cloud, wat de IT-behoeften zijn, en wat de bestaande IT-bezetting kan dragen. Op basis daarvan kan je als organisatie met jouw Cloudprovider het beste bepalen of de Private Cloud of juist de Public Cloud beter bij je past. Een alternatief is de Hybrid Cloud: een combinatie van één of zelfs meerdere Public en Private Cloudplatforms. De infrastructuren blijven los van elkaar werken, maar je ervaart de voordelen van beide Clouds. Als eindgebruiker ervaar je het gewoon als één geheel, want de infrastructuren wisselen waar nodig data en applicaties uit. En tot slot zouden wij Innvolve niet zijn als we je niet graag zouden helpen bij de koppeling van – onze focus – de Public Cloud! Hit us up!
Meer innformatie?
Wil je meer weten over Private vs. Public Cloud, neem dan contact met ons op.