Salaris

Laten we eerlijk zijn. Ook wij begonnen met wij bieden een competitief salaris’ in onze IT-vacatures. Ondertussen zijn we overgegaan op wij bieden een salaris van €… – €…’. Maar, wat heb je er als IT-Consultant aan als salarissen wel of juist niet worden vermeld in vacatures? En met welk salaris mag je eigenlijk rekening houden als IT-er?

Het zal niet als een verrassing komen dat recruiters in de IT-wereld hard aan de bak moeten om voldoende IT-Consultants te werven voor het aantal projecten dat er loopt. De vraag is nu eenmaal groot ten opzichte van het aantal IT-ers in Nederland. Ook dat is geen nieuws. Hierdoor heb je als IT-er automatisch een sterke positie in de markt als het gaat om het sollicitatieproces. Ook zijn organisaties zich er steeds meer van bewust dat het salaris een grote rol speelt in het beslissingsproces van de kandidaat. Daarom is niet alleen de hoogte van het salaris maar ook de transparantie daaromheen een hot topic van de afgelopen tijd.

Maar hoe belangrijk is het salaris voor IT-ers nou eigenlijk?

Kort door de bocht: erg belangrijk. Dit is overigens niet alleen van toepassing op IT-vacatures, maar speelt in heel Nederland een grote rol in beslissingen van kandidaten. Het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair zoekt elk jaar uit hoe het zit met loonontwikkeling, loonverschillen en loonkloven. Zij ondervonden dat salaris een grote rol speelt voor de werkende samenleving, omdat we in 2023 in een turbulente en complexe situatie leefden wat betreft dagelijkse kosten. Woningen zijn duurder dan ooit en we bevinden ons bijvoorbeeld in een energiecrisis. De inflatie is hoog en daardoor hebben mensen in loondienst steeds meer behoefte aan een loonstijging. En dan hebben we het alleen nog maar over de extrinsieke behoefte van het salaris. Want ook is er intrinsieke behoefte aan een goede beloning bij het afleveren van kwalitatief werk. Tot slot is de belangrijkste reden om van baan te wisselen, een hoger salaris. Naast de behoefte aan meer ontwikkeling, meer uitdaging en betere arbeidsvoorwaarden, aldus het Intermediair onderzoek.

Aan welke arbeidsvoorwaarden wordt veel waarde gehecht?

We horen het je al denken: wat zijn dan ‘betere arbeidsvoorwaarden’? Arbeidsvoorwaarden die werknemers (dus niet alleen IT-ers!) het meest belangrijk vinden, zijn de pensioenregeling (93%), reiskostenvergoeding of mobiliteitsbudget (85%) en studiefaciliteiten als certificeringen (83%). Dit bedachten we niet zelf, maar onderzocht PanelWizard in opdracht van Indeed. Dit zijn secundaire arbeidsvoorwaarden waar de organisatie – los van de verplichte arbeidsvoorwaarden – het verschil kan maken.

Wat heb je als IT-er aan een salarisrange in vacatures?

  1. Transparantie

Juist omdat er in de IT – het heeft geen nut om eromheen te draaien – voldoende vacatures open staan, wil je transparantie in het aanbod van werkgevers. Dit bevordert niet alleen de geloofwaardigheid, maar geeft je ook de mogelijkheid om een weloverwogen beslissing te maken. Helemaal nu we zeker weten dat het salaris van grote invloed is op de overweging. Het geeft aan dat de organisatie open en eerlijk is over wat zij aan kunnen bieden. Daardoor kan je inschatten in hoeverre de functie past bij jouw kennis, kunde en ervaring.

  1. Efficiëntie

Wanneer het salaris al aan de voorkant wordt gecommuniceerd, ontstaat daar ten eerste geen onduidelijkheid over. Al staat dit salaris in veel gevallen niet muurvast – denk bijvoorbeeld aan een salarisrange of wanneer het wordt gebaseerd op kennis en ervaring -, het geeft houvast. Hierdoor kan jij efficiënter reageren of ingaan op een functie als dit binnen jouw scope past. Zo solliciteer je niet op een functie waarvan achteraf blijkt dat het salaris-wise helemaal niet bij je past.

  1. Aantrekkelijkheid

Het is al bewezen: het salaris is een belangrijke factor om van werkgever en/of functie te wisselen. Het heeft onder de streep invloed op de afweging die wordt gemaakt als het om een baan gaat. Wanneer een concurrerend salaris bij een IT-vacature staat, kan het aantrekkelijk op jou overkomen. Maar ook vanwege het feit dat de organisatie daar aan de voorkant al open en eerlijk over durft te zijn, kan je die betreffende functie als aantrekkelijk ervaren.

Zijn er ook nadelen aan het vermelden van het salaris in vacatures?

Ja, dat kan. Wanneer een concreet salaris wordt vermeld, kan dit het idee schetsen dat er weinig ruimte is voor onderhandeling of een open gesprek over het salaris. Dit kan afschrikken. Echter hoeft dit niet het geval te zijn, maar daar kan onduidelijkheid over ontstaan wanneer bij het salaris niet expliciet wordt benoemd dat er ruimte is voor onderhandeling.

Met welk salaris mag je rekening houden als IT-Consultant?

Even in het algemeen: het gemiddeld salaris van een IT-er in Nederland ligt dit jaar op €44.571 (mediaan) bruto per jaar. Dit komt neer op €22,95 bruto per uur. Om daar dieper op in te gaan: neem twee van de meest gevraagde IT-functies in onze sector. Cloud Architect en Cloud Consultant. Bij de kennis en kunde die deze vacatures vragen, hoort natuurlijk ook een passende beloning. Houd er wel rekening mee dat het salaris ook gebaseerd is op bijvoorbeeld relevante ervaring of de te dragen verantwoordelijkheid. Wij zochten uit wat je als IT-er als maandsalaris mag verwachten, op basis van 40 uur met een HBO-diploma op zak.

We onderscheiden daarin twee combinaties van leeftijd en werkervaring. Een medior is 31 jaar met 8 jaar ervaring en we typeren een senior met een leeftijd van 45 jaar die het vak al 20 jaar uitoefent.

IT-Consultant (Cloud Consultant)

  • Medior: €3.963 per maand
  • Senior: €4.829 per maand

IT-Architect (Cloud Architect)

  • Medior: €4.926 per maand
  • Senior: €5.793 per maand

Natuurlijk is dit allemaal erg platgeslagen, maar het geeft wel een algemeen beeld van de huidige salarissen in IT-functies. Overigens zijn ook staff-vacatures in de IT interessant om kort te bespreken. Het is al bekend dat de salarissen in de IT relatief hoog zijn, aangezien de banenmarkt daar aardig op z’n kop staat. Maar hoe verhoudt zich dat tot de staff-rollen in die branche? Zo verdient een medior Office Manager in de IT gemiddeld €2.165 per maand en een medior Resource Manager gemiddeld €2.864 per maand.

Conclusie

Oké, nu zijn we erg transparant geweest. Over salarissen in de IT-wereld en welke voordelen een salarisindicatie voor jou als IT-er biedt in vacatures. Een aantal jaar geleden kozen wij ervoor om een concrete salarisrange op te nemen in onze vacatures. We gingen voor een range en geen vast bedrag, zodat er ruimte voor onderhandeling blijft. En ook omdat het salaris altijd afhankelijk zal zijn van kennis, ervaring en expertise. Wij geloven erin dat dit een stuk duidelijkheid biedt voor de kandidaat nog vóórdat hij of zij bij ons aan tafel zit. Want dat we leuke functies aanbieden, weten we zeker.

En dan maken we toch nog even gebruik van de gelegenheid om onze vacatures in het zonnetje te zetten. Wij zoeken onder andere nog een Business Controller (€4.500 – €5.000,-), Cloud Consultant (€3.000 – €6.000,-) en Cloud Architect (€5.000 – €6.500,-)…

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over Salaris, neem dan contact met ons op.