Met de Corona Pandemie is de digitale revolutie in een stroomversnelling gekomen. Organisaties richten in record tempo hun digitale werkplek in of zien juist hun core-business on-hold staan en gebruiken de tijd te om hun IT landschap te verbeteren om zo in de startblokken te staan zodra de business weer aantrekt. Steeds vaker krijgen wij dan ook de vraag: hoe migreer ik mijn bestaande on-premises omgeving snel naar de Cloud? In deze blogpost gaat Robbie in op deze vraag en de cruciale rol van Azure Migrate hierin.
Door Robbie Kouwenberg
Recentelijk heb ik gewerkt aan een grote Cloud migratie bij Greenwheels. Deze organisatie heeft het afgelopen jaar gebruikt om haar IT omgeving een boost te geven. Dit deden ze door de core-infrastructuur naar Azure te liften als voorbereiding op een verdere Cloud toekomst. Sleutel naar succes in deze migratie? Azure Migrate!
Graag neem ik je in dit artikel mee in de overwegingen en stappen die wij hebben gemaakt. Alvast benieuwd naar hoe Greenwheels terugkijkt op het hele project? Bekijk dan onderstaande video waarin Sander Groenenberg (IT manager bij Greenwheels) vertelt over het project of lees de volledige klant case.
Azure Migrate
Azure Migrate is een service die Microsoft sinds 2018 officieel beschikbaar heeft gesteld op Azure. De service is bedoeld om een bestaande infrastructuur 1-op-1 naar Azure te migreren. Je bereidt de migratie voor via het centrale Azure Migrate portaal waar je vervolgens ook de migratie uitvoert. Vanuit het portal verken je de bestaande IT-omgeving en configureer je assessments. Het assessment is in feite een voorstel voor je nieuwe VM configuratie. Verder bevat het een Cloud migratie pad en -niet geheel onbelangrijk- de verwachte kosten. Het assessment gebruik je vervolgens als input voor een migratie.
Lift en Shift: springplank naar Cloud succes
Veel bedrijven kijken naar de Cloud als een mogelijkheid om competitief te blijven en klaar te zijn voor de toekomst. Reden te meer om te zoeken naar een manier om zo snel mogelijk in de Cloud te komen. Bedrijven kijken vaak naar het direct Cloud-Friendly of Cloud-Native maken van applicaties. Hierbij worden applicaties deels of geheel herschreven om optimaal gebruik te maken van Cloud resources. Staat verlenging van het contract met het datacenter op de agenda? Of is de hardware end-of-life? Dan is waarschijnlijk meer haast geboden. In dit geval is een Lift en Shift aanpak meer toepasselijk. De ‘Time-to-Cloud’ is immers belangrijker dan 100% gebruik maken van alles wat de Cloud te bieden heeft. Tijdens een Lift en Shift wordt als het ware de on-premises omgeving opgepakt en één-op-één in de Cloud gezet.
Voordelen van Lift en Shift
Het belangrijkste voordeel van een Lift en Shift aanpak is dat de virtuele hardware opnieuw ingeschaald kan worden. Je pakt dan vooral knelpunten op het gebied van CPU, RAM, IOPS en schijfruimte aan. Andere voordelen waaraan je kunt denken zijn verbeterde beschikbaarheid en Disaster Recovery. Ook back-ups en de mogelijkheid om on-demand omhoog of omlaag te schalen behoort tot de voordelen. Daarnaast zijn er zeker ook kostenbesparingen te realiseren met een Lift en Shift, maar deze zullen echter nooit zo groot zijn als Cloud Native oplossingen.
Nadelen van Lift en Shift
Een Lift en Shift is in geen geval een eindstation. Lift en Shift is een mogelijkheid om snel te genieten van enkele voordelen van Cloud, maar je bent nog steeds gebonden aan veel van de beperkingen van on-premise applicaties. Het niet kunnen uitschalen naar meerdere kleine instanties van je applicaties is hier één van. Grote VMs zijn duur en voor dezelfde prijs kan je vaak meerdere kleine VMs inzetten. Dit zorgt dat je schaalbaarheid vele malen flexibeler wordt.
Ook zichtbaarheid op de on-premises omgeving is vaak een probleem. Idealiter gebruik je de migratie om je bestaande applicaties en data te beter te begrijpen. Door je de Cloud omgeving als een single-pane-of-glass te gebruiken creëer je direct dit inzicht.
De echte winst bereik je door grote monolieten af te breken in kleine schaalbare Cloud-Native applicaties of zelfs Microservices. Na een Lift en Shift heb je als het goed is een stabiel platform gecreëerd, met dit platform kun je dit soort wijzigingen in alle rust implementeren. Door de Lift en Shift te zien als een springplank creëer je een direct een goede basis in de Cloud. Deze basis dient dan als startpunt voor een succesvolle Cloud adoptie.
Azure Migrate als one-stop-shop
Het Azure Migrate portaal ondersteunt diverse soorten migraties en is zelf onderdeel van het Azure Portal. Denk hierbij aan servermigraties, maar ook databases, webapplicaties en bulk datamigraties. Het mooie is dat je vanuit het portaal alle aspecten van het proces netjes inzichtelijk hebt. Je kunt je dus volledig focussen op de migratie in plaats van de migratie infrastructuur.
Azure Migrate voor servers ondersteunt het migreren van diverse soorten servers (Windows, Linux etc.) naar Azure Cloud. Er is ondersteuning voor:
- Fysieke machines
- Machines uit andere Clouds (AWS, GCP etc.)
- Gevirtualiseerde machines uit Hyper-V of VMWare clusters.
Een server migratie ziet er voor alle typen servers ruwweg hetzelfde uit:
- Discovery fase: het ontdekken van de on-premises machines.
- Assessment fase: het in kaart brengen en vertalen van de bestaande hardware naar de nieuwe situatie op Azure.
- Migrate fase: Replicatie van de machine naar Azure
Hieronder licht ik stapsgewijs toe hoe deze migratie met Azure Migrate er in de praktijk uitziet.
Het migratie project opzetten met Azure Migrate
Onlangs heb ik een aantal projecten opgezet met Azure Migrate. Mijn kennis en ervaring heb ik samengebracht in een whitepaper, hierin heb ik in 7 stappen beschreven hoe je zelf, relatief eenvoudig, Azure Migrate kunt gebruiken. In de Whitepaper vind je een volledige beschrijving en screenshots van de belangrijkste schermen. Het is compleet en gratis beschikbaar.
- Stap 1: Discovery & Assessment
- Stap 2: Assessment
- Stap 3: Dependency analyse
- Stap 4: Landingzone voorbereiden
- Stap 5: Migratie met Azure Migrate
- Stap 6: Replication
- Stap 7: Schaduwdraaien
Conclusie
Met behulp van Azure Migrate is het relatief simpel een bestaande infrastructuur één-op-één naar Azure te migreren. De Lift en Shift aanpak is met name raadzaam in situaties waarbij haast geboden is. De migratie kan stap voor stap worden voorbereid en uitgevoerd in het Azure Migrate Portal. Het aan te raden om goed na te denken over het vervolg traject na de migratie, zie de server migratie slechts als een springplank tot je daadwerkelijke Cloud-Native gaat. Door tijdens de migratie te schaduw draaien heb je de mogelijkheid en tijd gecreëerd om tijdens de migratie bestaande servers van de nodige liefde te voorzien en te zorgen dat ze er weer even tegen kunnen.
Over de auteur
Ras-techneut vol humor, Innvolver in hart en nieren, dát is Robbie Kouwenberg. Helemaal in zijn element als de beste oplossing door de complexiteit onmogelijk lijkt. Zijn ervaringen deelt hij graag, met collega’s én op onze blog.Â
Meer innformatie?
Wil je meer weten over Azure Migrate: Lift en Shift Cloud Migratie in een handomdraai, neem dan contact met ons op.