Microsoft Azure Kostenbeheersing

Mogelijk heb je dit al meegemaakt; de Microsoft Azure implementatie is afgerond. De hele IT-infrastructuur zit in de cloud. Er is taart gegeten om dit geweldige resultaat te vieren. En dan… Ontwikkelaars worden enthousiast en vragen om meer capaciteit dan oorspronkelijk was voorzien en al snel gaan de kosten stijgen. Veel IT-managers zullen deze situatie herkennen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je niet meer uitgeeft dan nodig is, en dat je de kosten onder controle hebt?

In deze blog geven we je enkele tips en best practices om je Azure kosten te beheersen, zowel tijdens als na de implementatie. We bespreken ook enkele veelvoorkomende valkuilen en fouten die je moet vermijden om onnodige uitgaven te voorkomen. Als je een IT-manager bent van een middelgrote organisatie met enkele honderden medewerkers, dan is dit artikel voor jou bedoeld.

Veelvoorkomende situaties waarbij de kosten uit de hand lopen na een Microsoft Azure implementatie

Een van de grootste voordelen van de Microsoft Azure is de flexibiliteit en schaalbaarheid om je IT-bronnen aan te passen aan je veranderende behoeften en eisen. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt, en je kunt op elk moment op- of afschalen. Dit klinkt geweldig, maar het kan ook een nadeel zijn als je niet goed oplet. Het is namelijk heel makkelijk om meer te gebruiken dan je eigenlijk nodig hebt. Of je vergeet om ongebruikte of overbodige bronnen uit te schakelen of te verwijderen. Dit kan leiden tot onverwachte en ongewenste kosten, die je budget kunnen overschrijden en je rendement op investering kunnen verminderen.

Enkele voorbeelden van veelvoorkomende situaties waarbij de kosten uit de hand lopen zijn:

 • Het gebruik van te grote of te veel virtuele machines (VM’s) voor je workloads.

  VM’s zijn een van de meest gebruikte en duurste Azure-diensten, en het is belangrijk om de juiste maat en het juiste aantal te kiezen voor je behoeften. Als je te grote of te veel VM’s gebruikt, verspil je niet alleen geld, maar ook rekenkracht, geheugen en opslagruimte. Bovendien kunnen te grote VM’s leiden tot prestatieproblemen, zoals een hogere latentie of een lagere beschikbaarheid.

 • Het niet optimaliseren van je opslaggebruik.

  Opslag is een andere belangrijke en kostbare Azure-dienst, die je nodig hebt om je gegevens veilig en toegankelijk te houden. Azure biedt verschillende soorten opslag, zoals blobs, bestanden, schijven, tabellen en wachtrijen, elk met hun eigen kenmerken en prijzen. Het is essentieel om de juiste opslagsoort te kiezen voor je gegevenstype, en om je opslagcapaciteit en -prestaties af te stemmen op je gebruikspatronen. Als je te veel of te dure opslag gebruikt, of als je je opslag niet goed beheert, kun je onnodig veel geld uitgeven.

 • Het niet benutten van de beschikbare kortingen en besparingsmogelijkheden.

  Azure biedt verschillende manieren om geld te besparen op je cloudkosten. Denk aan gereserveerde instanties, spot-instanties, hybride voordelen, Azure Cost Management en meer. Deze opties kunnen je helpen om je kosten te verlagen, je budget te beheren en je uitgaven te voorspellen. Maar je moet wel weten hoe je ze kunt gebruiken en toepassen op jouw situatie. Als je deze opties negeert of niet optimaal gebruikt, betaal je mogelijk meer dan noodzakelijk.

Praktische tips om te voorkomen dat je te veel kosten maakt

Gelukkig zijn er ook veel manieren om je Microsoft Azure kosten te beheersen en te optimaliseren, zodat je het maximale uit je cloudinvestering kunt halen. Hier zijn enkele praktische voorbeelden van hoe je dat kunt doen:

 • Kies voor de juiste VM workloads.

  Een eenvoudige manier om dit te doen is door gebruik te maken van de Azure VM Size Advisor. Dit helpt je om de beste VM-size te kiezen op basis van je workloadkenmerken en -vereisten. Je kunt ook gebruik maken van de Azure VM Scale Sets. Dit is een dienst die je helpt om automatisch het aantal VM’s aan te passen aan de vraag, zodat je altijd de optimale schaal inzet. Vergeet ook niet om je VM’s uit te schakelen of te verwijderen als je ze niet meer nodig hebt, vooral als je ze gebruikt voor ontwikkeling of testen.

 • Optimaliseer je opslaggebruik.

  Een eenvoudige manier om dit te doen is om gebruik te maken van de Azure Storage Explorer. Deze tool helpt je om je opslagbronnen in te zien, te beheren en te analyseren. Je kunt ook gebruik maken van de Azure Storage Account Tiering. De functie die je helpt om je opslagkosten te verlagen. Door je gegevens te verplaatsen naar de meest kosteneffectieve opslaglaag, afhankelijk van hoe vaak je ze nodig hebt. Je moet bij het aanmaken van het storage account kiezen op welke opslag laag het account zich moet bevinden. Vergeet ook niet om je opslag te beveiligen en te back-uppen, om te voorkomen dat je gegevens verliest of beschadigd raken.

 • Benut de beschikbare kortingen en besparingsmogelijkheden.

  Een eenvoudige manier om dit te doen is door gebruik te maken van de Azure Pricing Calculator. Dit is een tool die je helpt om de geschatte kosten van je Azure-diensten te berekenen en te vergelijken. Je kunt ook gebruik maken van de Azure Advisor. Die geeft je gepersonaliseerde aanbevelingen om je Azure-bronnen te optimaliseren en te verbeteren, inclusief kostenbesparingen. Vergeet ook niet om regelmatig je Azure-facturen en -rapporten te controleren, om inzicht te krijgen in je uitgaven en trends. Als laatste bonus-tip is het slim om met Azure Hybrid Benefit – Hybrid Cost Calculator aan de slag te gaan. Hier kan je mee uitrekenen wat de optimale manier van Windows/SQL licenties inkopen is.

Conclusie

Microsoft Azure bevat dus enorm veel tooling om de kosten inzichtelijk te maken en vooral ook om ze te beheersen. We kunnen ons voorstellen dat het nogal veel is. Innvolve kan je helpen om het overzicht te krijgen. Het is immers belangrijk om te voorkomen dat je meer uitgeeft dan nodig is. Je kan je budget immers maar één keer uitgeven en je wil onverwachte kosten vermijden. Steeds vaker horen we ook van onze klanten dat ze bewust bezig zijn met Green IT. Binnen deze stroming wil je IT verantwoord inzetten. Door zoveel mogelijk ongebruikte opslag te vermijden kan je bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan energiebesparing.

Als je meer wilt weten over een Microsoft Azure implementatie, bijvoorbeeld door een second-opinion op je omgeving, neem dan contact met ons op. Innvolve is een ervaren en gecertificeerde Microsoft-partner met een specialisatie op Azure.

Maak direct een afspraak met Dave van Straten. Ontdek wat Innvolve voor jou kan betekenen om je Azure kosten te verlagen.

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over Microsoft Azure kostenbeheersing na een cloud implementatie, neem dan contact met ons op.