Microsoft Azure is een Cloudcomputingplatform en wint aan populariteit onder ontwikkelaars omdat het een uitgebreid scala aan tools en services biedt. Om hen te helpen bij het bouwen, implementeren en beheren van hun applicaties in de Cloud. Maar net als elke andere technologie geldt: het kent voor- en nadelen. En wat is makkelijker dan dat wij de belangrijkste voor- en nadelen van het gebruik van Microsoft Azure voor softwareontwikkeling in de Cloud kort beschrijven? Precies. Niet veel. 

Door Henk Jongedijk

Nadelen

Laten we beginnen met het slechte nieuws. Maar het goede nieuws van dit slechte nieuws is: we konden écht maar twee nadelen bedenken (en we zijn nog wel zo kritisch):

  1. Hoge kosten. Een belangrijk nadeel van het gebruik van Azure voor development is dat het duur kan zijn. Met name voor kleine bedrijven en individuele ontwikkelaars. We blijven natuurlijk wel een beetje op de kleintjes letten. Het prijsmodel voor betalen naar gebruik houdt in dat gebruikers betalen voor de resources die ze gebruiken. En dit kan snel oplopen. Bovendien hebben sommige services, bijvoorbeeld Azure SQL Database, een minimum maandelijks bedrag, wat voor kleine projecten soms niet rendabel is.
  2. Beperkte regiobeschikbaarheid. Een ander nadeel is dat sommige services alleen in bepaalde regio’s beschikbaar zijn. Dit betekent dat ontwikkelaars bepaalde services mogelijk niet kunnen gebruiken als ze zich in een regio bevinden waar de service niet beschikbaar is. Dit kan het voor (internationaal samenwerkende) ontwikkelaars moeilijk maken om de juiste services voor hun project te kiezen. Tot slot kan het de schaalbaarheid van hun applicatie beperken.

Voordelen

En dan nu, waar we écht blij mee zijn:

  1. Breed scala aan services. Eén van de grootste voordelen van Microsoft Azure is het brede scala aan services dat het biedt. Er is een uitgebreide bibliotheek met tools en services die kunnen worden gebruikt om applicaties in de Cloud te bouwen, implementeren en beheren. Van virtuele machines en opslag, tot Machine Learning en IoT (lees: Internet of Things). Conclusie: ontwikkelaars kunnen putten uit massa’s oplossingen en er is altijd een service beschikbaar die aan de behoeften van elke ontwikkelaar kan voldoen.
  2. Integratie met Visual Studio. De wat? De ontwikkelomgeving van Microsoft voor programmeurs. Zeg maar gerust: de gereedschapskist van de Developer. Hierdoor kunnen ontwikkelaars hun applicaties eenvoudig rechtstreeks vanuit Visual Studio implementeren en debuggen. Daarnaast biedt Visual Studio sjablonen en tools voor het maken van Azure-resources, waardoor ontwikkelaars gemakkelijk aan de slag kunnen.
  3. Automatisch schalen. Met de functie voor automatisch schalen kunnen toepassingen automatisch omhoog of omlaag worden geschaald op basis van gebruik. Dit betekent dat applicaties meer verkeer aankunnen zonder enige handmatige tussenkomst, wat ontwikkelaars veel tijd en moeite kan besparen.
  4. Beveiliging. Een robuust beveiligingssysteem helpt toepassingen en gegevens te beschermen tegen bedreigingen. Er wordt een breed scala aan beveiligingsfuncties geboden, zoals Azure Active Directory en Azure Key Vault. Deze toepassingen helpen beschermen tegen ongeoorloofde toegang.

Conclusie

De boodschap is duidelijk: Microsoft Azure is en blijft een krachtig Cloudcomputingplatform met het aanbod van een grote hoeveelheid diensten voor softwareontwikkeling. Ook de uitdrukking “elk voordeel heeft zijn nadeel” geldt natuurlijk voor dit platform (we herhalen: de hoge kosten bij kleinschalig gebruik of de beperkte regiobeschikbaarheid). Maar dat neemt niet weg dat het veel meer voordelen biedt. De vele aangeboden services, integratie met Visual Studio, automatische schaling én robuuste beveiliging. De échte conclusie, en we draaien er niet omheen: Azure is een uitstekende keuze voor ontwikkelaars die applicaties in de Cloud willen bouwen en implementeren. Punt uit.

Over de auteur:
Al meer dan twaalf jaar ‘Innvolved’ en met een brede IT-interesse schreef Henk dit keer over waarin hij – dat kunnen we wel zeggen – een echte expert in is. De Cloud. Hij weet teams aan te sturen met niet alleen kennis maar ook zijn enthousiasme in de materie. 

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over Pros en Cons: Softwareontwikkeling met Microsoft Azure, neem dan contact met ons op.