Je bedrijf is vol enthousiasme aan de slag gegaan met Azure. De flexibiliteit en schaalbaarheid hebben je IT-landschap compleet veranderd. Maar na een paar maanden merk je dat de maandelijkse kosten flink stijgen en het is onduidelijk waar al dat geld precies naartoe gaat. Dit is een veelvoorkomende uitdaging voor organisaties die gebruik maken van Azure, maar zich niet altijd bewust zijn van hoe ze hun kosten kunnen beheersen. Gelukkig biedt Azure zelf goede tools om dit probleem aan te pakken. In deze blog delen we een paar van de allerbeste tips voor kostenbeheer in Azure en om je een nog beter beeld te geven, laten we je inzichten uit onze projecten over Azure running costs zien. Ontdek hoe je je Azure-kosten kunt verlagen zonder concessies te doen aan prestaties en innovatie, want dat willen we natuurlijk niet!
1. Begrijp je kostenstructuur
Het eerste en belangrijkste aspect van Azure-kostenbeheer is het begrijpen van je eigen kostenstructuur. Azure biedt gedetailleerde factureringsinformatie die je helpt te begrijpen waar je geld naartoe gaat. Een handige tool waarvan je gebruik kan maken is de Azure Cost Management + Billing tool.
Wat is de Azure Cost Management en Billing tool?
Azure Cost Management is een handige tool van Microsoft die je helpt je uitgaven in de cloud onder controle te houden. Je kunt het zien als een financieel dashboard voor al je Azure-services. Zo kun je met Azure Cost Management je uitgaven analyseren en monitoren. Dit omvat het bekijken van kosten per resource, abonnement, of resourcegroep. Je kunt ook trends in je uitgaven identificeren en onverwachte kosten opsporen. De Billing tool is als het financiële hart van je Azure-account. Hier vind je alle rekeningen en betalingsgeschiedenis, maar ook handige tools om budgetten in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld een maandelijks budget instellen voor je project en meldingen krijgen wanneer je in de buurt van dit limiet komt. Zo voorkom je onverwachte en ongewenste kosten, die je budget kunnen overschrijden. De Azure Advisor biedt daarnaast aanbevelingen om je resources te optimaliseren en kosten te besparen. Dit kan bijvoorbeeld door ongebruikte resources uit te schakelen of door goedkopere prijsmodellen te gebruiken
2. Optimaliseer je resources
Zo komen we bij het volgende punt, optimaliseer je resources. Een van de grootste voordelen van werken in de cloud is dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Maar zonder goed beheer kunnen ongebruikte of onderbenutte resources stiekem voor hoge kosten zorgen. Daarom is het cruciaal om je Azure-resources regelmatig te optimaliseren. Dit betekent dat je periodiek moet evalueren of alle resources die je hebt draaien, nog wel nodig zijn en op de juiste manier worden gebruikt. Een goede vuistregel is om minstens elke drie maanden een grondige check te doen.
3. Gebruik reserveringen en spot-instantiesÂ
Azure biedt verschillende prijsmodellen die je kunnen helpen om flink te besparen op je kosten. Twee van de meest populaire opties zijn reserveringen en spot-instanties.
Reserveringen geven je de mogelijkheid om een vaste prijs te betalen voor een specifieke set resources over een langere periode, zoals één of drie jaar. Dit kan leiden tot besparingen, zie het onderstaand overzicht. Door vooraf te betalen, profiteer je van een korting, maar het is wel belangrijk om goed te inventariseren welke capaciteit je in de toekomst nodig hebt. Reserveringen zijn namelijk niet flexibel, wat betekent dat je deze niet kunt annuleren als je minder resources nodig hebt dan gepland. Let dus op dat je goed nadenkt over je langetermijnbehoeften voordat je je reserveringen vast zet.
Spot-instanties, daarentegen, bieden een andere manier om geld te besparen. Deze worden beschikbaar gesteld wanneer Azure-datacenters onderbenut zijn. Het grote voordeel van spot-instanties is dat ze tegen veel lagere tarieven worden aangeboden. Dit maakt ze ideaal voor tijdelijke of flexibele workloads die geen constante uptime vereisen. Houd er wel rekening mee dat spot-instanties abrupt kunnen worden beëindigd wanneer Azure die capaciteit weer nodig heeft.
4. Implementeer een kostenbeheerstrategie
Een effectieve kostenbeheerstrategie is meer dan alleen het monitoren van je uitgaven. Het begint met het definiëren van duidelijke budgetten en het instellen van waarschuwingen om overschrijdingen te voorkomen. Azure biedt tools waarmee je waarschuwingen kunt instellen op verschillende niveaus, zoals per project of per team, zodat je snel kunt ingrijpen als de uitgaven hoger worden dan gepland.
Maar een goede strategie gaat verder. Het is belangrijk dat je beleid opstelt om ongewenste uitgaven te beperken. Bijvoorbeeld door limieten in te stellen voor het gebruik van bepaalde resources of door goedkeuringen te vereisen voor het opstarten van dure virtuele machines. Daarnaast is het cruciaal dat je team goed op de hoogte is van de ‘best practises’ voor kostenbeheer. Door een goede kostenbeheerstrategie te implementeren, zorg je ervoor dat iedereen in de organisatie bewust is van het belang van het beheren van de uitgaven, wat leidt tot efficiënter gebruik van Azure-resources en lagere kosten.
5. Regelmatige audits en second opinionsÂ
Je Azure-omgeving verandert constant, net als de bijbehorende kosten. Daarom is het belangrijk om niet achterover te leunen nadat je een strategie voor kostenbeheer hebt opgesteld. Door regelmatig audits uit te voeren, houd je je kosten scherp. Zie het als een APK voor je cloudomgeving: je checkt even of alles nog goed loopt, of er geen verborgen kosten zijn, en of je ergens kunt besparen.
En waarom zou je niet af en toe een second opinion aanvragen? Een frisse blik van een expert kan je helpen om inefficiënties op te sporen die je misschien zelf over het hoofd hebt gezien. Hier kunnen onze Innvolvers je perfect bij ondersteunen!
Conclusie
Het beheren van je Azure-kosten hoeft niet moeilijk te zijn. Met de juiste tools, strategieën en regelmatig onderhoud kun je je uitgaven effectief onder controle houden zonder in te leveren op prestaties of innovatie. Of het nu gaat om het begrijpen van je kostenstructuur, het optimaliseren van resources, of het slim gebruikmaken van reserveringen en spot-instanties, elke stap draagt bij aan een efficiënte en kosteneffectieve cloudomgeving. Het is essentieel om een proactieve kostenbeheerstrategie te implementeren. En vergeet niet: een second opinion kan net dat beetje extra inzicht geven waarmee je grote besparingen realiseert.
Bij Innvolve staan we klaar om je te helpen bij elke stap van het proces, zodat jij je kunt focussen op wat echt belangrijk is. Neem direct contact op met Dave voor meer informatie!
Meer innformatie?
Wil je meer weten over Optimaliseer je Azure-kostenbeheer: Een uitgebreide gids, neem dan contact met ons op.