De laatste week van mei was het zover: Build 2021. Dé jaarlijkse Developers conferentie van Microsoft. Dit jaar volledig online maar daarmee zeker niet minder interessant. En hoewel Innvolver Anthony natuurlijk het liefst een ticket naar de overkant van de oceaan had geboekt, zat hij dit jaar -uitgerust met cola en een pizza- helemaal klaar om de leukste sessies online mee te pakken én vat hij de opvallendste zaken samen op onze blog.  

Door Anthony Alberto

Traditiegetrouw worden op Build de nieuwste technieken gepresenteerd en de nieuwste producten gelanceerd. Dit maakt Build interessant én de moeite waard maakt om op de hoogte te blijven. Build 2021 was dit jaar volledig online, maar aangezien de conferentie jaarlijks aan de westkust van de Verenigde Staten wordt gehouden, maakte het voor de meesten van ons dus geen verschil, aangezien – op een gelukkige enkeling na – de meeste Developers Build altijd al online volgden. Hoewel het voor mij persoonlijk nog echt wel een droom is om ooit een dergelijke conferentie live mee te maken.

Eerder zagen we op Ignite 2020 al dat de ontwikkelingen binnen Microsoft geheel in het teken staan van de tijd waarin we leven, de Corona pandemie en digitale veerkracht. Build 2021 stond daarom vooral in het teken van ‘’hoe nu verder?’’, ‘’hoe gaat de toekomst er uitzien?’’ en tot slot ‘’wat is de rol van de Developer hierin?’’.

Developers bouwden brug tussen Digitale en Fysieke wereld

Microsoft was vanaf de Keynote al vrij duidelijk richting de Developers; ze spraken een groot dankwoord uit voor hoe een betere wereld is gecreëerd, welke heeft bijgedragen aan het bouwen van een brug tussen de digitale en fysieke wereld, ondanks de isolatie als gevolg van de pandemie. Hoe Developers nieuwe applicaties en mogelijkheden realiseerden, ondanks de beperkingen en uitdagingen die overwonnen moesten worden. Dit was mogelijk door een sterke samenwerkende gemeenschap te vormen waardoor Developers meer veerkracht konden tonen, meer verbonden en geïnspireerd raakten en bovenal super productief zijn. Op dit moment bouwen Developers aan onze weg naar de toekomst.

“To empower developers to empower you to empower the world”

De digitale golf die de wereld overspoelt, is nog in volle gang en creëert kansen om bijvoorbeeld bedrijven competitiever te maken, overheden sneller te kunnen laten reageren en onderwijs meer toegankelijk te maken en zó dus de wereld te laten gedijen. De visie van Microsoft is helder; voor iedereen die de toekomst vorm wil geven, is het mogelijk om een de Developer te zijn en zij nemen de rol op zich.

De veranderende rol van de Software Developer: Aanjager van de Digitale Transformatie

De verdiepende sessies stonden in het teken van ‘De veranderende rol van de Software Developer.’ Met de uitdagingen die onze wereld te wachten staan op het gebied van globale thema’s als gezondheid en klimaatverandering, zal van iedereen de komende tijd de nodige lange termijn-inzet en hard werk worden gevraagd. Wat zal de rol en verantwoordelijkheid van de Developer hierin zijn?

Nu de wereld in versneld tempo verschuift naar online -en bedrijven daardoor hun business heroverwegen- is het meer dan ooit cruciaal om Agile te zijn om je als organisatie aan te kunnen passen aan constant veranderende eisen. Computers nemen steeds meer hun plek in in alle aspecten van ons leven. Over tien jaar zal er geen Tech-sector meer zijn, maar zal elk bedrijf zijn eigen unieke digitale technologie hebben. Zo zijn in het afgelopen jaar in de auto-industrie 35% meer Software Engineers aangenomen dan Mechanical Engineers. Dit geeft kraakhelder aan welke digitale transformatie er momenteel gaande is, met de Developer als grote aanjager daarin.

Developer Velocity: Ruim baan voor de developer

Het blijkt dat de meest succesvolle bedrijven begrijpen dat het niet enkel draait om zoveel mogelijk technologie toe te passen, maar vooral het empoweren van de mensen om ze daarmee in staat te stellen om de waarde te creëren waar de organisatie naar op zoek is. Volgens McKinsey & Company – een wereldwijd organisatieadviesbureau – komt het genereren van business vanuit Software Development neer op het creëren van de juiste omgeving en het weghalen van punten van wrijving voor Developers om te innoveren. Experts noemen dit Developer Velocity. Organisaties die prioriteit geven aan Developer Velocity overtreffen qua omzetgroei hun concurrentie tot wel het vijfvoudige, volgens McKinsey & Company, én zijn 55% innovatiever en presteren beter op het gebied van klanttevredenheid en merkperceptie.

Om mee te komen met deze veranderingen en uitdagingen zal de gereedschapskist van de Developer aangepast en uitgebreider moeten zijn. Hierop wordt ingezet met een complete Toolchain waarmee je zo gedegen en snel mogelijk van “idea-to-code-to-cloud” kunt. Hier was volop aandacht voor, met het onder andere het presenteren van nieuwe features in de huidige Visual Studio en de aankondiging van de nieuwe Visual Studio 2022. Waarvan de preview inmiddels beschikbaar is (!).

Verhoog Developer Velocity met GitHub CodeSpace

Een mooi voorbeeld van het verwijderen van punten van wrijving was dat het als Developer vaak lastig is om aan een project te beginnen en code van het project draaiende te krijgen. Niet altijd heb je op je laptop alle afhankelijke tools geïnstalleerd en zodoende mis je soms nét een bepaalde afhankelijkheid. Hiervoor werd als oplossing GitHub CodeSpace gepresenteerd, welke kant-en-klare geconfigureerde containers heeft – een geïsoleerde Sandbox in de Cloud die in je browser draait – waarop je je code kunt draaien en dus niet meer afhankelijk bent van je laptop waar alles op zou moeten draaien. Hierdoor voorkom je een hoop tijdverlies en frustratie en verhoog je bovenal de Developer Velocity.

De applicatie van de toekomst is Cloud Native (duh…)

Maar wie er nog aan twijfelde; de applicaties van de toekomst zullen Cloud Native zijn! Heel platgeslagen betekent dit het inpakken van applicatiecodes en afhankelijkheden in containers en ze uitrollen als microservices en beheren door gebruik te maken van de processen en tools in DevOps. Een voorbeeld hiervan was de NHS (Nationale Gezondheidsdienst in Engeland) die een oplossing had gebouwd om toegang tot gezondheidsdiensten te bieden aan 40 miljoen mensen in Engeland.  Binnen enkele maanden konden ze door de mogelijkheden van Cloud Native in Azure een enterprise applicatie opleveren. Toen, vanwege de pandemie, ineens de eis kwam dat inwoners van het Verenigd Koninkrijk in zelf-isolatie moesten gaan zonder een huisarts te bezoeken om deze te ontlasten, kon de NHS letterlijk van idee naar productie in slechts twee weken.

Conclusie: Verhoog Developer Velocity

Kort samengevat gaf Build 2021 een uitgebreide kijk op hoe we de toekomst vorm gaan geven. In grote lijnen werd er dus veel aandacht besteed aan de manier waarop Developer Velocity verhoogd kan worden door het brede scala aan beschikbare tools . Wederom natuurlijk de beweging naar de Cloud en de stappen die daarin gedaan zijn met nieuwe mogelijkheden en verbeteringen. Er zijn een tal aan details en verbeteringen te zien. Bijvoorbeeld hoe je Azure Functions of Logic Apps kunt uitrollen met Azure Arc, wat een management tool is waarmee je elk Kubernetes Cluster kunt beheren zoals je dat in de Azure portal gewend bent, of deze nu op Google, AWS of On-Premise draait. Een andere voor mij opvallende ontwikkeling is het low-code waar veel aandacht voor was;  het Hybrid Platform waar Power Apps toe behoort. Ondanks dat wij Developer het niet altijd willen toegeven, is het zo dat sommige applicaties sneller opgeleverd kunnen worden met low-code tools. In de praktijk blijkt vaak dat er top Developer-werk bovenop komt, wat dus toch alles weer samenbrengt. Vandaar de term ‘’Hybrid work’’.

Kijk Build 2021 terug (aanrader!)

Ik kan alle Developers aan zowel de Software- als Ops-kant aanraden enkele sessies online terug te kijken, want er wordt een heel groot aantal aan onderwerpen aangeraakt, onderverdeeld in zeven kernthema’s;

  1. Increase Developer Velocity with Microsoft’s end-to-end developer platform
  2. Harnessing the power of Data and AI
  3. Build cloud-native applications that run anywhere
  4. Build the next generation of collaborative apps for hybrid work
  5. Build differentiated SaaS apps with the Microsoft Cloud
  6. Building Digital Twins
  7. Mixed Reality and Metaverse Apps.

Ik zou zeggen kies je onderwerp… want het is de moeite waard!

Check het hier! https://mybuild.microsoft.com/sessions

OVER DE AUTEUR:

Anthony is wat wij noemen een ‘developer zonder poe-ha’. Nuchter, realistisch mét een flinke dosis humor. Met zijn ruim 15 jaar development ervaring heeft Anthony zijn sporen ruim verdiend en deelt hij zijn kennis graag met ieder die het horen wil. 

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over Build 2021: De Developer als aanjager van Digitale Transformatie, neem dan contact met ons op.