Loket.nl

 • 1
  - Opgericht in 1919
 • 2
  - Hoofdvestiging in Tilburg
 • 3
  - Zakelijke dienstverlening
 • 4
  - 200 werknemers
 • 5
  - www.loket.nl

De Azure Migratie van Loket.nl

Om van de derde generatie een echte Cloud-native applicatie te maken, migreerde Loket.nl samen met Innvolve van een hybride architectuur volledig naar Azure. Dit project deden we écht samen met de experts van de opdrachtgever.

Wat is je rol?
Mijn naam is Erik Snels, directeur van Spaendonck Development en lid van de algemene directie van de Van Spaendonck organisatie. Van Spaendonck is 104 jaar geleden opgericht en dat betekent dat we al 104 jaar lang het midden- en kleinbedrijf in Nederland ondersteunen in haar ondernemerschap. 

Wat is Loket.nl?
Eén van de onderdelen van Van Spaendonck is Loket.nl. Met Loket.nl zijn we in 2003 gestart als opvolger van Salaris- en HR-software. Het bijzondere van Loket.nl is dat het oorspronkelijk is ontwikkeld als een online applicatie. Dus écht gemaakt voor het internet.

Loket.nl

Met welke vraag zijn jullie bij Innvolve terechtgekomen?

Voor onze derde generatie wilden we echt een Cloud-native applicatie maken. Dat betekende een migratie van een hybride architectuur die we destijds hadden – zowel in de datacenter als in Azure – volledig over naar Azure. Daar hadden we de kennis nog niet voor in huis, dus daar hebben we voor aangeklopt bij Innvolve. Om ons die kennis te brengen en samen met ons die transitie naar Azure te realiseren.

En hoe hebben jullie dit traject doorlopen?
We startten met een vooronderzoek, want waren wij daar wel klaar voor en was de applicatie er wel klaar voor om die transitie door te maken? Na dat vooronderzoek zijn we samen met Innvolve de landingszone gaan inrichten. Op dat moment bepaalden we ook al wanneer we daadwerkelijk over zouden gaan: november 2022. De volgende stap was het bouwen van de ontwikkelomgeving, de testomgeving en de acceptatieomgeving. Uiteindelijk migreerden we de demo-omgeving naar Azure.

Waar zijn jullie het meest trots op?

Dat we echt al een jaar van tevoren besloten: dit is hét moment waarop de transitie plaats moet vinden. En dan met name het feit dat we dat moment ook daadwerkelijk gehaald hebben met z’n allen. En dat dat ook nog eens op een zodanige manier is verlopen dat we eigenlijk geen problemen hebben ondervonden in de transitie. Direct na de transitie zagen we al de eerste resultaten. Dus de betrouwbaarheid, schaalbaarheid, performance: prima op orde. En dat heeft zich al in januari volop moeten bewijzen, omdat we toen de drukste periode ooit hadden voor Loket, met meer dan 1,5 miljoen calls per uur. Daar zijn we eigenlijk zonder problemen doorgekomen, dus alles wat we hadden verwacht van de transitie naar Azure is ook daadwerkelijk gerealiseerd.

Thijs van Innvolve over het project bij Loket.nl

Wat was het leukste aan dit project
De samenwerking. Soms zie je echt een klant-leverancier verhouding en in dit geval waren we gewoon samen één team, waarbij we samen voor het maximale resultaat gingen. Constant veel kennis delen, want we gingen binnen dit project werken met Terraform: een platform uitrollen met code. Het is een complexe applicatie met enorm veel services waardoor ook allerlei externe partijen aangeroepen werden. Dus we zijn eigenlijk al bij het migreren van de acceptatieomgeving begonnen met een draaiboek. Welke services kennen we allemaal? Hoe kunnen we deze testen? Wie hebben we daarvoor nodig? Welke externe partij hebben we daarvoor nodig? Bij de acceptatieomgeving hebben we dat kunnen beproeven. En vervolgens zag je eigenlijk een bijna onnatuurlijke rust bij de migratie van de productieomgeving. Dat vond ik wel enorm gaaf, om dan in het weekend samen als team alles over te zetten!

Loket.nl