Wat is Ansible?

Als je IT-automatiseringstechnologie zegt, zal menig IT-er reageren met: Ansible [spreek uit: en-sih-bel]. Via dit open source project, gesponsord door softwarebedrijf Red Hat, automatiseer je IT op de simpelste manier. Met deze automatiserings-engine kun je IT-processen als provisioning, configuratie-management, applicatie deployment en orkestratie automatiseren.

Vandaag de dag is automatisering in IT cruciaal. Vanwege de complexiteit van moderne IT omgevingen, die vaak ook nog eens snel moeten kunnen opschalen, is automatisering niet weg te denken. Alle taken handmatig afhandelen is tegenwoordig gewoonweg niet te doen.

Met Ansible wordt het automatiseren van taken in complexe IT-omgevingen veel makkelijker. Een aantal voordelen van deze automatiseringstechnologie, zijn:

  • Gratis. Ansible is een open source technologie en is dus gratis te gebruiken;
  • Krachtig. Je kunt zelfs de meest complexe IT-workflows modelleren;
  • Flexibel. Het is mogelijk om gehele applicatie-omgevingen te orkestreren, waar ze ook gedeployed zijn;
  • Efficiënt. Aangezien je geen extra software hoeft te installeren, is er meer ruimte voor applicatie resources op je server.

Ansible wordt gebruikt omdat het repetitieve, complexe en vervelende handelingen automatiseert. Ook wij zijn fan van de enorme tijdwinst die het oplevert, wanneer we Ansible gebruiken om packages te installeren of grote aantallen servers te configureren.

Zo gebruiken wij de technologie om cloud-native toepassingen in Azure te automatiseren met behulp van Azure-microservices zoals Azure Functions en Kubernetes on Azure.