Vrijdag 31 maart: Wereld Back-up Dag. Deze dag is niet alleen van toepassing voor IT-bedrijven zoals wij, maar voor álle internetgebruikers. Alle soorten data – zowel zakelijk als privé – wil je goed en veilig opslaan, met name om te voorkomen dat je het verliest. Geen USB’s meer, maar online Back-ups (of beide, mag ook). En daar gaan wij nog even op in. Want op welke dag beter dan vandaag?

De back-up

Even naar de overkoepelende materie: wat is een back-up precies? Een back-up doe je van je bestanden: je maakt een kopie van die data of gegevens, vaak op een andere dan de originele locatie. In het geval van het verlies van gegevens of data, kan je dit terugzetten. Zowel van bestanden individueel, als van een gehele harde schijf. En je voelt het al aankomen: dit kan ook in de Cloud. Dit werkt hetzelfde als de back-up van bestanden, maar het verschil zit hem in de locatie. Waar een “normale” back-up je bestanden opslaat op een harde schuif (of nóg iets traditioneler, op de USB), sla je het in de Cloud juist online op. In een netwerk van externe services, beheerd door een Cloudprovider als Microsoft Azure of AWS. Vaak komt het ook voor dat je het als particuliere internetgebruiker beide doet. Een voorbeeld is dat je het enerzijds opslaat op de harde schuif die je opbergt in huis (de fysieke opslag) én op een locatie als OneDrive of DropBox (de online opslag).

Azure Backup

Voor organisaties werkt dit natuurlijk even anders, want dan gaat het ineens over een gigantische hoeveelheid aan data en vaak ook over gevoelige informatie. En wij zouden Innvolve niet zijn, als we niet even zouden ingaan op de Cloud back-up van Azure. Azure Backup is een veilige oplossing voor (zakelijke) back-ups die ook nog met één klik schaalbaar is op basis van het aantal opslag dat nodig is voor de back-up. Beheerders van de gegevens hebben een interface tot hun beschikking waarop ze de back-ups altijd kunnen inzien, het beleid kunnen bepalen en de beveiliging kunnen bekijken. FYI: dit geldt niet voor Azure Virtual Machines, SQL– en SAP-databases en Azure-bestandsshares.

De voordelen van Azure Backup op een rijtje:

  1. Een centraal beheer (én inzicht in de bewaking) in het Back-upcentrum
  2. Ondersteuning voor de andere workloads (o.a., Azure Virtual Machines)
  3. Duurzame opslagopties (lees: back-ups op Lokaal Redundante Opslag, Geografische Redundante Opslag én Zone Redundante Opslag)
  4. Consistentie van toepassingen met behulp van Volume Shadow Copy Service (VSS)
  5. Azure Policy om de back-up op- en af te schalen waar nodig
  6. Onder andere PowerSell en API’s kunnen beveiligingsconfiguraties en het beleid automatiseren

Beveiliging van je back-ups

In the end is het belangrijkste natuurlijk dat jouw gegevens veilig staan opgeslagen. Doordat je zelf beheerder bent van het Back-upcentrum in Azure Backup, bepaal jij ook zelf tot welke gebruikers je toegang verleent. Deze verfijnde toegang zorgt ervoor dat bewerkingen in de back-upomgeving plaatsvinden op basis van gebaseerd toegangsbeheer (RBAC), zoals Azure dat noemt. Als je meerdere gebruikers verifieert, bescherm je ook direct je gegevens voor cybercrime-aanvallen. Je schakelt een extra laag aan verificatie in voor kritieke bewerkingen in het centrum. En de volledige controle blijft bij jou als beheerder door je gegevens te openen (en daardoor dus te beschermen!) met klant-beheerde sleutels, inclusief 256-bits-AES-versleuteling. Tot slot zorgen priv̩-eindpunten en de verschillende soorten opslag РLRO, GRO en ZRO Рervoor dat de back-ups altijd beschikbaar zijn voor beheerders, en dus ook altijd en overal te herstellen zijn. Ongeacht je locatie. Eerder schreven we al over de inspanningen van Microsoft om gegevens en data van iedereen in de Cloud te beschermen. Dit geldt uiteraard ook voor de Azure Backup.

Start met online back-uppen

Vandaag is de ideale dag om nu écht te starten met je eerste back-up. Want geloof ons maar: als je gegevens en data verliest, ben je veel verder van huis. Azure Backup biedt een optie waarmee je gratis kunt starten. Laat dat nou je eerste stap zijn. Je start met 200 USD die je binnen 30 dagen kunt gebruiken. Met dat tegoed krijg je toegang tot de populairste services van Azure Backup. Vanuit dat tegoed kan je vervolgens overstappen naar “betalen per gebruik” (ook bekend als pay-per-use). Vanaf dat moment ga je betalen, maar wel alléén voor de service die je maandelijks gebruikt. Na 12 maanden krijg je altijd meer dan 55 services gratis en betaal je nog steeds alleen voor wat je gebruikt buiten het gratis maandelijkse bedrag.

Conclusie

De grote vraag is nu: wat houd je nog tegen? Misschien wil je nog wat meer informatie, dan helpen wij je graag. Zo niet, zorg ervoor dat je gegevens altijd en overal veilig en bereikbaar staan opgeslagen in de Cloud. Dat je ze altijd kunt ophalen, zodat je het niet verliest.

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over Weg met de USB’s, het is Wereld Back-up Dag!, neem dan contact met ons op.