Vraag je jezelf wel eens af waarom iedereen het heeft over legacy software? En waarom dit zo slecht is? Als een systeem goed werkt en zijn functie vervult dan is er toch geen directe reden om het systeem aan te passen? Bedenk dan dat de meeste tekortkomingen pas zichtbaar worden als ze al voor flinke problemen zorgen. Een datalek is natuurlijk één van meest sprekende voorbeelden, zeker als het komt door verouderde software.

Application Modernization gaat om meer dan alleen veiligheid

Wat als je bedrijfsvoering in het gedrang komt en je niet meer de concurrentie voor kan zijn? Als je personeel veel langer bezig is met het verwerken van bestellingen dan bij de concurrent en verouderde software de boosdoener is. Of dat klanten voor een andere leverancier kiezen omdat je applicatie niet gebruiksvriendelijk is. In alle gevallen verlies je omzet, winst en vertrouwen en dat kan je voorkomen.

Enkele feiten over Application Modernization

Recent onderzoek uit 2021 zegt dat 62% van de onderzochte bedrijven tot een derde van hun totale IT-uitgaven zouden kunnen besparen als zij slechts één legacy systeem zouden moderniseren. Een derde van je budget, stel je voor! Dat is een serieuze reden om te onderzoeken of er een businesscase is. Overigens zegt meer dan de helft (54%) dat modernisering hen in staat heeft gesteld beter te reageren op veranderingen in de markt. Dan hebben we het over het toverwoord ‘digitale transformatie’ en dat staat bij iedereen op de agenda.

Dat het allemaal niet zo eenvoudig is blijkt wel uit het percentage projecten dat wel begint maar niet slaagt. 77% van de bedrijven zegt dat ze ten minste één moderniseringsprogramma zijn begonnen maar niet te hebben voltooid, een gebrek aan adequate planning werd genoemd als de belangrijkste reden voor het falen.

Kosten besparen

Behalve dat legacy systemen processen vertragen, is het niet goedkoop om ze te onderhouden of uit te breiden. Tegelijkertijd kost het moderniseren van een legacy applicatie ook geld. Dat maakt de afweging enigszins uitdagend. Het is interessant dat meer dan 50% van de chief information officers (CIO’s) ruwweg zestig procent van hun tijd besteden aan oude legacy software. Over het algemeen is de conclusie dat het beter is om dergelijke applicaties te moderniseren of tenminste uit te zoeken of er voordeel te behalen valt. 

Cloud first

Laten we nog even bij het begin beginnen. Modernisering van applicaties is het proces waarbij één of meerdere applicaties van een organisatie worden bijgewerkt naar een cloud-first model, ook wel legacy modernisering genoemd. Als een organisatie on-premise apps gebruikt, kan modernisering inhouden dat deze apps worden gemigreerd naar een publieke, private of hybride cloud. Het doel is meestal de organisatorische en technologische prestaties te optimaliseren, de kwaliteit van de ervaringen van klanten en werknemers te verbeteren en de time-to-market voor nieuwe aanbiedingen en updates te versnellen. Er zijn dus talloze redenen waarom je wil moderniseren. De belangrijkste hebben we nog eens op een rijtje gezet.

4 redenen voor Application Modernization

  1. Beveiliging en betrouwbaarheid
    We kennen allemaal de voorbeelden waarin hackers gebruik maakten van een kwetsbaarheid in een applicatie, alleen omdat iemand vergeten was de updates met fixes en patches te installeren, of wellicht waren die updates al enige tijd niet meer voorhanden omdat het ontwikkelen van de applicatie is gestopt. Security en veiligheid staat daarmee met stip op nummer 1 van dit lijstje.
  2. Innovatiekracht
    De wereld gaat snel en nieuwe aanbieders staan te popelen om een stukje van je business af te snoepen. Het is daarom van groot belang dat een applicatie flexibel en compatibel is. Dat betekent bijvoorbeeld dat je snel nieuwe functionaliteit kan ontwikkelen, maar ook dat je eenvoudig een connectie kan maken met andere systemen. Innovatie is dan ook zeker een onderdeel van de businesscase.
  3. Optimale gebruiksvriendelijkheid
    Een applicatie die niet prettig werkt zal gebruikers belemmeren in hun werkzaamheden. We hebben het dan over User Experience (UX) maar ook over efficiëntie. In beide gevallen wil je graag je business processen optimaal ondersteunen. Een heel praktisch voorbeeld is bijvoorbeeld het inwerken van nieuwe medewerkers. Met een gebruiksvriendelijke intuïtieve applicatie kan je in dit proces heel veel frustratie voorkomen. Dat zal de on-boarding en motivatie van nieuwe medewerkers verbeteren.
  4. Kosten besparen
    Het onderwerp geld kwam al eerder naar voren in dit artikel. Stiekem is dit voor veel IT-managers natuurlijk de nummer één. Application Modernization kan inderdaad een aanzienlijke besparing opleveren. Denk aan onderhoudsuren, het behouden van gekwalificeerd personeel met de juiste kennis en het in de lucht houden van de benodigde oude infrastructuur. Uiteindelijk is het een kwestie van de kosten en de baten tegen elkaar afwegen. Dat kan je simpel doen doormiddel van een Application Modernization Assessment. Voor een vaste prijs weet je dan niet alleen wat het organisatorisch gaat inhouden maar ook wat het gaat kosten.

De Application Modernization trends

Er zijn in de loop der tijd nogal wat ontwikkelingen geweest rondom Application Modernization. Sommige onderwerpen kan je eenvoudig zelf uitvoeren, voor anderen heb je specialisten nodig. Vanuit de techniek gezien zetten we de belangrijkste nog eens onder elkaar.

  1. Authenticatie
    Met verouderde authenticatie methodieken loop je veel meer kans om gehackt te worden. De meeste moderne systemen ondersteunen Oauth2 of OpenIdConnect gebaseerde authenticatie methodes. Bovendien raden wij aan om altijd multi-factor, biometrische authenticatie of hardware beveiliging sleutel onderdeel te laten zijn van het project.
  2. Containers
    Met de komst van Docker en Kubernetes is containerization bij de ontwikkeling van moderne applicaties niet meer weg te denken. Door gebruik te maken van containers kan een applicatie onafhankelijk van het operating systeem en hardware platform uitgerold worden, vaak zonder downtime. Hierbij komt ook een schaal voordeel om de hoek kijken dat behaald wordt doordat meerdere containers op een host draaien en flexibel resources delen.
  3. Microservices
    Door een applicatie op te splitsen in vele kleine applicaties introduceer je flexibiliteit in je applicatie landschap. Elke applicatie heeft zijn eigen onafhankelijke functionaliteit en kan zelfstandig draaien. Op deze manier is het mogelijk om snel nieuwe functionaliteit te ontwikkelen welke individueel uitgerold en getest kan worden. Microservices zijn een vrij eenvoudige manier om uw apps effectiever te maken en voor te bereiden op toekomstige veranderingen.
  4. Geautomatiseerd testen en CI/CD
    Als je gebruikers snel nieuwe functionaliteit wil bieden dan moet de code van hoge kwaliteit zijn. Professionals weten dat Continuous Integration/Continuous Deployment (CI/CD) en testen automatiseren essentieel is om kwaliteit te garanderen. Ongeacht de hoeveelheid code welke je wijzigt, door het toepassen van geautomatiseerd testen en CI/CD bespaar je uiteindelijk op tijd en kosten. Bovendien verklein je de kans op fouten.
  5. De DevOps aanpak
    Bij deze aanpak gaan development en operations hand in hand gedurende de hele levenscyclus van een applicatie. Dit voorkomt over de schutting gedrag en komt daarmee de productkwaliteit en gebruikerservaring ten goede. De kosten en foutgevoeligheid kunnen hiermee aanzienlijk afnemen terwijl de flexibiliteit en kwaliteit toenemen. Volgens onderzoek bij een van ’s werelds grootste banken heeft deze aanpak jaarlijks 20 miljoen dollar aan kosten bespaard. Het aantal incidenten daalde met 43%. Dat zijn klinkende cijfers.
  6. Mobile first
    Het aantal mobiele gebruikers blijft alsmaar stijgen. Ga je dan voor een responsive versie van je web-applicatie of ontwikkel je een native mobile app? Dat is grotendeels afhankelijk van het doel en de aard van de applicatie. Feit is dat een mobiele oplossing de gebruikerservaring aanzienlijk zal verbeteren.
  7. Feedback analyse
    Het is belangrijk om goed te weten hoe je applicatie gebruikt wordt. Hiermee weet je wat je moet veranderen of juist optimaliseren. Door data te verzamelen, met gebruikers in gesprek te gaan en A/B testen uit te voeren weet je zeker dat de juiste functionaliteit in de applicatie zit.
  8. Artificial Intelligence (AI)
    De inzet van AI is steeds toegankelijker geworden met behulp van AI-technologie in mainstream cloud infrastructuur zoals Microsoft Azure. Voor veel applicaties is de standaard functionaliteit al een hele stap, terwijl anderen alleen gebaat zijn bij maatwerk. In dit laatste geval is de inzet van specialisten noodzakelijk.

De relevatie van Application Modernization

De constante ontwikkelingen in deze moderne tijd zorgen ervoor dat je als organisatie flexibel wilt zijn. Dat betekent niet dat je iedere paar jaar een nieuwe applicatie moet ontwikkelen. Dat zou te duur zijn en veel te veel tijd kosten. Het is zaak om je applicatie flexibel in te richten en te onderhouden, binnen een moderne infrastructuur zodat je snel nieuwe functionaliteit kan ontwikkelen en profiteert van de laatste ontwikkelingen op het gebied van security, functionaliteiten en AI.

Meer weten over Application Modernization voor jouw bedrijf of gewoon nieuwsgierig? Contact us (vraag naar onze expert Robbie)!

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over De trends in application modernization, neem dan contact met ons op.