Het rommelde al langer geruchten over een nieuw Microsoft Cloud Besturingssysteem, maar inmiddels hebben we het vanuit Redmond bevestigd gekregen: Microsoft lanceert Windows 365 Cloud PC, hét nieuwe besturingssysteem waarmee gebruikers dankzij de Cloud vanaf elk apparaat toegang krijgen tot hun Windows Desktop. Het spreekt voor zich dat Windows 365 een revolutie zal zijn voor bedrijven als het gaat om het verlagen van de apparatuurkosten en het verlengen van de levensduur van computers door gebruikers met meerdere apparaten te laten werken. Hoe gaat Windows 365 eruit zien, wat weten we al en wat gaat het kosten? Rory zocht het uit en zet zijn belangrijkste bevindingen op een rij. 

Wat is Windows 365 Cloud PC?

Windows 365 wordt mogelijk gemaakt door Cloud PC, een Enterprise-gerichte virtualisatie service die zakelijke apparaten verandert in ’thin client-computers’. Cloud PC is ontwikkeld met de moderne (hybride) werker in het achterhoofd en maakt het werken en overschakelen van het ene naar het andere apparaat heel eenvoudig, veilig en stabiel. Ongeacht of je op een desktop, laptop of tablet werkt, je hebt altijd en overal toegang tot je kantoor PC en kunt direct verder werken waar je was gebleven.

Windows 365 is dus een virtuele werkplek dienst, onderdeel van Microsoft 365. Het biedt organisaties een maandelijks abonnement met een vaste prijs voor een Cloud PC per gebruiker. Deze virtuele werkplek is te beheren met dezelfde tools als een traditionele Windows PC. Het toewijzen en beschikbaar stellen van een Cloud PC aan een gebruiker is niets meer dan toewijzen van een Microsoft 365 licentie.  Een Cloud PC is toegekend aan een gebruiker, heeft een vaste prijs en is onderdeel van de Microsoft 365 Cloud in plaats van Azure. Deze drie belangrijke eigenschappen van Windows 365 zijn het herhalen en benadrukken waard:

 • Windows 365 Cloud PC:  Beschikbaar en toegekend per gebruiker
  Cloud PC is te beschouwen als een volledige vervanging van de traditionele Windows werkplek van een gebruiker, waardoor deze zich exact hetzelfde gedraagt als een fysieke Windows werkplek zou doen. Elke Cloud PC is een persistent VM en is toegekend aan een specifieke gebruiker. Elke applicatie die geïnstalleerd wordt op een Cloud PC verdwijnt dan ook niet zodra de gebruiker zichzelf afmeldt. Daarnaast wordt het gebruikers profiel ook niet extern opgeslagen met een techniek zoals FSLogix. Alle beveiliging agents, software applicaties of patches herkennen de Cloud PC dan ook als een traditionele Windows werkplek waar Windows 10/11 Enterprise op geïnstalleerd staat. Overigens wordt Windows 10 Multi-Session momenteel nog niet ondersteund. Dit alles zorgt ervoor dat Cloud PC’s zichzelf zo gedragen en beheerd kunnen worden als een fysieke Windows werkplek. De verwachting is dan ook dat over tijd de fysieke Windows machines vervangen worden door Cloud PC’s.
 • Windows 365 Cloud PC: Vaste maandelijkse prijs
  Een Windows 365 Cloud PC is een maandelijks product (SKU) in Microsoft 365 zoals een Microsoft 365 E3 licentie of elk ander Microsoft 365 product. Daarnaast zijn er geen kosten voor het gebruik, zoals met een Azure Virtual Desktop omgeving. Het aanschaffen van een fysieke Windows werkplek is voorspelbaar vanuit een kosten oogpunt en Windows 365 levert dezelfde voorspelbaarheid bij het aanschaffen van Cloud PC’s. Er zijn verschillende producten (SKU’s) voor verschillende afmetingen van Cloud PC’s welke verschillen in processor, geheugen of opslag specificaties. Een gebruikers licentie kan eenvoudig en altijd worden opgewaardeerd voor een grotere Cloud PC.
 • Windows 365 Cloud PC: Microsoft Cloud, maar geen Azure
  Microsoft 365 is het populairste SaaS platform in de wereld. Onderdeel uitmaken van Microsoft 365 omgeving betekent dat het aanschaffen van Cloud PC’s kan door dezelfde kanalen als wanneer men een E3 of E5 licentie afneemt. Cloud PC’s worden aangeboden via een SaaS oplossing en kunnen worden beheerd door Microsoft Endpoint Manager en de Microsoft 365 Admin Portal, in plaats van de meer complexe Azure Portal zoals voor Azure Virtual Desktop.

Voordelen Windows 365 Cloud PC

Op basis van wat we nu weten lijkt Windows 365 Cloud PC baanbrekend voor zowel persoonlijk als zakelijk computergebruik. Satya Nadella (president en CEO van Microsoft) zei tijdens zijn presentatie op Inspire:

“Net zoals applicaties met SaaS naar de Cloud werden gebracht, uploaden we nu het besturingssysteem naar de Cloud. Op deze manier bieden we bedrijven en gebruikers meer flexibiliteit en een veilige manier om productiever en meer verbonden te zijn, ongeacht hun locatie “

De belangrijkste voordelen van W365 Cloud PC zijn o.a.:

 1. Beveiliging:
  Windows 365 Cloud PC, is een veilige werkplek in de Cloud. Nu nog gebaseerd op Windows 10, maar later is er ook de keuze voor Windows 11.Microsoft wilde met W365 ​​een service ontwikkelen die de maximale beveiligingsgaranties voor eindgebruikers en bedrijven integreert. Doordat informatie in de Cloud en niet op apparaten kan worden gehost kan gebruik gemaakt worden van het volledige potentieel dat wordt geboden door de beveiligingsoplossingen in Azure.
 2. Altijd en overal:
  Deze virtuele werkplek staat altijd en overal voor je klaar en is via een browser (of de Remote Desktop Client app) te benaderen. Alle rekenkracht en opslag bevindt zich in de Cloud waardoor je apparaat onafhankelijk kan gaan werken op deze nieuwe virtuele werkplek. Dat betekent dat er dus niet meer met een laptop of PC met Windows gewerkt kan worden, maar ook vanaf een apparaat met Linux, een Mac, iPhone of Android telefoon of tablet. Windows 365 staat altijd klaar en er kan verder gewerkt worden vanaf waar je gebleven bent. Enige vereiste is de beschikking over een actief internet verbinding.
 3. Eenvoud en flexibiliteit:
  Windows 365 wil andere virtuele werkplekken oplossingen overtreffen wat betreft gebruiksgemak en beheer en is ontworpen voor de mobiele en elastische beroepsbevolking van vandaag. Het is dan ook zeer aantrekkelijk voor organisaties die een gevirtualiseerde infrastructuur wilden verkennen, maar zich niet wilde laten verrassen door kosten of complexiteit door te weinig interne expertise over bijvoorbeeld Azure Virtual Desktop.

Hoe werkt Windows 365 Cloud PC?

Er zijn momenteel 2 versies van de Cloud PC’s, namelijk de Enterprise en Business. De Enterprise Cloud PC’s zijn ontworpen voor organisaties die geïnvesteerd hebben in Microsoft Endpoint Manager en gebruik maken van die veelzijdige platform om hun bestaande, fysieke, Windows 10 werkplekken te beheren. Enterprise Cloud PC’s vereisen namelijk een Intune licentie voor elke gebruiker waar een M365 Cloud PC SKU aan is toegekend. De Business Cloud PC’s zijn ontworpen voor individuele gebruikers en/of kleine bedrijven die normaal gesproken een nieuwe PC en/of laptop aanschaffen bij de lokale Media Markt. Nu kunnen zij, in plaats van naar de winkel te gaan, zichzelf inschrijven voor een nieuwe Cloud PC en deze binnen een uur beschikbaar hebben. Business Cloud PC’s vereisen namelijk geen Microsoft Endpoint Manager/Intune licentie en worden beheerd door de betreffende gebruiker, zoals met een fysieke standalone PC en/of laptop.

Architectuur Windows 365 Cloud PC

Onderstaande afbeelding geeft de architectuur weer van zowel de Enterprise als Business Cloud PC:

Enterprise Cloud PC Architectuur

Enterprise Cloud PC’s zijn afhankelijk van Azure en Active Directory. Een Azure Subscription met een correct geconfigureerd netwerk is vereist samen met toegang tot de lokale Active Directory welke Azure AD Hybrid Join heeft ingeschakeld. Zowel Azure AD DS als Cloud-Only Azure AD Join zijn momenteel nog niet ondersteund. De VM zelf wordt uitgevoerd in een Microsoft beheerde Azure Subcription, wat betekent dat beheerder geen rechtstreekse toegang hebben en dat deze VM’s geen kosten maken binnen de klant eigen Subscription. Wel wordt er een VM NIC (Netwerk Interface) gekoppeld in een vNet binnen de klant eigen Subscription. Al het netwerk verkeerd gaat via deze Netwerk Interface over de klant beheerde vNet. Uitgaand data verkeer kosten wordt opgeteld bij de kosten voor de klant. Omdat de beheerders geen rechtstreekste toegang hebben tot de VM, die draait in Microsofts eigen Azure Subscription, alle beheer taken (software installatie, updates installeren en policy’s toekennen) worden uitgevoerd via het Microsoft Endpoint Manager portaal.

Enterprise Windows 365 Cloud PC vereisten

Microsoft stelt de volgende eisen aan het gebruik van Windows 365 Cloud PC:

 • Azure subscription met een vNet
 • Azure vNet welke toegang heeft tot een Active Directory domain controller (zodat een PC toegevoegd kan worden tot een domein).
 • Eigen DNS servers, bijbehorende routering en firewall toegang tot de Active Directory.
 • Azure AD Connect geconfigureerd binnen de AD met Azure AD Hybrid Join ingeschakeld
 • Intune ingeschakeld op de Azure AD tenant (elke Cloud PC gebruiker heeft een toegekende Intune licentie nodig)
 • De Admin die de Eerste deployment doet, moet een Owner zijn op de Azure subscription
 • Azure AD DS is NIET ondersteund

Business Microsoft 365 Cloud PC Architectuur

Business Cloud PC’s zijn VM’s die volledig draaien op de Azure Subscription van Microsoft, inclusief de netwerkinterfacekaarten. Het is voor de klant niet nodig  om Azure Subscription te hebben. Er is ook geen afhankelijkheid van Active Directory, aangezien Business Cloud PC’s onderhuids lid worden van Azure AD. Er is ook geen vereiste van een Intune-licentie.

Business Cloud PC’s leiden al het netwerkverkeer via, de door Microsoft gecontroleerde, netwerkinfrastructuur en beheerders kunnen de inkomende of uitgaande connectiviteit van/naar deze VM’s op geen enkele manier beheren. Er is momenteel geen manier om statische IP’s toe te wijzen aan Business Cloud PC’s. Aangezien deze Cloud PC’s worden uitgevoerd in de Azure Subscription van Microsoft en niet bij Intune zijn ingeschreven, is er geen beheerdersinterface om ze te beheren. De Business Cloud PC’s kunnen alleen rechtstreeks door de gebruiker worden beheerd, net als een op zichzelf staand fysiek Windows-apparaat.

Er zijn geen vereisten en geen installatiestappen nodig voor Business Cloud PC. Wijs eenvoudig een Business Cloud PC-licentie toe aan een gebruiker in de Microsoft 365 Admin-portal en de nieuwe werkplek wordt binnen een uur ingericht. De gebruiker ontvangt een e-mailmelding met inloginstructies om zijn nieuwe Cloud PC te gaan gebruiken.

Wat kost Windows 365 Cloud PC?

Oorspronkelijk zei Microsoft dat het de prijs van Windows 365 pas zou onthullen op de lanceringsdag, namelijk 2 augustus 2021. Maar een PowerPoint slide die tijdens een sessie op Microsoft Inspire werd gedeeld, heeft de prijzen -althans gedeeltelijk- onthuld. Foutje? Microsoft geeft in elk geval aan dat het per ongeluk was.

UItgaande van deze PowerPoint slide zal Microsoft €31 per gebruiker per maand in rekening brengen voor een Windows 365 Cloud PC met twee CPU’s, 4 GB RAM en 128 GB opslag. De prijs van deze SKU valt onder Windows 365 Business, een van de twee beschikbare Windows 365-licenties, ontworpen voor kleinere bedrijven met 300 werknemers of minder.

De manier waarop Windows 365 gelicenseerd wordt is anders dan andere virtualisatie oplossingen. De uiteindelijke performance van de Windows 365 Cloud PC wordt gedefinieerd door een per-gebruiker-toegekende licentie via de Microsoft 365 Admin portal en wordt op dezelfde manier toegekend zoals de andere Microsoft 365 licenties, zoals de een Microsoft E3/E5 licentie. Er zijn verschillende licenties die een grotere VM beschikbaar stellen, denk dan aan meer vCPU’s, meer RAM en meer opslag voor het OS en profiel. Daarnaast is de verwachting dat er ook GPU toevoegingen beschikbaar zullen komen.

Tot slot..

Uiteindelijk draait Windows 365 op dezelfde infrastructuur als Azure Virtual Desktop. Deze dienst heeft Microsoft in 2018 als Windows Virtual Desktop voor enterpriseklanten aangekondigd en heeft deze sinds kort hernoemd naar Azure Virtual Desktop. Waarschijnlijk om enige verwarring met Windows 365 te gaan voorkomen. Met Azure Virtual Desktop biedt Microsoft al een dienst aan om Windows vanaf Microsoft’s servers te draaien. Deze dienst blijft uiteraard bestaan en is voor klanten die meer flexibiliteit en mogelijkheden voor het aanpassen van installaties willen. Waar Azure Virtual Desktop met name voor de enterprisemarkt bedoeld is, is Windows 365 dan ook bij uitstek bedoeld voor bedrijven die gemak willen.

Meer weten? – Get started with Windows 365 –  https://techcommunity.microsoft.com/t5/windows-it-pro-blog/get-started-with-windows-365/ba-p/2530504

Over de auteur:
Rory helpt klanten bij het uitdenken en neerzetten van een (Microsoft Cloud) werkomgeving waarin werknemers prettig, efficiënt en veilig samenwerken. Ontwikkelingen rondom de Microsoft Modern Workplace volgt hij op de voet. 

 

 

Gerelateerd

Meer innformatie?

Wil je meer weten over Windows 365 Cloud PC: het nieuwe cloudbesturingssysteem van Microsoft, neem dan contact met ons op.